Telekulağa 2. tazminat

Güncelleme Tarihi:

Telekulağa 2. tazminat
Oluşturulma Tarihi: Aralık 15, 2015 21:34

Denizli’de Ergenekon soruşturması kapsamında defalarca evrak üzerinden uzatılan kararlarla telefonu dinlenen, takip araçlarıyla izlenen ve sonunda hakkında takipsizlik verilen üniversite öğrencisi Osman Seçkin Can’a 5 bin lira manevi tazminat ödenmesine hükmedildi. Can’a verilen bu tazminat, haksız dinleme ve takip davalarında bilinen ikinci hüküm oldu.

Haberin Devamı

Yargıtay 18. Ceza Dairesi, geçen yaz aldığı kararlarla, evrak üzerinden dinlemeye uzatma kararı verilemeyeceğine,  telefonu dinlenen kişi hakkında aynı anda teknik araçla takip ve gözetleme kararı alınmayacağına hükmetmişti. Böylece haksız dinleme ve teknik takibe tazminat yolunu açmıştı. Hürriyet, bu kararlar ışığında İzmir 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nin verdiği ilk ‘telekulak tazminatı’nı pazartesi günü manşetten duyurmuştu.

Benzer bir tazminat kararı da Denizli’den geldi.İzmir’de Yaşar Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencisi olan ve Denizli'de oturan 25 yaşındaki Osman Seçkin Can’ın telefonları 'Ergenekon' soruşturması kapsamında 15 ay boyunca dinlendi. Bu sürede 12 kez evrak üzerinde uzatma kararı alındı. Can, 54 dört kez uzatılarak da 14 ay boyunca teknik araçlarla takip edildi. Soruşturma sonunda Can hakkında takipsizlik kararı verildi. Hukuk Fakültesi öğrencisi Can, hak ihlali yapıldığı gerekçesiyle 20 bin liralık tazminat davası açtı. Denizli 3. Ağır Ceza Mahkemesi, Can'a 5 bin lira manevi tazminatın 2012 yılından bu yana yasal faiziyle birlikte ödenmesine karar verdi. Mevzuata göre tazminat Hazine tarafından ödenecek ve ardından dinleme, takip kararlarını veren hâkim ve savcılara rücu edilecek.

Haberin Devamı

KARARLA ÖĞRENDİ

Telefonlarının dinlendiğini savcılığın takipsizlik kararıyla öğrendiğini belirten Can şunları söyledi: "Bu dinlemelerin hukuksuz olduğunu düşünerek tazminat davası açtım. Ergenekon, Balyoz ve benzeri davalarda yaşanan hukuksuzluklar bir bir ortaya çıkarken; şimdi Balyoz'da verilen tazminatları görüyoruz. Artık bu kumpasların çökmesiyle birlikte Ergenekon'a dair bu tip yasadışı dinlemelerin üzerine rahatça gidilebilecektir." 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!