Telekulak kararı: Dosya üzerinden dinleme uzatılmaz

Güncelleme Tarihi:

Telekulak kararı: Dosya üzerinden dinleme uzatılmaz
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 08, 2015 01:41

CEMAAT medyasının, Ergenekon soruşturması sırasında ‘Ergenekon’un Yargıtay’daki başı’ iddiasıyla hedef aldığı ve dinleme kayıtlarını yayınladığı, Yargıtay’ın yeniden yapılandırılmasının ardından 18. Ceza Dairesi Başkanlığı’na seçilen Hamdi Yaver Aktan’ın dairesinden devrim niteliğinde bir telekulak kararı çıktı.

Haberin Devamı

HUKUKEN GEÇERLİ OLAMAZLAR

Yeni kurulan 18. Ceza Dairesi’nin başkanı Aktan’ın imzasını taşıyan ve oybirliğiyle verilen 29 Nisan tarihli kararda, üç aylık sürelerle dosya üzerinden uzatılan dinleme kararlarına dayanarak toplanan delillerin hukuken geçerli sayılamayacağı belirtildi. Kararda, “Sanıklar hakkında CMK’nın 135. maddesi uyarınca üç ay için verilen iletişimin denetlenmesine ilişkin kararın, anılan sürenin bitiminden sonra denetlemeye ilişkin kayıtlar çözülüp hâkim huzuruna getirilmeden; evrak üzerinden sürenin uzatılmasına karar verilmesi isabetsiz ve bu suretle uzatılan delillerin de hukuken geçerli olamayacağı...” görüşü yer aldı.

DELİL SAYILMAYACAK

Yargıtay, böylece hâkimlerin dosya üzerinden uzattığı dinleme kararlarıyla toplanan delillerin hukuken geçerli sayılmayacağını kayda geçirdi. Bu karar ışığında artık dinleme kararları dosya üzerinden, hiçbir inceleme yapılmadan uzatılamayacak. Bu şekilde uzatma kararına dayalı yapılan dinlemeler sonrası elde edilen tapeler ise hukuka uygun delil sayılmayacak. Bu tip tapelere dayalı mahkûmiyetler beraatle, soruşturmalar takipsizlikle sonuçlanacak. Başkan Aktan, daha önce de usulsüz dinleme talep eden, bu talebe katılan ve nihayet bu kararları veren kolluk görevlileri, savcılar ve yargıçlar hakkında yasal işlem yapılmak üzere suç duyurusu gerektiğine hükmetmişti.
Yargıtay bu kararı, Adıyaman 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nden gelen altı sanıklı insan ticareti, fuhuşa teşvik etme, yer temin etme davasının temyiz incelemesinde verdi. İki sayfalık kararda, süre uzatılmasından önceki ‘belirti delilleri’ diğer kanıtlarla desteklendiği için bozma sebebi yapılmadı. Sanıklar hakkındaki cezalar alt sınırdan belirlenmesine karşın adli para cezalarının alt sınırın üzerinde belirlenmesi nedeniyle cezalar düzeltilerek onama kararı verildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!