TOBB Başkanı organik domates üretecek

Güncelleme Tarihi:

TOBB Başkanı organik domates üretecek
Oluşturulma Tarihi: Haziran 05, 2006 10:57

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun başkanı olduğu Eskihisar Grubu'nun, Manisa'nın Turgutlu ilçesinde, organik tarım yapmak üzere sera yatırımı yaptığı bildirildi.

Turgutlu Belediyesi'nin sera organize bölgesi olarak belirlediği Hamamkırı mevkiinden 25 yıllığına 375 dönüm arazi kiralayan şirket, sera yatırımına başladı. Aynı zamanda kaplıca bölgesi olan arazide jeotermal enerjiyle üretim yapacak firma, 150 bin metrekarelik sera oluşturmayı planlıyor. Modern tarzda yapılan seraların 95 bin metrekarelik bölümü tamamlandı. Sera yatırımının temmuz ayında bitirileceği, ağustos ya da eylül ayında üretime başlanacağı ifade edildi.
Seralarda, ihraç pazarlarında değerlendirilmek üzere, tümü organik domates, biber ve çeşitli sebze üretimi yapılacağı kaydedildi. İlk etapta 90 kişinin istihdam edileceği seralarda, üretimin Eurepgap standartlarında yapılacağı belirtildi.
Firmanın bölgede ürün işleme tesisi de yapacağı kaydedildi.

“CİRODAN PAY ALIYORUZ”

Eskihisar şirketinin yatırımını doğrulayan Turgutlu Belediye Başkanı Serhat Orhan, söz konusu alanda boya üreticisi Akzo Nobel Kemipol firmasının da 350 dönüm yer aldığını bildirdi.
Kiraya açtıkları toplam 1374 dönümlük alanda yatırımcılara cazip olanaklar sunduklarını dile getiren Orhan, şunları söyledi:
“İlçedeki Urganlı kaplıcaları bölgesinde yıllardır atıl duran 1374 dönümlük alanı organize sera bölgesi olarak belirleyerek isteyen şirketlere 25 yıllığına kiraladık. Kurulan şirketlerin cirosundan yıllık yüzde 1,5 pay alıyoruz ayrıca yıllık dekar başına 3 YTL kira alıyoruz. Jeotermal enerji nedeniyle bir çok şirkete yatırım cazip geldi. Eskihisar firması da sera yapımı için Antalya, Dikili, Aydın ve Denizli'de araştırma yapmış. Buraya da geldiler, incelediler, en uygun şartları burada gördüler ve yatırımı yapmaya karar verdiler. Eskihisar gibi bir çok şirket 100'er 200'er dönüm arazi kiralayarak yatırıma başladı. Akzo Kemipol firması da 350 dönüm alan aldı. Atıl durumdaki jeotermal sahayı tarıma açarak kurduğumuz modelle sanayicileri ziraatçı yaptık. Muazzam yatırımlar var.”

Orhan, ellerinde 200 dönüm alan kaldığını, taleplere rağmen bu alanları rezerv tuttuklarını kaydederek, yatırımların devam ettiği 1000 dönümlük alanda üretime başlanmasıyla toplam 50-60 milyon Avro ciro sağlanacağını, yaklaşık 1000 kişiye de istihdam sağlanacağını öne sürdü.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!