Telsim alacak listesinde Ertürk ve Babacan bolluğu

Güncelleme Tarihi:

Telsim alacak listesinde Ertürk ve Babacan bolluğu
Oluşturulma Tarihi: Nisan 13, 2007 00:00

Telsim’in 700 milyon YTL’lik alacak listesindeki isimler şaşkınlığa neden oldu. Listede 22 tane Ahmet Ertürk adı, 9 tane de Ali Babacan bulunuyor.

TMSF Başkanı ve Devlet Bakanı’nın isimlerinin bu kadar fazla sayıda listede yer almasının nedeni sadece isim benzerliği.

TELSİM’ün üç gün önce internet sitesinden duyurmaya başladığı 700 milyon YTL’lik alacak listesinde Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Başkanı Ahmet Ertürk’ün adının da olduğu gözlendi. Listede birden fazla Ahmet Ertürk olması dikkat çekti. TMSF Başkanı Ahmet Ertürk, "Listedeki Ertürk’lerden birisi siz olabilir misiniz?" sorumuz üzerine inceleme yaptırdı. TMSF Başkan’nın incelemesi sonucunda listede tam 22 Ertürk soyadına rastlandı. TMSF’nin Telsim ile ilgili yetkilileri bütün Ertürk soyadı taşıyan abonelerin anne baba adlarını tek tek inceledi. Bunların TMSF Başkanı ile ilgisi olmadığı belirlendi.

SADECE İSİM BENZERLİĞİ: Bu arada Telsim’in alacak listesinin yayınlanmasından ve gazetelerde haber olmasından sonra başta bakanlar olmak üzere bazı ünlüler "Acaba bu listede biz var mıyız?" taraması yaptı. Bu taramayı yapanlardan biri de Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan oldu. Babacan’ın danışmanları listede 9 ayrı Ali Babacan görünce bunun Devlet Bakanı ile ilgisi olup olmadığını araştırmaya koyuldu.

SİSTEM TARAMASI YAPILDI: Gelen şikayetler üzerine sistem araştırması yapan Telsim yetkilileri, ünlü isimlerin borçlular listesinde yer aldığı iddialarının isim benzerliğinden kaynaklandığını ortaya çıkardı. Telsim yetkilileri, Devlet Bakanı Ali Babacan ve TMSF Başkanı Ahmet Ertürk’ün yanı sıra Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin ile Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın da bulunduğu kişilerin Telsim’e borcu olmadığını kaydetti. Sistemden yapılan tarama sonucunda sözü edilen ünlülerin adres bilgilerine ulaşılarak, Telsim’e borcu olup olmadığı belirlendi.

ÇAĞRI MERKEZİ KURULDU: Telsim yetkilileri internet sitesinde yayınladığı borçlu listesiyle ilgili olarak şu bilgileri verdi: "Eski Telsim aboneleri telefon numaralarını hatırlamıyor olabilir diye sistemde sadece isimlerini girip kontrol edebilecekleri bir site hazırladık. Ancak sistemde birçok kişinin baba adı bulunmadı. Biz de numarasını hatırlamayan ve baba adı bulunmayanlar ile ilgili olarak karışıklığa neden olmasın diye bir çağrı merkezi kurduk. Siteye girildiği zaman eğer kullanıcı bilgilerinize erişilemez ise ekranda çağrı merkezimizin numarası çıkıyor. Eski aboneler bu merkeze telefon edip borçlu olup olmadıklarını kolayca öğrenebiliyorlar."

ALACAK 700 MİLYON YTL: Uzan Grubu’nun borçlarından dolayı 13 Şubat 2004 tarihinde yönetimi Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından devralınan, daha sonra 4 milyar 550 milyon dolara İngiliz GSM devi Vodafone satılan Telsim’in alacakları da TMSF’ye geçmişti. Yaklaşık 700 milyon YTL’lik borcu tahsil etmek isteyen Telsim, abonelerinin şirkete 700 milyon YTL borcu olduğunu açıklamış ve 1 milyon 200 bin aboneden bu borcu tahsil etmek için 9 Nisan’da ’Borcun bitsin’ sloganıyla kampanyaya başlamıştı.

Ünlülerin adres bilgilerine ulaşılmasını önledik

TELSİM, borçlu listesini açıkladığı internet sitesinde abonelerin adres bilgisine yer vermedi. Birçoğunun baba adına dahi rastlanmadığı listeyle ilgili olarak yetkililer şöyle konuştu: "Abone telefon numarası veya adıyla arama yapabiliyor. Ancak listede adres bilgisine yer vermedik. Çünkü ünlü isimlerin eski telefon numaraları ve adres bilgilerine ulaşmak isteyenler olabilir, diye düşündük. Çünkü özel bilgilerin gizli kalması bizim için önemliydi."

Cep telefonu kullanmam kime borcum varmış

DÜN İstanbul’da düzenlenen Liderlik Zirvesi’nde konuşan Süleyman Demirel’e, Telsim’e borçlular listesinde adının bulunduğu yönündeki haberlerin hatırlatılması üzerine, "Benim borcum mu varmış? Kaç para?" dedi. Borcunun 1.982 YTL olduğu belirtilince Demirel, "Cep telefonu kullanmıyorum. Benim adıma cep telefonu yoktur. Herhalde o başkasıdır. Benim kimseye borcum yok. Herkese ilan ediyorum. ’Bana borcun var’ diyen çıksın" diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!