Testus mortus

Güncelleme Tarihi:

Testus mortus
Oluşturulma Tarihi: Ocak 09, 1998 00:00

Ahmet Turhan ALTINER
Haberin Devamı

En taammüden cinayet: İdam

Asacaksın bir iki tanesini, göreceksin işler nasıl düzelir, mantıksızlığından bir türlü kurtulamıyoruz... Oysa, öldürmeye karşı öldürmek, göze göz, dişe diş istemek, en ilkel cezalandırma yöntemi değil midir? Kardeşi iğrenç bir suikastte öldürülen Sakıp Sabancı son derecede haklı bir durumdayken... Caninin pişmanlık yasasından yararlanarak işin içinden sıyrılmasına karşı çıkarken, pişmanlık yasasıyla af olamaz, cezasını çekmeli demek yerine... Gazetelere göre, bu adam idam edilmeli deyiverdi... Üstelik ABD'yi göstererek, Amerikalıları örnek göstererek... Orada idam var bizde yok, biz onlardan daha mı iyiyiz yani, deyip çıktı... Acaba bir iki tane veya bir çok kişiyi sallandırınca işler halloluyor mu, bu cezadan ibret alınıyor mu?..

Arthur Koestler'e göre İngiltere'de yankesicilerin idam

edildikleri çağlarda pek çok hırsız meslekdaşları öldürülürken idam sehpasının çevresinde icrayı sanat edermiş... Yüzyıl başında tutulan bir istatistiğe göre 250 idam mahkumundan 170'i daha önce bir veya iki idam infazını bizzat seyretmişmiş...

Albert Camus'ya göre idam yalnızca suça yatkın olmayanları etkilemekte ve yıldırmaktaymış... Ve sadece, 'iflah olmazlar' karşısında boyun eğmelerine neden olmaktaymış... Suçu işlemeye karar vermiş bir tek caniyi bile caydırabildiği kanıtlanamamış, idam cezasının... Üstelik idam, binlerce mücrimde büyüleyici bir etkiden başka bir duygu uyandırmıyormuş... Öyleyse idamın bunca saçmalığına rağmen, nedir bu ille de 'sallandıracaksın beş on kişiyi, bak mum gibi olmuyor mu herkes,' mantıksızlığı testusuna buyur ola bu kez de.

1Taammüt ne demek, ölür müsün, öldürür müsün?

a. Göz göre göre, göze göz, dişe diş çıkartmak

b. Yıllarca hukuk fakültesinde dirsek çürüttükten sonra başkasının boynunu çürütmeye karar vermek

c. Suçu önceden soğukkanlılıkla tasarlamak

d. Hepsi

2 Uygarlığın beşiği sayılan İngiltere'de ölüm cezası ancak 1969'da kaldırılabilmiş... En medeni kanunların kaynağı İsviçre'de son kez 1942'de iptal edilebilmiş... Guinness Rekorlar Kitabı'na göre idamın saçmalığına ilk uyanan bir devlet, ölüm cezasını 1798'de yasaklamış... Hangi devletmiş, acaba?

a. Fransa

b. Danimarka

c. Leichtenstein

d. İsveç

3 Amerika'da idam cezası 38 eyalette uygulanıyor ama 12 eyalette de uygulanmıyor... Şimdi ne diyeceğiz, 38 eyalet akıllı da 12 eyalet kafasız mı? Aşağıdakilerden hangisi idam cezasının devam ettiği eyaletlerden?

a. Hawaii

b. Iowa

c. California

d. Alaska

4 El insaf!!! Şu yaklaşıma gel!!! ABD'de yapılmış bir ankette sorulan soruların insalcıllığına bir bakın... 'Müebbet hapisle karşılaştırıldığında, daha ucuza mal olan idam cezası sayesinde vergi yükümlülerinin parası boşa harcanmamış oluyor...' Doğru mu yanlış mı?

a. İdam başına maliyet 2 milyon dolarmış... Buna karşılık müebbet hapse mahkum olmuş bir suçlunun yıllık masrafı 20 bin dolarmış... Bir idam mahkumunun içerde 30 veya 40 yıl yaşayacağı hesap edilirse toplam maliyet en fazla 800 bin dolar. Yani idamın daha ucuz olduğu palavra...

b. İdam cezalarında toplam harcamanın yüzde 70'i duruşma sırasında harcanıyormuş... Temyizin masrafı oldukça azmış...

c. Mahkumları şırıngayla öldürmek çok ucuz bir yöntemmiş.

d. Desenize enflasyonun gerçek nedeni idam mahkumları!!! Masrafları kısmak için, İdam cezası uygulamayan ülkelerde bile, düşük kalorili ve az proteinli yiyeceklerle mahkumların bağışıklık mekanizmaları zayıflatılıp erken göçmeleri sağlanıyormuş!!!

5 ABD'deki idam anketine ürpererek devam... İdam cezasının 1976'da ABD'de yeniden uygulanmaya başlanmasından bugüne beyazlardan çok siyahlar idam edilmiş... Doğru mu, yanlış mı?

a. İdam edilenlerin yüzde 40'ı siyah, yüzde 56'sı beyazmış...

b. Siyah nüfus toplam nüfusun yüzde 11'i olduğuna göre, yukarıdaki oranlamadan daha çok siyahların idam edildiği ortaya çıkıyormuş...

c. Aynı sürede 197 beyaz, 133 siyah idam edilmiş... Bu duruşmalarda ırkçılık hakimmiş, cinayet davalarında öldürülen beyaz ise, katilin idamla cezalandırılması daha olasıymış.

d. Hepsi

6 Aynı ankette polis komiserlerine göre idam cezası suç oranının azaltılmasında çok etkili bir yöntemmiş... Acaba doğru mu?

a. Katiyyen... Polis komiserlerinin yanıtlarının ancak yüzde 1'inde idamın suçu azaltan bir etken olduğu söyleniyormuş....

b. Polis şeflerinin çoğu, sallandıracaksın kerataları, bak kimse cinayet işleyebiliyor mu, diyormuş...

c. Polis komiserleri, cinayeti azaltacak önlemler arasında idamı değil, uyuşturucu bağımlılığının azaltılmasını, daha iyi yaşam koşulları yaratmayı, silah yasağının öneriyormuş...

d. Polislere soran olmamış...

