Tıp festivali'nde mesir macunu

Güncelleme Tarihi:

Tıp festivalinde mesir macunu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 31, 2008 12:15

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, “Bizim her alanda gurur duyacağımız insanlarımız var. Bunlardan biri de Merkez Efendi'dir” dedi.

İŞTE FESTİVALDEN İLGİNÇ KARELER

Zeytinburnu Belediyesince Merkezefendi Camii yanında düzenlenen “9. Merkezefendi Geleneksel Tıp Festivali”nin açılış töreninde konuşan Topbaş, ulusların, dünyada iz bırakan evlatlarıyla gurur duyduklarını belirtti.

İz bırakan bu kişilerin çalışmalarını gelecek nesillere de aktardıklarını ifade eden Topbaş, “Bizim her alanda gurur duyacağımız insanlarımız var. Bunlardan biri de Merkez Efendi'dir” dedi.

İstanbul'un her noktasındaki her değeri gündeme getirme çalışmaları olduğunu anlatan Topbaş, Yenikapı Mevlevihanesi, Topkapı çevresi ve Zeytinburnu'nda yapılan düzenlemeler hakkında bilgi verdi.

Topbaş, dünyanın artık sağlıklı gıdaya ulaşmada güçlükler çektiğini dile getirerek, özellikle büyük şehirlerde günlük taze gıdaya ulaşmanın güçleştiğini, bunun da beraberinde bazı hastalıkları getirdiğini anlattı.

“Doğanın yeniden keşfedilmesi gerekiyor” diyen Topbaş, sağlıklı ve doğru beslenme ile alternatif tıbbın da gerekli ve önemli olduğunu söyledi.

Topbaş, 6.3 milyar insanın yaşadığı dünyada doğal kaynakların hızla tükendiğine de işaret ederek, ayrıca dünyada 35 milyar dolarlık doğal tüketim piyasası bulunduğunu dile getirdi.

Anadolu'nun verimli topraklarında üretilecek doğal gıda ürünleriyle bu pastadan pay alınabileceğini de ifade eden Topbaş, “Toprağımızın yeniden keşfi hem dünyaya, hem de ülkemize ekonomik açıdan katkı sağlayacaktır” diye konuştu.

Topbaş, 2 yıl önce Merkezefendi Mahallesi'ndeki festivale geldiğinde Merkez Efendi köşkünün yıkılmaya yüz tuttuğunu gördüklerini ve yapımını üstlenerek restore ettiklerini söyledi.

Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın da Osmanlı sarayının tabiplerinden olan Merkez Efendi'nin 40 yıl Zeytinburnu'nda yaşadığını hatırlatarak, Manisa'da da bulunduğunu ve mesir macununu oradan topladığı bitkilerle yaptığını anlattı.

Aydın, artık İstanbul denince akla Merkez Efendi'nin de geleceğini belirtti.

AK Parti İstanbul İl Başkanı Aziz Babuşcu ise Merkez Efendi'nin hayatına atıfta bulunarak, herkesin görevini yapmasının önemine dikkati çekti.

Konuşmaların ardından Topbaş, Aydın ve Babuşcu tarafından festival alanında toplananlara mesir macunu dağıtıldı.

Bu sırada Topbaş, “Merkez Efendi'nin ruhu şad olsun. Alanlara, yiyenlere şifa olsun” dileğinde bulundu.

Topbaş ve beraberindekiler daha sonra sanatçı Maria Sezer'in geleneksel Japon seramik sanatı “Raku” sergisini açtı.

8 Haziran Pazar gününe kadar sürecek festival çerçevesinde çeşitli etkinlikler gerçekleştirilecek. Ayrıca, 500 bitki türünün yetiştirildiği Tıbbi Bitkiler Bahçesinde de uzmanların katılımıyla alternatif tıp uygulamaları ele alınacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!