Termal kameralarla hastalık tespiti

Güncelleme Tarihi:

Termal kameralarla hastalık tespiti
Oluşturulma Tarihi: Aralık 02, 2006 09:41

Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmail Hakkı Nur ve Araştırma Görevlisi Aydın Alan tarafından yapılan araştırmada, termografi ve kızılötesi termal kameralarla görüntülenen hayvanların hasarlı doku ve organlarının normalden farklı ısı yaydığı belirlendi.

Prof. Dr. İsmail Hakkı Nur,  kızılötesi termal kameranın deri kılcal damarlarındaki kan akımının oluşturduğu ısı ve kızıl ötesi ışımayı algıladığını, termografinin ise deri üzerinde oluşan vücut ısısı bilgilerini renkli resimler halinde gösteren gelişmiş bir teknoloji olduğunu söyledi.

Türkiye'de veteriner hekimlik alanında kullanılmayan kızılötesi termal kameralar ile 23 İngiliz ve 1 Arap atından farklı yön ve açılardan toplam 144 görüntü aldıklarını ifade eden Nur, termografi cihazının da atların yüzey sıcaklıklarını görüntüye dönüştürerek hem anatomik yapıları hem de normalden sapmaları fark edilebilir hale getirdiğini kaydetti.
Nur, deri altındaki dokunun yapısal ve vaskülarizasyon (kan dolaşımı) özelliklerinin dışarıya sıcaklık olarak yansıdığı için termografide farklı renklerde görüntülendiğini belirterek bu sayede vücuttaki hasarlı bölgenin tespit edildiğini anlattı.

Türkiye'de, termografik görüntülemenin veteriner hekimlikte literatüre geçmiş bir kullanımına rastlanılmadığını kaydeden Nur, şöyle davem etti:

“Fakat, yapılan araştırma sonucunda, termografinin veteriner hekimliğinde kullanılabilir olduğu görülmüştür. Kullanılan cihazın hafif ve bir el feneri büyüklüğünde olması, saha çalışmalarına kolaylık sağlamıştır. Termal görüntülerin, sağlıklı hayvan anatomisini de normalden sapmalarını da net olarak ortaya koyduğu belirlenmiştir.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!