THY uluslararası denetimleri başarıyla geçti

Güncelleme Tarihi:

THY uluslararası denetimleri başarıyla geçti
Oluşturulma Tarihi: Kasım 25, 2007 10:54

Türk Hava Yolları (THY) Genel Müdürü Temel Kotil, THY'nin, havayolu emniyet yönetimi konusunda dünya çapında ilk standart olan ve Uluslararası Hava Taşımacıları Birliği’nin (IATA) öncülüğünde geliştirilen IATA Operational Safety Audit (IOSA) operatörlüğü sertifikasının yenilendiğini belirtti. Kotil, THY Teknik AŞ’nin de ABD Sivil Havacılık Dairesi’nin (FAA) denetimlerini başarıyla geçtiğini ifade etti.

Haberin Devamı

THY tarafından yapılan yazılı açıklamaya göre, Türkiye'nin ilk IOSA operatörü sertifikasını 2006 yılında alan THY, uluslararası IOSA denetleme kuruluşu tarafından gerçekleştirilen denetimi başarıyla tamamladı. THY, Ekim 2009'a kadar geçerli olacak belgeyi almaya hak kazandı. İlk kez 2003 yılında IATA tarafından başlatılan uygulama, Uluslararası Sivil Havacılık Organizasyonu (ICAO), ABD Sivil Havacılık Otoritesi (FAA), Avustralya Sivil Havacılık Otoritesi (CASA), Kanada Sivil Havacılık Otoritesi (Transport Canada), Avrupa-Avrupa Birliği Sivil Havacılık Otoritesi (JAA-EASA) gibi birçok havacılık otoritesinin ve havacılık endüstrisinin işbirliğiyle geliştirildi.

Bir havayolu şirketinin "emniyet yeteneğini" sorgulamakta temel referans olan IOSA operatörlüğü, Türk Hava Yolları'nın Mart 2008 tarihinde tam üye olacağı Star Alliance ittifakı tarafından da üyelik şartı olarak isteniyor. IOSA operatörlüğü belgesi ulusal otorite Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) tarafından, Havayolu İşletme Ruhsatı verilmesi için şart koşulmasının yanısıra sigorta primlerinin belirlenmesinde de önemsenen bir kriter olarak değerlendiriliyor. Belge ayrıca "Code Share" nedeniyle havayolları arasında yapılan karşılıklı denetleme gereğini azaltarak havayollarına büyük bir zaman ve para tasarrufu imkanı da sağlıyor.

Haberin Devamı

THY, DÜNYANIN EN GÜVENLİ ŞİRKETLERİNDEN BİRİ

THY Genel Müdürü Temel Kotil, THY'nin son yıllarda elde ettiği başarılı sonuçların yanısıra uçuş emniyeti konusunda da dünyanın en güvenli şirketlerinden birisi olduğunu belirtti. Kotil sözlerine şöyle devam etti:

“IOSA operatörlüğü uçuş emniyeti konusunda tüm ulusal ve uluslararası havacılık otoritelerinin temel referans olarak ele aldığı bir konu. IATA tarafından geliştirilen bu belge havayolu şirketlerinin uçuş emniyeti noktasında güvenli bir şirket olduğunu belgelemektedir. Buna benzer bir belgelendirme çalışmasını yer hizmetleri alanında da geliştirmeye çalışıyoruz. Bu alanda da tüm havacılık otoritelerinin kabul ettiği standarta ulaşmayı hedefliyoruz.”

THY’nin dünya havacılık sektöründe dikkat çeken bir noktaya ulaştığını vurgulayan Kotil, THY’nin gerek teknik bakım gerekse uçuş ve yer işletme ekiplerinin tecrübesi bakımından dünyanın en emniyetli havayollarından birisi olduğunu belirtti. Kotil, hem operasyonel hem de finansal konularda elde edilen başarıların tüm uluslararası organizasyonlarda konuşulur hale geldiğini vurguladı.

Haberin Devamı

THY, FAA DENETİMLERİNİ BAŞARIYLA GEÇTİ

Ayrıca, THY Teknik AŞ’nin de ABD Sivil Havacılık Dairesi (FAA) denetimlerini başarıyla geçtiğini ifade eden Kotil, Amerikan Sivil Havacılık İdaresi (Federal Aviation Administration-FAA) tarafından verilmiş olan TQKY144F sayılı "Uçak Bakımı Yetki Belgesi"nin yenileme denetlemesi 30 Ekim-2 Kasım tarihleri arasında yapıldığını belirtti.

Denetleme sonucunda, THY Teknik bakım standartlarının, FAA standartlarına ve kurallarına uygun bulunduğunun altını çizen Kotil, ilk defa 1974 yılında alınan bu belgenin sürekliliğini sağlamak üzere her yıl periyodik olarak FAA’nın denetimler yaptığını ve denetim sonuçlarına göre belgeyi yenilediğine dikkat çekti. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün de Avrupa Sivil Havacılık Otoritesi (European Aviation Safety Agency - EASA) gözlemcisinin katılımıyla THY Teknik tesislerinde denetlemeler yaptığını kaydeden Kotil, “Bu denetlemeler sonucunda THY Teknik, SHGM nezdindeki yıllardır süren güvenilirliğini, Avrupa Sivil Havacılık Otoritesi (EASA) temsilcisinin de onayladığı şekilde tazelemiş ve bakım yetkisi Diamond DA-42 tipi uçakları da kapsayacak şekilde genişletilmiştir” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!