Teröristin kız arkadaşı Türk

Güncelleme Tarihi:

Teröristin kız arkadaşı Türk
OluÅŸturulma Tarihi: Eylül 15, 2001 13:46

CNN'e göre salı günkü saldırıya katıldığı iddia edilen Lübnan asıllı Ziyad Cerrah'ın Almanya'daki kız arkadaşı, soyadı 'Şengün' olan ve tıp eğitimi yapan bir Türk. Bu kadının evinde yapılan aramada, Cerrah'a ait ve içinde uçaklarla ilgili bilgi bulunan bir bavul bulundu. Kadının olayla ilgisi olmadığı bildirildi.
 Sizce terör saldırıların ardından dünyada neler deÄŸiÅŸecek?

Haberin Devamı

ABD bir yandan geçen salı düzenlenen saldırıların yaralarını sarmaya uğraşırken bir yandan da olayın sorumlularının izini bulmaya çalışıyor. Her geçen gün yeni bulgulara ulaşan Amerikalı yetkililere göre FBI, sorgulamayı istediği 100'den fazla kişinin isminin yer aldığı bir liste hazırladı. Pennsylvania’da düşen dördüncü uçağın ikinci karakutusu da bulundu. Ayrıca saldırılara katıldığı belirtilen iki teröristin, Amerika'da askeri okullarda okuduğunun tespit edildiği bildirildi.

KIZ ARKADAÅžI TÃœRK

ABD'de 11 Eylül günü meydana gelen saldırılar için kaçırılan uçaklardaki 19 hava korsanından birinin Ziyad Semir Cerrah adlı bir Lübnanlı olduğu bildirildi. CNN'in haberine göre, halen Lübnan'da yaşayan ailesi, Ziyad Cerrah'ın Almanya'daki kız arkadaşının bir Türk olduğunu söyledi.

CNN Türk'ün haberine göre ise, Cerrah'ın Almanya'da birlikte yaşadığı kızarkadaşının soyadı 'Şengün' olarak saptandı. Bu kadının Almanya'da tıp eğitimi gördüğü belirtildi. Sözkonusu kadının evinde yapılan aramada da, Cerrah'a ait ve içinde uçaklarla ilgili bir bavul bulundu. Alman polis yetkilileri, Cerrah'ın bir kız arkadaşı olduğunu doğruladı ancak kimliği hakkında bilgi vermedi.  


Almanya’nın Karlsruhe savcılığı, Amerikan yetkililerinin açıkladığı sanıklar listesinde adı geçen Ziyad Semir Cerrah'ın Bochum kentinde yaşadığını açıklamıştı. Savcılık, Cerrah'ın 11 Eylül saldırısından sonra kaybolduğunun kız arkadaşı tarafından polise bildirildiğini açıklamıştı. . 

 

Lübnanlı güvenlik yetkilileri, Ziyad Semir Cerrah adındaki zanlının, 27 yaşında Sünni bir Müslüman olduğunu ve başkent Beyrut'un 75 kilometre doğusundaki Bekaa Vadisi'nin El Marc köyünde doğduğunu söylediler. 

Aynı kaynaklar, Cerrah'ın ailesinin oğullarının öldüğünü haberlerden öğrendiğini ve büyük şaşkınlık içinde olduğunu belirttiler. 

Cerrah'ın 7 yıl önce pilot olmak için Almanya'ya gittiği, kısa bir süre önce ailesine gönderdiği mektupta, Florida'dan bir burs kazandığını ve çalışmalarını ilerletmek için ABD'ye gideceğini yazdığı bildiriliyor.

Lübnanlı güvenlik yetkililerinin bu sabah Cerrah ailesini sorguladığı bildirilirken, Ziyad Cerrah'ın da ağustos ayında birkaç günlüğüne Lübnan'a geldiği güvenlik makamlarınca belirtildi. 

ABD Adalet Bakanlığı, Cerrah'ın, Pennsylvania eyaletinde düşen United Airlines'ın 93 sefer sayılı uçağında bulunan hava korsanlarından biri olduğunu açıklamıştı.

Cerrah'tan önce de, iki sanığın daha Almanya'nın Hamburg kentinde bir süre kaldığı anlaşılmıştı.

100 KİŞİLİK LİSTE

FBI, elinde, sorgulamayı istediği 100'den fazla kişinin isminin yer aldığı liste bulunduğunu açıkladı. 

ABD Adalet Bakanı John Ashcroft, basın toplantısında yaptığı açıklamada, FBI'ın havaalanları ve polis kurumlarına, saldırılarla ilgili bilgi sağlamak amacıyla görüşmek istediği kişilerin listesini gönderdiğini söyledi. 

Aynı basın toplantısında konuşan FBI Başkanı Robert Mueller de, saldırıyla ilgili incelemede şimdiye kadar 36 binden fazla ipucuna ulaşıldığını ve ülke çapında yüzlerce kişiyle görüşüldüğünü belirtti. 

Mueller, çeşitli kesimlerde 30'dan fazla arama emri çıkardıklarını, bilgisayar ve belgelere el koyduklarını kaydetti. 

