Teröristler neden Gabar'ı seçiyor?

Güncelleme Tarihi:

Teröristler neden Gabarı seçiyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 09, 2007 11:24

Haberin Devamı

TERÖRİSTLERİN KULLANDIĞI DAĞ GEÇİŞLERİ

ŞIRNAK

Gabar Dağları: Türk-Irak sınırındaki Gabar Dağları son derece engebeli yapısı ile PKK açısından hayati öneme sahip. Ülkeye geçişler buradan yapılıyor. PKK, Gabar’ı teröristlerini ülke içine dağıtma noktası olarak kullanıyor.

Cudi Dağları: Silopi’ye bağlı 2 bin 125 metre yükseliğindeki dağ kuruluş yıllarından beri PKK için önemli bir nokta. Buranın en kritik noktası ise örgütün 1984’de keşfettiği Tuşimiya Vadisi. Dar bir geçişten girilen Tuşimiya vadisi, yüzlerce mağara ve engebeli yapısı ile gizlenmeye son derece müsait bir yer.

Kato Dağı: Şırnak, Beytüşşebap, Pervari üçgeninde yer alan dağda sık sık sert çatışmalar yaşanıyor.

Bestler Dereler: Şırnak’ın kuzeyindeki bölge PKK teröristlerinin son dönemde yoğunlaştığı noktalardan.

DİYARBAKIR

Yaylak: Kulp’un kuzeyindeki bu bölgede üstlenen teröristler Diyarbakır ve Bingöl kırsalında eylemler yapıyor.

Sağgöze Bölgesi: Diyarbakır Lice ile Bingöl Genç ilçeleri arasındaki bölge 1990’lı yıllarda Yaylak’la birlikte PKK tarafından kurtarılmış bölge haline getirilmeye çalışılmıştı.

SİİRT

Herakol Dağları: Pervari’ye bağlı bu dağlar son dönemde operasyonların yapıldığı yerlerden.

HAKKARİ

Tanin Dağları: Tanin Dağları ile Uludere’ye bağlı Hilal Köyü kırsalı PKK’nın Hakkari kırsalında yuvalanmaya çalıştığı yerler arasında.

Haberin Devamı

1990-96 yıllara arasında dağlarda teröristlerle savaşan ve bu anılarını kitaplaştıran Gazi Üsteğmen Abdullah Ağar (40), Gabar’ı Vatan Gazetesi'nden Tülay Şubatlı'ya anlattı:


1700-1800 metre yüksekliğindeki Gabar Dağı, Şırnak’ın 20 km. batısındadır. 300 metrelik uçurumlar bloğu vardır. Bu bölgeye Gabar aynası denir. Gabar hırçındır, arazi yapısı, havası hırpalar insanı. Dağla, havayla, kendinizle ve teröristle mücadele edersiniz. “Kokurgan” adı verilen ve derinliği 50 metreyi bulan çukurlar bulunur. Her yer kayalıktır. Çukurların içinde meşelikler vadır. Girintisi çıkıntısı çoktur. 10 metre çıkıp 10 metre inmek zorunda kalırsınız. Normalde saatte 4 kilometre yol katedilirken, Gabar’da 6 kilometreyi bir gecede ancak giderdik.

Pusu için çok uygundur

Bu dağda mücadele yorucu ve yıpratıcıdır. Görmediğiniz düşmanla görünerek mücadele etmek zorunda kalırsınız. Asker için her anıyla tehdit demektir. PKK, arazi yapısından ötürü Gabar’da kolayca saklanabilir, barınabilir, eğitim yapabilir ve askeri gözetleyebilir. İklimi de yumuşak olduğu için yaz kış barınabilirler. Gabar’da Botiş mevkiinde pek çok kez askerimizi pusuya düşürmek istemişlerdir.

Son olay “baskın izi” taşıyor

Son olayda pusunun, operasyonu tamamlayan birliklerin bölgeyi terk ederken geride bıraktıkları “Artçı time” yapıldığı söyleniyor. Bu artçı timler, operasyon birliklerinin geri emniyetini sağlar. Bir time pusu kurulması ve zayiat noktasına gelinmesi çok ender rastlanılan bir durumdur. İntikal halindeki bir timin tamamının ölüm bölgesine girip tamamının imha edilmesi mevcut koşullar içinde neredeyse imkansız. Bu olayda pusu değil baskın kokusu var. Çünkü intikal halindeki birlik ya da timde askerler peş peşe yürürler. Aralarında mesafe vardır.

10’ar metre arayla yürüseler 180 metrelik bir alanın el bombasıyla etki altına alınamaz. Eğer bu türden olayların devamı gelirse terör örgütünün taktik değiştirdiğini söyleyebiliriz. Çünkü son yıllarda uzaktan mayınlama ve taciz uyguluyordu. Bu olay örgütün taktik değiştirdiğini göstergesidir.

Haberin Devamı

TERÖRİSTLERİN YERLERİ BELİRLENDİ

Gabar’daki pusunun ardından bölgede kapsamlı operasyon başlatılırken Hakkari’nin Çukurca İlçesi’nde dün sabah karşı da Irak sınırı yoğun top atışına tutuldu. Çukurca’da konuşlandırılan 3’üncü Komando Taburu ve 21’inci Taktik Sınır Jandarma Alay Komutanlığı’na bağlı askeri birlikler, saat 04.30’dan itibaren Irak sınırındaki hedefleri top atışına tuttu. İlçe merkezinden de duyulan top atışları yaklaşık yarım saat sürdü. Teröristlerin, kaçış güzergahları havadan helikopterlerle bombalanırken, kaçabilecek alanlara yine havadan özel eğitimli Özel Harekat Timleri indirildi. Bölge ablukaya alındı. 13 güvenlik görevlisini şehit eden teröristlerin izlerinin bulunduğu ve her an sıcak temas sağlanabileceği kaydedildi. Askerlerimizi pusuya düşüren terörist grubun liderliğini Hakkı kod adlı İskan Akyüz’ün yaptığı ve Irak’ın kuzeyinden gelen teröristlerle takviye alarak kış öncesi eylemlerı için örgütün Suriyeli Merkez Komite üyesi “Doktor Bahos” kod adlı Fehman Hüseyin’den talimat aldığı bildirildi.

Haberin Devamı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!