THY'de grev kapıda

Güncelleme Tarihi:

THYde grev kapıda
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 06, 2007 15:59

Türk Hava Yolları (THY), 21'inci Dönem Toplu İş Sözleşmesi görüşmeleri kapsamında Türkiye Sivil Havacılık Sendikası'na (Hava İş) yeni bir teklif ilettiklerini ve sendikanın yeni teklif üzerinde görüşme gereği dahi duymadığını ifade etti.

"Sendika yönetimi sürecin ilerlemesini ve çözüme ulaşılmasını engelleyen uzlaşmaz tutumundan vazgeçmelidir. Mevcut durum Ortaklığımıza ve çalışma arkadaşlarımıza zarar vermektedir" denildi.

THY'den yapılan açıklamada, 16 Mart'da başlayan 21'inci Dönem Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinde 60 günlük müzakere ve Resmi Arabulucu süreci görüşmelerinin tamalandığı bildirildi. Arabulucu raporunun beklendiği kaydedilen açıklamada, Hava-İş Sendikası'nın bir önceki dönemde imzalanan ve toplam 108 maddeden oluşan sözleşmenin 53 maddesinde değişiklik yapılmasını ayrıca 4 yeni madde eklenmesini teklif ettiği dile getirildi. Açıklamada, 72 asıl madde üzerinde uzlaşma sağlandığı, 40 asıl maddenin ise görüşme masasında olduğu belirtildi.

"BİR ÖNCEKİ SÖZLEŞMEDE YER ALAN HAKLAR KORUNUYOR"

Açıklamada, gelinen süreçte bir önceki dönemde imzalanan toplu iş sözleşmesinde yer alan tüm hakların korunduğu, ilave olarak çok sayıda yeni hak ve imkan da sağlandığı ifade edildi. Sendika yönetiminin masaya getirdiği bazı taleplerin kabul edilmediği söylenilen açıklamada, Ortaklığın geleceğini kötü yönde etkileyecek nitelikte olan tekliflerin THY tarafından kabul edilmesinin mümkün olmadığı bildirildi. Açıklamada, sendika yönetimine 4 Temmuz 2007 tarihinde sunulan teklifte, mevcut ücretlere 1 Ocak 2007 tarihinden itibaren yüzde 10, 1 Ocak 2008 tarihinden itibaren ise 2007 yılında gerçekleşecek enflasyon oranında yıllık ücret artışı verildiği belirtildi. Ayrıca verilen teklifte sosyal yardımlarda ciddi artışlar sağlandığına işaret edildi.

HAVA İŞ UZLAŞMAYA YANAŞMIYOR

Sendika yönetiminin, Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinin başından bu yana uzlaşmaz bir yaklaşım sergilediği dile getirilen açıklamada, sendikanın ilk verdiği teklifte ısrar ettiği kaydedildi. Açıklamada, "Sendikanın ücret artış talebi, tekliflerindeki farklı maddelerde yapılması istenen değişik önerileri ile birlikte yüzde 50’yi aşıyor.Resmi Arabulucu aşamasını sadece Ortaklığımızın teklifini alarak görüşme yapmaksızın geçiren sendika yönetimi son olarak, 4 Temmuz 2007 tarihinde ilettiğimiz, Hava-İş Sendikası’nın da bağlı olduğu Türk-İş’in imzaladığı sözleşmelerin de üzerinde hak ve imkan sağlayan yeni teklifimizi görüşme gereği dahi duymadı" denildi.

"MÜZAKERE OLMADAN ANLAŞMA OLAMAZ"

Açıklamada, toplu sözleşme müzakerelerinin ancak masada çözülebileceği, müzakere olmadan anlaşmanın da olmayacağı kaydedildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Uzlaşma karşılıklı iyi niyet ve çaba gerektirir; sadece Ortaklığımız yönetiminin iyi niyetli çabalarıyla çözüme ulaşılması mümkün değildir. Toplu sözleşme masası dışında başka her ne hal ve şart altında olursa olsun, görüşmelerle varılabilecek son noktadan bir adım dahi ileri gidilmesi yeni bir hak ve imkan elde edilmesi mümkün değildir. Aksini düşünenler, sadece kendilerini değil, arkadaşlarını ve ülkemizin gözbebeği olan kurumumuzu da bir maceraya sürüklemiş olurlar."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!