The Spectator'dan Türkiye'ye övgü

Güncelleme Tarihi:

The Spectatordan Türkiyeye övgü
Oluşturulma Tarihi: Mart 07, 1999 00:00

Haberin Devamı

İngiltere'nin 150 yıllık geçmişe sahip, muhafazakâr, siyasi dergisi The Spectator, Kürt sorunu ve Öcalan operasyonu konusunda Türkiye'ye övgüler yağdırdı ve Avrupa'nın Ankara'ya önyargılı bakış açısını kıyasıya eleştirdi.

TÜRKİYE UYGAR BİR DİYAR

Yazar Norman Stone, ‘‘The Midnight Excess’’ (Geceyarısı Abartısı) başlıklı yazıda özellikle Kürtler'i hararetle savunan İngiliz oyun yazarı Harold Pinter'e çattı ve Türkler'den ‘‘iyi adamlar’’, Türkiye'den uygar, istikrarlı, refahı giderek artan, karakter sahibi bir diyar diye söz etti ve ekonomisinin İsveç'ten daha büyük olduğuna dikkat çekildi.

ÖCALAN'IN YAKALANMASI BAŞARI

Stone, Öcalan'ın hiç kimsenin yaralanmadığı ‘‘zarif bir operayon’’la yakalandığını hatırlattı ve modern Türkiye'nin bir ‘‘başarı öyküsü’’ olduğu yorumunu yaptı. İngiliz yazar Kürt sorunu ve çeşitli çözümleri olduğunu, ancak bunun Öcalan ve teröristlerine sempati gerektirmediğini yazdı.

Kürt ve Türk meselesine ilişkin İngiliz yorumların devlet adamı havasında olduğunu, Öcalan'ın teröristliğinin kabul edildiğini, ancak Harold Pinter'ın ‘‘Öte yandan Kürtler baskı altında. Özgürlükleri için Cesuryürek mücadele veriyorlar. Kendi dillerini konuşamıyorlar. Kürtçe konuşun, hapsi boylayın. Uzun bacaklı, siyah elbiseli hoş bir kadın olan Leyla Zana 15 yıldır hapiste’’ sözleri ‘‘zehirli bir hap’’a benzetildi.

ÇOCUKLARI BİLE KATLETTİ

Le Monde'un Türkiye'de etnik temizlik yapıldığı iddiasında olduğunu anımsatan Norman Stone, şu yorumda bulundu:

‘‘Türkler bu tür yaklaşımlara müthiş kızıyor. PKK ve Öcalan ulusal bir kurtuluş hareketi olmaktan çok uzakta, çok pislik bir işin parçası. Uyuşturucu kaçakçılığı özelliklerinden biri. Öcalan Beyaz Rusya'dan siyasi sığınma karşılığında bir milyar dolar önermişti. PKK, Türk devletinin yanında yer alan tüm aileleri, çocuklarıyla birlikte katletti.

Bu katliamların Türk ordusu tarafından yapıldığı iddiaları vardı. Ancak Öcalan'ın adamı Sakık yakalandı ve itiraflarda bulundu.Bu iddiaların hiçbirinin doğru olmadığını öğrendik. Hiç şüphe yok ki yakında Öcalan da bunları doğrulayacaktır.’’



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!