THY, Strasbourg'a siyah bantla uçsun

Güncelleme Tarihi:

THY, Strasbourga siyah bantla uçsun
Oluşturulma Tarihi: Ekim 20, 1998 00:00

Haberin Devamı

Türk Hava Yolları uçağı Strasbourg'da dünyada eşine az rastlanan bir saldırıya uğradı. Ancak kabilelere ait bir havalimanı böylesi saldırıya sahne olabilirdi.

Bu ilkel saldırının nedeni, Fransa'nın sınır dışı ettiği bir PKK'lının uçağa bindirilmesini önlemekti. Olaylara Fransız güvenlik birimleri bir süre seyirci kaldı. Sonra uluslararası kuralları hatırlayıp müdahale ettiler. Pamuk ellerle yapılan müdahale, saldırganların cesaretlerini artırdı ve koca uçak uzun süre orada bekletildi.

Avrupa Komisyonu ve daha önemlisi İnsan Hakları Mahkemesi'nin bulunduğu Strasbourg'da Türk uçağının içindeki insanların bütün hakları ayaklar altına alındı. Can güvenlikleri tehdit edildi. Seyahat özgürlükleri kısıtlandı.

TÜRKİYE NOTA VERMELİ

Can kaybı ya da maddi zarar olmadığı gerekçesiyle Türkiye'nin bu olayı alttan almaması gerekir. Bütün gücümüzle diplomatik savaş başlatılmalıdır. Çünkü:

1- Uluslararası bir havalimanının apronu uluslararası sahadır. O ülkenin güvencesi altındadır. Ve o ülke, o havalimanına gelen yolcuların, uçakların zarar görmeyeceğini garanti eder.

2- Uluslararası Hava Hukuku'na göre uçakların bulunduğu bölge arındırılmış bölgedir. Bu bölgeye hiç kimse elini kolunu sallayarak giremez. Özel kart taşımayan, yetkili güvenlik birimlerinin izni olmadan uçakların altına kimse giremez, dokunamaz, kısıtlayıcı kurallar koyamaz.

3- O ülke uçağının değil kapısına tırmanmak ya da halat bağlamak, resminin çekilmesi bile özel izne tabidir. Uçağın kaptan pilotu, ilgili havayolu şirketinin o ülkedeki akredite olmuş resmi görevlisi izin vermeden hiç kimse uçağa müdahale edemez.

HER YERE ŞİKAYET EDELİM

Türkiye Cumhuriyeti olarak, hemen bütün uluslararası kuruluşlara Strasbourg Havalimanı ve Güvenlik birimlerinin şikayet edilmesi gerekir. Avrupa Sivil Havacılık Otoritesi (JAA), ICAO gibi kuruluşlar harekete geçirilmelidir. Türk Dışişleri Bakanlığı ve Ulaştırma Bakanlıkları karşı ülke Fransa nezdinde ciddi, özür dilemeye zorlayıcı yaptırımlar için acil harekete geçmelidir.

Bu konuda belki de Strasbourg'un yerine ve önemine uygun olarak İnsan Hakları Mahkemesi'nde dava açılmalıdır. Türkiye her fırsatta bu havalimanının güvensiz olduğunu dünyaya duyurmalıdır.

THY, bütün dünyaya Strasbourg Havalimanı'nın güvensizliğini duyurup, seferlerine ara vermelidir. Ya da Strasbourg seferi yapan uçaklara siyah bant çekip protesto başlatmalıdır.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!