Terkos Gölü’nde alarm

Güncelleme Tarihi:

Terkos Gölü’nde alarm
Oluşturulma Tarihi: Kasım 01, 1999 00:00

Haberin Devamı

İstanbul'daki 10 Doğal Yaşam Alanı arasında bulunan ve ‘‘çok acil'' kriteriyle koruma altına alınması istenen Terkos, kum motorlarının tehdidi altında. Kumcular durdurulmazsa hem doğal hayat ölecek hem de İstanbul susuz kalacak.

DOĞAL Hayatı Koruma Derneği Proje Yürütücüsü Gökmen Argun, Terkos Gölü'nde tatlı ve tuzlu suyun yanyana olmasının bölgenin ekolojik dengesini belirleyen en önemli unsurlardan biri olduğunu söyledi. Argun, ‘‘Gölün doğal açıdan önemi muazzam. Kontrol mekanizmaları çalışmalı'' dedi.

Terkos Gölü ile Kadareniz'i birbirinden ayıran kara parçasının kaçak kum alan kosterler yüzenden incelmesi, felakete davetiye çıkarıyor. Önlem alınmaması halinde incelen kara parçası suyun tazyiki ile açılacak ve göle tuzlu su karışacak. Böylece İstanbul'un Avrupa yakası, tuzlu su dolan gölün devreden çıkmasıyla büyük bir susuzluk tehlikesi ile karşı karşıya kalacak.

Denizden kum çıkarılmasına karşı etkin önlemler alınması gerektiğini vurgulayan Argun, gölün tuzlanması halinde bitkilerin yaşam ortamının kalmayacağını ve kuşların da bölgeyi terkedeceğini söyledi.

Doğa harikası

DHKD tarafından ilan edilen İstanbul'daki Önemli 10 Doğal Yaşam Alanı arasında bulunan ve ‘çok acil' kriteriyle koruma altına alınması istenen Terkos, baltalık orman, fundalık, mera, sulakalan, kayalık ve kumul tepelerden çok geniş bir mozaik oluşturuyor. Göl çevresinde, orta derecede asidik ve killi topraklarda Avrupa ve Anadolu florasının birleşimini temsil eden çok zengin bir su florası gelişmiş. Türkiye'nin Karadeniz kıyılarındaki en zengin kumul florası ve tatlısu florasının bulunduğu bölge, Türkiye'nin de imzaladığı Bern Sözleşmesi (Avrupa'nın Yaban Hayatı ve Yaşama Ortamlarını Koruma Sözleşmesi) ile korunan bitki türlerinin yaşam alanı. Bölgede yetişen kum incisi, Çatalca peygamber çiçeği, yabani sıklamen, orkide, su eğreltisi, Karadeniz salkımı, su kestanesi, ayı üzümü, sahil sığırkuyruğu da bu sözleşmeyle koruma altına alınan Türkiye'deki 17 bitki türü arasında yer alıyor. Bölgede yetişen ve uluslararası öneme sahip popülasyonu olan diğer türler ise, Boğaziçi keteni, İstanbul keteni, kıyı kerevizi, Kilyos moru, Kilyos peygamber çiçeği, kumul çivitotu, Riva sığırkuyruğu, sahil asperulası ve Trakya düğün çiçeği. İstanbul Boğazı'nın kuzeyinde yer alması ve yırtıcı kuşlar ile leyleklerin göç yolu üzerinde olmasıyla Önemli Kuş Alanı olarak belirlenen Terkos, zengin bitki türlerinin yanı sıra özellikle kış aylarında önemli kuş popülasyonlarına da evsahipliği yapıyor. Gölde Balaban, Küçük Balaban, Alaca Balıkçıl, Erguvani Balıkçıl, Gece Balıkçılı, Kocagöz, Ak Kanatlı Sumru ve Saz Delicesi'nin kuluçkaya yattığı tahmin ediliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!