ASKERİ OKULLARDA EĞİTİM GÖRMÜŞLER

Saldırılara katıldığı belirtilen iki teröristin, Amerika'da askeri okullarda okuduğunun tespit edildiği bildirildi. 

Pentagon'dan adını açıklamayan bir yetkili, bu kişilerden birinin Teksas'ta bulunan Lackland Hava Üssü'ndeki savunmayla ilgili bir okula gittiği ve burada dil eğitimi aldığı, diğerinin ise Alabama'da bulunan Maxwell Hava Üssü'ndeki bir hava savaşı okuluna gittiği ve burada teknik eğitim gördüğünün belirlendiğini kaydetti. 

Yetkili, teknik eğitim gören teröristlerin, aldığı eğitimin pilotlukla bir ilgisi bulunmadığını da belirtti. 

Pentagon yetkilisi, söz konusu teröristlerin kimlikleri ve hangi ülkeden oldukları konusunda ise bilgi vermedi.Â

ATLANTA DA HEDEFTÄ°

Öte yandan Federal Soruşturma Bürosu (FBI) görevlilerinin, teröristlerin hedefleri arasında Atlanta kentinin de yer almış olabileceğine dair bilgi edindikleri bildirildi.

Adlarının açıklanmasını istemeyen yetkililer, Associated Press'e yaptıkları açıklamada, FBI'ın, Pentagon ve Dünya Ticaret Merkezi'ne yönelik saldırılara karışan hava korsanlarını tanıyan kişilerle yaptığı görüşmelerde edindiği bilgilerin, Atlanta'nın saldırı hedefi olarak seçildiğini gösterdiğini söylediler. 

Yetkililer, konuyla ilgili incelemelerini sürdürdüklerini belirtirken, Atlanta'ya yönelik tehdidin devam edip etmediği konusunda açıklama yapmadılar. 

Senato İstihbarat Komitesi'nden Cumhuriyetçi Senatör Richard Shelby de Georgia eyaletinin başkenti Atlanta'nın hedef olabileceğini ve diğer kentlerin de tehlike altında bulunabileceğini belirtti. 

Georgia'daki yetkililerin, FBI görevlileriyle görüştükleri ve gerekli önlemleri almaya hazırlandıkları kaydedildi.Â

GEREKSEYDİ DÜŞÜRECEKTİK

Bu arada ABD Savunma Bakan Yardımcısı Paul Wolfowitz, Amerikan Hava Kuvvetleri'nin, kaçırıldıktan sonra Pennsylvania'ya düşen uçağı takip ettiğini ve gerekli görüldüğü takdirde düşürmeye hazır olduğunu söyledi. 

Wolfowitz, bir televizyon programında yaptığı açıklamada, ''Pennsylvania'da düşen uçağı zaten takip ediyorduk. Bence uçağı düşüren etken, yolcuların kahramanlığıdır ancak Hava Kuvvetleri de gerekli görüldüğü anda uçağı düşürmeye hazırdı'' dedi. 

Ä°KÄ°NCÄ° KARA KUTU DA BULUNDU

Pennsylvania'da düşen uçağın ikinci kara kutusunun da bulunduÄŸu bildirildi.Â

Federal Soruşturma Bürosu (FBI) sözcüsü Linda Vizi, arama ekiplerinin, uçağın ikinci kara kutusunu TSİ 03.30 civarında 7.5 metre derinlikte bulduğunu söyledi. 

Kara kutunun, Washington'daki Ulusal Ulaşım GüvenliÄŸi Kurulu'na gönderildiÄŸi belirtildi.Â

FBI sözcüsü Bill Crowley de, kara kutunun iyi durumda göründüğünü kaydetti. Uçağın ilk kara kutusu dün bulunmuştu. 

Pennsylvania'da düşen, Newark-San Fransisco seferini yapan United Airlines'a ait uçakta bulunan 45 kişi ölmüştü. 

2 UÇAK İNİŞE ZORLANDI

ABD'deki saldırıların ardından alınan güvenlik önlemleri çerçevesinde, iki küçük uçağın inişe zorlandığı bildirildi. 

Pentagon'dan adını açıklamayan bir yetkili, uçaklardan birinin Teksas'ta, diğerinin ise Washington yakınlarında, güzergahları dışında uçtukları gerekçesiyle inişe zorlandığını belirtti.

KÄ°MLÄ°KLER DNA YOLUYLA SAPTANACAK

New York'taki Dünya Ticaret Merkezi'ne yönelik saldırılarda hayatını kaybedenlerin kimliklerinin, DNA yoluyla saptanacağı bildirildi. 

New York Belediye Başkanı Rudolph Giuliani, düzenlediği basın toplantısında, kayıp ailelerinden, yakınlarının, evdeki fırçada kalmış saçları ya da traş makinesi üzerindeki sakal kalıntıları gibi DNA örneklerini, bu amaçla oluşturulan merkeze teslim etmelerini istedi. 

Giuliani, ''bu örnekler zamanı geldiğinde DNA yoluyla kimlik tespitinde kullanılacak'' diye konuştu. 

Belediye Başkanı Giuliani, şu ana kadar enkaz altında çıkarılan ceset sayısının 184 olduğunu, kayıpların sayısının ise 4 bin 717'ye yükseldiğini kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!