7 İşte size idamın ne işe yaradığına dair bir örnek... Daha önce sadrazamlarla ilgili bir testusta da bahsetmiştim... Çok şişman olan Hazerpare Ahmet Paşa, Sultan İbrahim'in sadrazamlarıdan... Yeniçeri isyanı sonunda 1647'de idam edilmiş ve cesedi İstanbul'da at meydanında parçalanıp satılmış. Allah Allah, acep niçün?

a. Fermanda 'Eti senin, kemiği benim,' yazıyormuş.

b. At Meydanı'ndaki et tanzim satışı nedeniyle

c. Bir inanışa göre 'Şahm-ı ademi veca-i mefasıla deva' yani 'insan yağı mafsal

ağrılarını gideren ilaçtır.'

d. Hiçbiri

8 Said el Sayaf Suudi Arabistanlı cellatlardan. Onunla Le Monde gazetesinde yapılan bir söyleşiye göre, erkekleri kılıçla, kadınları ise tabancayla idam ediyormuş. Kadınlara bu ayrıcalıklı tele-idam neden?

a. Kadını kılıç kesmezmiş.

b. Şeytan azapta gerekmiş

c. Kadınları kılıçla öldürebilmek için başörtülerini çıkarmak gerekiyormuş. O zaman da boyunları görünüyormuş. Haram...

d. Bilinen kadın korkusu yüzünden

9 'Osmanlı Devletinde Siyaseten Katl' kitabının yazarı Prof. Ahmet Mumcu'ya göre Osmanlı padişahlarını saçma sapan idam emirleri vermekten, dolayısıyla katillikten men eden meşhur olay neymiş? Bu olayla birlikte Topkapı Sarayı'nda kesik kafaların üzerinde teşhir edildiği senk-i ibert, yani ibret taşı da tarihe karışmış. Hangi olay?

a. Teşrifat

b. Tezvirat

c. Tanzimat

d. Taharet

10 Yine Ahmet Mumcu'ya göre Büyük Selçuklu İmparatorluğu'nun meşhur veziri Nizamülmülk'ün Siyasetnamesi'nde siyaset kelimesi hangi anlamda kullanılmış? Bu anlam Osmanlılarda da devam etmiş. Örneğin 'Siyaset Meydanı, Siyaset Çeşmesi...'

a. Kuyu kazıcılığı

b. Yalancılık

c. İdam

d. Riya

11Padişah Murat IV döneminde birçok devlet adamının boynunu vuran ve sonunda Sultan İbrahim I'i de kementle boğan Osmanlı tarihindeki en meşhur celladın adı neydi acep?

a. Kara Ali

b. Kara Murat

c. Kara Bekir

d. Kara Kemal

12 Darağacı sandalyesine çıkacağına oturuverince cellat tarafından azarlanan bir idam mahkumu şöyle dalga geçer:

'Ne bileyim ben? Her zaman sandalye görünce oturururduk. Meğer bu başka sandalyeymiş. Daha evvel idam edilmediğim için teşrifatını bilemiyorum. Kusuruma bakmayın. Yalnız düğümü arkaya at cellatbaşı!'

Bu mizah yürekli idam mahkumunu kestirebilir misiniz?

a. Simavne Kadısı Şeyh Bedrettin

b. Fatin Rüştü Zorlu

c. İzmir suikasti mahkumlarından Nail Bey

d. Hiçbiri

13 Arapça'da 'dar,' ev, yuva, mesken anlamına geliyor. Örneğin darülbedayi, güzeller evi, hem konservatuar hem de tiyatro olarak kullanılmış... Peki darağacı sözcüğündeki 'dar' ne anlama geliyor?

a. Boğazı sıkıldığındaki daralma duygusunu anlatır.

b. Farsça'da 'dar,' ağaç demekmiş. dara çekilmek, idam edilmek üzere ağaca asılmak demekken, sonradan darağacı, yani ağaç ağacı olmuş!!!

c. Genellikle dünyalarının dar geldiği insanlar asılır da ondan...

d. Hepsi

14 Resmi cinayet şehveti öylesine gözleri bürümüştür ki, daha önce karakuşi hukuk testusunda da belirttiğim gibi, Avrupa'da hayvanların da idam edildiği, bunun için mahkemelerin kurulduğu, avukat tayin edildiği,asma, yakma, canlı canlı gömme gibi yöntemlerin kullanıldığı görülmüş... Arthur Koestler'in anlattığına göre en son 1906'da İsviçre'nin Delemont kasabasında bir köpek idam edilmiş... Suçu neymiş?

a. Müzedeki dinozor kemiğini kaçırıp zor günlerinde yemek için toprağa gömmüş.

b. Kasabanın itibarlı kişisinin dişi köpeğine tasallutta bulunmuş.

c. Kızıp kilisenin şarap çanağına işemiş.

d. Bir soygunda erketelik yapmış.

Yanıtlar: 1)c, 2) c, 3) c, 4) a, 5) d, 6) a, c, 7) c, 8) c, 9) c, 10) c, 11) a, 12) c, 13) b, 14) d



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!