‘Terör’de deprem

Güncelleme Tarihi:

‘Terör’de deprem
Oluşturulma Tarihi: Ocak 11, 2016 21:20

Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’nda dün ‘deprem’ etkisi yaratan görev değişiklikleri yapıldı. ‘Paralel yapı’, IŞİD, PKK ve DHKP-C gibi soruşturmaları yürüten Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu’ndan sorumlu Başsavcıvekili Orhan Kapıcı görevinden alındı. Hrant Dink cinayetinde kamu görevlilerinin ihmalini soruşturup iddianame hazırlayan savcı Gökalp Kökçü’nün de görev alanı değiştirildi.

Haberin Devamı

İSTANBUL Cumhuriyet Başsavcısı Hadi Salihoğlu, 2016 yılı iş bölümü ve çalışma talimatı adı altında, adliyedeki görevlendirmelerde değişiklikler yaptı. En önemli değişiklik ise terör ve örgütlü suçlar soruşturma bürosunda yaşandı. 17-25 Aralık soruşturmalarının ardından Turan Çolakkadı’nın yerine İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı olarak atanan Bakırköy Başsavcısı Hadi Salihoğlu, Bakırköy’de başsavcıvekili olarak görev yapan Orhan Kapıcı’yı da Çağlayan’a götürmüştü. Terörden sorumlu başsavcıvekili olarak görevlendirilen Kapıcı, ‘Paralel yapı’, IŞİD, PKK ve DHKP-C gibi soruşturmaları yürütüyordu. Başsavcı Salihoğlu’nun görev değişikliğiyle Kapıcı, Basın Suçları Soruşturma Bürosu’ndan sorumlu oldu.

DİNK SAVCISI DA GİTTİ

Değişiklikler kapsamında Hrant Dink cinayetinde kamu görevlileri hakkındaki davayı açan Gökalp Kökçü’nün de görevi değişti. Balyoz’da kumpas iddialarını ve Dink cinayetinde bölgede tespit edilen Jandarma istihbaratçılara ilişkin soruşturmayı yürüten Savcı Kökçü, Genel Hazırlık Soruşturma Bürosu’nda görevlendirildi. Kökçü terör kapsamındaki soruşturmalara bakamayacak. Kökçü’nün elindeki Dink ve Balyoz soruşturmaların başka bir savcıya devredileceği bildirildi.
Yasa dışı dinleme soruşturmasını yürüten ve eski İstihbarat Müdürü Ali Fuat Yılmazer’in de aralarında olduğu 143 şüpheliye dava açan savcı Okan Özsoy’un da Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu’ndaki görevinde değişiklik yapıldı. Savcı Özsoy, Kaçakçılık, Narkotik ve Ekonomik Suçlar Soruşturma Bürosu’nda görevlendirildi. Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu’nda görevli Cumhuriyet Savcısı Ekrem Aydıner de Özel Soruşturma Bürosu’nda görevlendirildi. Savcı Aydıner, 17 Aralık soruşturmasına takipsizlik kararı vermişti.

Haberin Devamı

KAPICI’NIN YERİNE FİDAN

Görev yeri değişen Orhan Kapıcı’nın yerine Başsavcı Vekili İrfan Fidan getirildi. 17-25 Aralık soruşturmalarının yaşandığı dönemde özel yetkili savcılıkta görev yapan İrfan Fidan, özel yetkili savcılığın kaldırılmasının ardından da görevine devam etti. Fidan aynı büroda görevli iki savcıyla birlikte 25 Aralık soruşturmasını devraldı. Bu soruşturmada takipsizlik kararı verildi. MİT’e ait TIR’ların durdurulmasına ilişkin soruşturma da Fidan tarafından yürütülüyor. Soruşturma kapsamında en son Tümgeneral İbrahim Aydın, Tuğgeneral Hamza Celepoğlu ile Albay Burhanettin Cihangiroğlu kasım ayında tutuklandı. Tutuklanan General Aydın bir ay sonra serbest bırakıldı. Soruşturma halen devam ediyor. Fidan, tutuklu gazeteciler Can Dündar ve Erdem Gül ile ilgili soruşturmayı da yürütüyor. MİT TIR’larına ait görüntüleri yayınlayan Dündar ve Gül, 27 Kasım 2015 tarihinde tutuklandı. İrfan Fidan soruşturmasını henüz tamamlamadı. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!