Ters lale kuraklığa yenik düştü

Güncelleme Tarihi:

Ters lale kuraklığa yenik düştü
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 05, 2008 10:09

İlkbahar mevsimiyle birlikte Van ve çevresinde yetişen, “Ağlayan Gelin” olarak da bilinen ters lale, kuraklık nedeniyle bu yıl erken soldu.

Haberin Devamı

Ters laleye yönelik araştırma yapan, Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Gevaş Meslek Yüksek Okulu Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr Şevket Alp, ilkbahar mevsimiyle birlikte gösterişli, narin çiçekleriyle doğayı süsleyen ve geofitler (soğanlı bitki) arasında önemli yeri olan ters lalelerin, kuraklıktan etkilendiğini söyledi.


Hüzün bitkisi olarak bilinen ters lalelerin, bu yıl erken solduğunu anlatan Alp, “Hüzün bitkisi olarak bilinen ve bazı kesimlerde 'ağlayan gelin' olarak anılan ters lale, artık kuraklığa ağlıyor. Göz pınarları kuruyan bitkinin bu yılki ömrü kısa sürdü” dedi.

Doğu Anadolu Bölgesi'nde yüksek rakımdan dolayı sert iklim koşulları yaşandığını, ancak Van Gölü'nün ılıman etkisi nedeniyle, çevresinde başta sebze tarımı olmak üzere tarımsal potansiyelin yüksek olduğunu ifade eden Alp, şöyle konuştu:
“Aynı zamanda bölge, yabani bitkiler bakımında da zengindir. Bu yabani bitkilerin bir tanesi de ters lalelerdir. Ancak son yıllardaki aşırı kuraklık ve havaların ani ısınması, sebze tarımı ve yaban hayatını olumsuz etkiledi. Bu olumsuz hava koşulları, ters lale gibi yabani bitkileri zorunlu dinlenmeye teşvik etti. Ters lalenin bizi büyüleyen ve etkileyen görünümü, bu kuraklığa yenik düştü.”

Haberin Devamı

Kuraklık nedeniyle birçok yabani bitkinin ömrünün kısaldığını anlatan Yrd. Doç.Dr. Alp. “Sebze tarımı ile uğraşan çiftçi umutlarını bu ayki yağışlara bağladı. Beklenilen yağışın olmaması durumunda sebze tarımı ve yabani bitkiler büyük zarar görecektir” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!