TGC'den basın yasası taslağı

Güncelleme Tarihi:

TGCden basın yasası taslağı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 04, 1998 00:00

Haberin Devamı

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nce hazırlanan Basın Yasası Taslağı, dün TBMM Başkanı Hikmet Çetin ile Adalet Bakanı Oltan Sungurlu'ya verildi.

TGC Başkanı Nail Güreli ve yönetim kurulu üyeleri, dün Ankara'da bir dizi görüşme yaptı. TBMM ziyaretinde Başkan Çetin, basının Meclis'in demokratikleşme çalışmalarına yaptığı katkıyı sürdürmesini istedi. Çetin, Meclis'in bu yasama yılında demokratikleşme ve insan hakları açısından atması gereken çok önemli adımlar olduğuna işaret etti. Çetin bu çerçevede siyasal partilerin uzlaşmasıyla, Anayasa, içtüzük, Siyasi Partiler Yasası, Basın Yasası ve Seçim Yasası'sında değişiklik yapılabileceğini söyledi. Güreli ise Çetin'e, Basın Yasası'nda değişiklik öngören taslağı verirken, önerilerinin bugünkü haliyle bir reform niteliği taşımadığını; çünkü bunun için başta Anayasa olmak üzere bir çok yasada değişiklikler yapılması gerektiğini hatırlattı. 44 maddelik mevcut yasayı 21 maddeye indirerek sadeleştirmeyi öngördüklerini belirten Güreli, taslakta yer alan önerilerini şöyle özetledi: ‘‘Basının bilgi edinme hakkı önündeki engeller olabildiğince kaldırılmalı. Basın yoluyla işlenen suçlarda hapis cezası kaldırılmalı. Yönetime bağımlılıktan uzaklaşılmalı. Cevap hakkına işlerlik ve güvence kazandırılmalı. Yazarı-çizeri belli eserlerden Yazıişleri Müdürü'nün sorumlu tutulması esası kaldırılmalı. Sermayeye karşı, editöryal bağımsızlık sağlanmalı.’’

TGC yöneticileri Adalet Bakanı Oltan Sungurlu'yu da makamında ziyaret ederek, hazırladıklar Basın Yasası taslağını sundular. Güreli, taslak hakkında kısa bir bilgi verdikten sonra, Ceza Yasası, Devlet Memurları Yasası'ndaki bilgi edinmeyi engelleyen hükümlerin çıkarılmasını istedi. Sungurlu ise sadece gazetecilerin değil vatandaşların da kendilerine ilişkin bilgilere ulaşabilmelerini sağlamak için yasal düzenleme yaptıklarını belirterek, ‘‘Dünyadaki örnekleri istedik. İnceliyoruz. Bilgiye meşru olmayan yoldan ulaşılmasının çok önemli sakıncaları var’’ dedi.

Bu arada TGC'nin basına ilişkin Ocak ayı raporu açıklandı. Raporda, yılın ilk ayında, 18 kişi ve 3 kuruma fiili, 3 kişi ve 1 kuruma da sözlü saldırı olduğu belirtildi. Basının Ocak ayı raporu, TGC'nin yayın organı ‘Bizim Gazete’de yarından itibaren yayınlanacak.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!