Tiyatro eleştirmenini arıyor

Güncelleme Tarihi:

Tiyatro eleştirmenini arıyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 26, 2002 12:39

Ankara Devlet Tiyatrosu sanatçıları, sahnelenen kalitesiz oyunlar nedeniyle, eleştirmen yetişmediğini iddia ettiler. ADT sanatçıları televizyonun etkisi ve tiyatrolarda yeterli sayıda kaliteli oyunun bulunmaması nedeniyle, tiyatronun gündemden kalktığını ve bu durumun eleştirmenler üzerinde olumsuz etki yarattığını savundular.

Televizyonların sadece sıradan olanı verdiğini, insanları düşündürecek "ciddi oyunlar" yerine, "hafif oyunları" tercih ettiğini belirten ADT sanatçısı Semih Sergen, "Yalnız sıradan olanı verirseniz, sıradan olmayan tiyatro isteyen insanları da küstürürsünüz. Tabi böyle bir durumda eleştirmen yetişmez" dedi.

Ankara Devlet Tiyatrosu Müdürü ve sanatçı İpek Çeken ise Sevda Şenel, Atilla Sav ve Ayşegül Yüksel gibi çok değerli eleştirmenlerin hala bulunduğunu, ancak eleştiri konusunda Ankara medyasının suçlanması gerektiğini kaydeti. "İstanbul'da kısa bir etek ya da açık bir yaka eleştiri konusu oluyor. Oysa buna alternatif olarak Ankara'da 'gerçek sanat' konu bile edilmiyor" diyen Çeken, bir dönem oyunların kalitesinin düştüğünü, bu durumun seyirci kaybına ve eleştirmen yetişmemesine neden olduğunu da sözlerine ekledi.

Yazar ve sanatçı Dinçer Sümer de, 60'lı ve 70'li yıllarda çok değerli eleştirmenlerin bulunduğunu, bu kişilerin tiyatrocuyu ve seyirciyi eğitiğini belirterek, "Artık oyunlarımız için ne düşündüğünü merak ettiğimiz eleştirmenlerin sayısı bir elin parmağı kadar" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!