TİSK’in 2016 enflasyon beklentisi kötümser

Güncelleme Tarihi:

TİSK’in 2016 enflasyon beklentisi kötümser
Oluşturulma Tarihi: Aralık 27, 2015 02:17

FED’in faiz oranını artırması ile enflasyonun daha kritik bir değişken haline geldiğini bildiren TİSK Aralık Eknomi Bülteninde: "FED’in faiz oranını artırması ile enflasyon daha kritik bir değişken haline geldi. TCMB’nin enflasyon hedefini tutturması gerekiyor" açıklamasına yer verildi.

Haberin Devamı

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), faizin yükselmemesi için enflasyonun kontrolünün zorunlu olduğuna dikkat çekti. TİSK’in dün yayınladığı Aralık Ekonomi Bülteni’nde, ABD Merkez Bankası FED’in faiz oranını artırması ile enflasyonun daha kritik bir hal aldığını vurgulanarak, faiz artışının devam etmesi durumunda, küresel ölçekte doların fiyatının daha da yükseleceği bildirildi. Bültende FED’in 2006’dan beri ilk kez faiz artışı yaptığı hatırlatılarak, ABD kaynaklı likidite bolluğunun sona erdiğine, bolluk döneminin sona ermesi nedeniyle borçla büyüme yönteminin artık uygulanamayacağına, yatırım ve ihracat temelli büyüme dönemine girildiğine yer verildi.

Faiz oranının artması ile birlikte, kriz sonrası gelişmiş ülkelerde unutulmaya yüz tutmuş bir kavram olan “enflasyon” da yeniden gündeme geleceğini duyuran TİSK Bülteninde, “Beklentilerde istikrar olmaması da bu durumu etkiledi. FED’in faiz artırımına rağmen, TCMB’nin faiz oranlarını artırmaması, olası döviz kuru hareketlenmelerine karşı Bankanın pasif bir politika yürüteceğine işaret ediyor” açıklamasında bulunuldu.

Haberin Devamı

2015’de fiyat istikrarı sağlanamadı

Bültende, TCMB’nin, 2016’ya ilişkin enflasyon beklentisi konusunda kötümser bir tablo çizdiği hatırlatılarak, “2015 yılında fiyat istikrarının sağlanamamış olması bu duruma kaynaklık etti. TCMB, 2016 yılında asgari ücretin enflasyonu 1,5 puan artıracağını tahmin ediyor” ifadesi kullanıldı.  

TİSK bülteninde, “TCMB’nin 2016 yılında enflasyon konusunda üstü kapalı olarak kötümser bir tablo çizmesinin altında, 2015 yılında fiyat istikrarının sağlanamamış olması yatıyor. Bu tablo Kasım ayında da kısmen sürdü. Kasım ayında TÜFE, Ekim ayına göre yüzde 0,67 oranında yükseldi. Enflasyon oranı yıllık bazda ise yüzde 8,1 oldu. Kasım ayında enflasyon oranı hız kesmekle birlikte, yine de beklentilerin üzerinde kaldı, TÜFE yükseliş eğilimini korudu” açıklamalarına yer verildi.

Büyüme tüketim kaynaklı, sanayi ise tempo kaybetti

Bültene göre; Türkiye ekonomisi üçüncü çeyrekte yüzde 4, ilk 9 ayda yüzde 3,4 oranında büyüdü. Büyüme tüketim artışından kaynaklandı. Yatırımlar üçüncü çeyrekte azalırken, ilk 9 aydaki artış oranı toplam büyüme oranının gerisinde kaldı. Üçüncü çeyrekte büyüme hızı ekonomi genelinde arttı, buna karşılık sanayinin büyüme hızı tempo kaybetti. Ekim ayındaki sanayi üretimi 2014 yılı Ekim’ine göre önemli ölçüde artmasına rağmen, bu yılın Eylül ayına göre değişmemişti.

Haberin Devamı

TİSK ARALIK EKONOMİ BÜLTENİNİ GÖRMEK İÇİN TIKLAYIN.

BAKMADAN GEÇME!