Temsilciler Meclisi Başkanı'na yolsuzluk soruşturması

Güncelleme Tarihi:

Temsilciler Meclisi Başkanına yolsuzluk soruşturması
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 25, 2006 09:52

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Dennis Hastert hakkında Amerikan Federal Soruşturma Bürosunun (FBI), Kongrede yolsuzluk soruşturması başlattığı iddia edildi.

Amerikan ABC televizyonunun üst düzey Adalet Bakanlığı kaynaklarına dayanarak verdiği habere göre, Hastert hakkındaki soruşturma, Kongrede faal bir yolsuzluk ve torpil ağı kuran ve Cumhuriyetçi Partiye yakınlığıyla bilinen eski lobici Jack Abramoff davasına bağlı olarak başlatıldı.

Soruşturma kapsamında incelenen bir mektupta, Hastert'ın 3 yıl önce İçişleri Bakanına mektup yazarak, kızılderililere ayrılan bir arazide yapılacak ve Abramoff'un temsil ettiği diğer kabilelerin kumarhaneleriyle rekabet edecek bir kumarhanenin inşaatının engellenmesini istediğine dikkati çekiliyor.

Meclis Başkanının bu mektubu Abramoff'un sahibi olduğu bir lokantada düzenlenen ve Hastert için 26 bin dolar bağışın toplandığı bir yemekli toplantıdan sonra yazdığı iddia ediliyor. Hastert'ın sözcüsü, ABC televizyon kanalının bu iddialarını kesin bir dille yalanlayarak, suçlamaların derhal geri çekilmesini istedi.

KONGREDEKİ EN BÜYÜK SKANDALLARDAN BİRİ

ABD'de yolsuzluk ve rüşvetten yargılanan Cumhuriyetçi lobici Jack Abramoff, mart sonunda altı yıl hapis cezasına çarptırıldığı bildirilmişti. Abramoff ile ortağı Adam Kidan'ın ayrıca, 21,7 milyon dolar tazminat ödemesine karar verildiği belirtilmişti.

ABD'de, Kongre tarihinin en büyük skandallarından birine imza atan ünlü lobici Jack Abramoff'u tanımadığında ısrar eden ABD Başkanı George Bush'un bu ifadesinin doğru olmadığı anlaşılmıştı.

Time dergisi, yolsuzluk, kamu yetkililerine rüşvet verme ve vergi kaçırma suçlamalarını kabul eden Abramoff'un, Bush ile çekilmiş beş fotoğrafı olduğunu yazmış, Bush'un kampanyasına desteği kanıtlanan Abramoff'la fotoğrafları nedeniyle yeni bir skandala daha bulaşacağı yorumunu yapmıştı.

Fotoğrafları yayımlamayan Time'a göre beş fotoğrafta Bush, Abromoff'la Beyaz Saray'daki resepsiyonlarda görünüyor. Bir kare ise Abramoff'un rüşvet aldığını itiraf ettiği Kızılderili Kickapoo kabilesi şefiyle çekilmiş.

Beyaz Saray, fotoğrafların “tesadüf” olduğunu ve fazla ciddiye alınmaması gerektiğini savunurken, Kongre üyelerini bedava gezdiren Abramoff, kumarhane işleten yerlilerden aldığı 82 milyon doları vekillere verdiğini itiraf etmişti.
Beyaz Saray, Abromoff'tan alınan 100 bin doları bağışlayacağını açıklamıştı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!