Telekulaktan ilk tazminatı aldılar sıra rücuda

Güncelleme Tarihi:

Telekulaktan ilk tazminatı aldılar sıra rücuda
Oluşturulma Tarihi: Nisan 05, 2016 21:48

Yasadışı dinlemelerle ilgili davalarda ilk tazminat ödemesi yapıldı. Telefonları hukuksuz dinlenen Hüseyin Tugay Şen ve Ekrem Erkin Saçlı tazminatlarını tahsil eden ilk isimler oldu. Devlet, bu tazminatları kusurlu bulunan hâkimlere rücu edilebilecek.

Haberin Devamı

Avukat Özgür Senger’in verdiği bilgiye göre, Hüseyin Tugay Şen ve Ekrem Erkin Saçlı yasadışı şekilde dinlenmeleriyle ilgili olarak İzmir 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açtıkları davaları kazandı. Mahkeme Şen’e 1500, Saçlı’ya ise 1000 lira üzerinden haksız dinleme nedeniyle tazminat ödenmesi yönünde hüküm kurdu. Hazine tarafından temyiz edilmeyen kararlar kesinleşti.

HAZİNE’YE İCRA TAKİBİ

Hazine, ücreti 1 ay içinde yatırmadığı için icra takibi yapıldı. Şen’e 4 bin 856 ve Saçlı’ya 4 bin 205 lira ödeme yapıldı. Avukat Özgür Senger, şu değerlendirmeyi yaptı: “Hazine iki dosyamızda da eksik de olsa ödeme yaptı. İçinde dava masrafları ve vekalet ücretlerimiz de var. Kısa sürede tümüyle tahsilatı yapmış olacağız. Müvekkiller, telekulak davalarında tazminatlarını alan ilk kişilerdir.
Devlet ödeme yaptığı için şimdi rücu sürecini başlatacak. Hukuka aykırı bu kararlardan dolayı zarara uğrayan devlet, ödemesini yaptığı bu tazminatı, kusurları oranında bu kişilere rücu edecek. Aslında müvekkillerin manevi zararını giderecek olan kısım da bu. Kendilerinin devamlı izlenmesi ve dinlenmesi kararlarını veren bu hâkimlerin, şimdi sonucuna katlanacak işin diğer bir yönü olacak.”

Haberin Devamı

İŞTE RÜCU MADDESİ

2014’te CMK’nın 141. maddesi’ne eklenen ve rücu yolunu gösteren o madde şöyle :  “...hâkimler ve savcıların verdikleri karar veya yaptıkları işlemler nedeniyle tazminat davaları sadece devlet aleyhine açılabilir. Devlet, ödediği tazminattan dolayı görevinin gereklerine aykırı hareket etmek suretiyle görevini kötüye kullanan hâkimler ve Cumhuriyet savcılarına bir yıl içinde rücu eder.”

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!