Teknolojiyi uçuran oyuncak helikopter

Güncelleme Tarihi:

Teknolojiyi uçuran oyuncak helikopter
Oluşturulma Tarihi: Mart 26, 2011 00:00

Parrot’nun son teknoloji harikasının adı ‘AR. Drone’. Bu dört pervaneli oyuncak helikopterin en büyük özelliği sanal ve gerçek dünyayı birleştirmesi. Yükseldikten sonra üstündeki kameralar sayesinde iPod Touch, iPhone ya da iPad’inize görüntüyü aktarıp, çevreyi görebiliyorsunuz. Diğer helikopterleri kovalayıp savaşabiliyorsunuz. Çevredeki gerçek görüntüler üzerinden sanal füzelerinizi ekranınızdan karşı helikoptere yollayabiliyorsunuz

Teknolojinin dahi çocuğu, Fransız Parrot firmasının sahibi Henri Seydoux, dijital fotoğraf çerçevesi ve kablosuz hoparlörden sonra AR. Drone’u yarattı. Sloganı ‘zenginleştirilmiş gerçeklik’ olan bu ürün artık Türkiye’de. WiFi yardımıyla iPod Touch, iPhone ya da iPad bağlantısıyla uçurulabilen bu dört pervaneli helikopter, Mobicom aracılığıyla getiriliyor.
İç ve dış mekanda uçurulabilen AR. Drone’un üstündeki kameralar sayesinde hem çevreyi tepeden izlemek, hem de oyun oynamak mümkün. Helikopterinizi aldıktan sonra yapmanız gereken ilk şey, telefonunuzdan Appstore’a girip uçuş ve oyun programlarını indirmek. Öncelikle Free Flight’ı ücretsiz yükleyip helikopterinizi uçurmaya başlayabilirsiniz.
Mobicom Genel Müdürü Mehmet Mahruki, AR. Drone’u nasıl uçuracağınızı şöyle anlatıyor: “WiFi ile helikoptere bağlanıp iPhone ya da iPod Touch’ınızı kumanda gibi kullanmanız yeterli. Otopilot sayesinde kalkış ve iniş ekrandaki tek tuşla yapılıyor. Helikopter 70 santim yükseldikten sonra sabit duruyor ve komutlarınızla yönlendirmenizi bekliyor. Cihazınızdaki ivme ölçer özelliği sayesinde helikopter siz sağa yattığınızda sağa, sola yattığınızda sola gidiyor. Yukarı kaldırdığınızda 50 metreye kadar yükselebiliyor. Yani her şeyi vücut hareketlerinizle kumanda ediyorsunuz. Eğer panik yapıp yön vermeyi ve tuşa basmayı bırakırsanız helikopter, kendini stabilize ediyor ve belli bir yükseklikte duruyor. Anlayacağınız şiddetli bir rüzgar olmadıkça kaçma şansı yok. Tüm bu etkinlik sırasında altındaki kamera sayesinde ekranınıza yansıyan görüntünun fotoğrafını ve videosunu da çekebilirsiniz.”

GERÇEKLE SANAL DÜNYA BİR ARADA

AR. Drone’la yine Appstore’dan indireceğiniz Pursuit ve Ace oyunları sayesinde arkadaşlarınızla helikopter savaşları da yapmanız mümkün. Pursuit oyunu, çevrenizdeki diğer helikopteri kovalamanızı sağlıyor. Ekranda diğer helikopteri görüp üzerine sanal füzeler yollayabiliyorsunuz. Karşıdaki helikopter de vurulduğunu algılıyor. Eğer çok darbe alırsa döne döne düşüyor. Ace oyunu da aynı mantıkta çalışıyor ama bu kez iki helikopter de birbirine düşman oluyor ve birbirlerini vuruyor. İşin en keyifli kısmı, ekranınızda o an gerçekten bulunduğunuz mekanı görürken sanal füzeler yollayıp yine sanal yaratıklarla savaşabilmeniz.
Tüm bunları sağlayansa helikopterin üstündeki iki kamera. Biri aşağıya diğeri öne doğru bakıyor. Alttaki, cihazın yüksekliğini, hızını ölçüyor ve stabil bir uçuş sağlıyor. Bir yandan da aşağıyı izlemenize imkan veriyor. Bu yüzden Ar. Drone’u gece kullanmanız pek mümkün değil. İleriye bakan kameraysa genelde oyunlar için kullanılıyor. Karşıdaki AR. Drone’u algılıyor ve mekanı telefonunuzun ekranına aktarıyor.

ÜÇ RENK SEÇENEĞİ

AR. Drone’un iç ve dış mekan için ayrı tasarlanmış iki kabini mevcut. İç mekanda kullanılan ve pervanelerin etrafını koruyan köpükten hazırlanmış olan kabin, helikopter bir yere çarptığı zaman zarar görmemesini sağlıyor. Ve tabii ki çarptığı yer de zarar görmüyor. Dış mekân içinse daha basit bir kabin üretilmiş, korumalığı yok. Böylece yapacağı hareketler daha kıvrak olabiliyor. İç mekan kabini sadece siyah-gri-beyaz üretiliyor. Üzerine renkli sticker’lar yapıştırılıyor. Helikopterler birbirlerini bu sticker’lar sayesinde algılıyor. Dış mekan kabinlerininse üç renk seçeneği var, turuncu-sarı, turuncu-mavi ve turuncu-yeşil. Bu parlak renkler, hem kullanıcının helikopterini rahatlıkla görmesini, hem de diğerlerinin onu kolay algılamasını sağlıyor.
Yurt dışı satışlarında helikopterleri kendi zevkine göre tasarlayanlar da görüldü. Kimisi olması gereken sticker’ların yanına kendini ifade edenleri de ekliyor. Kimisi de içindeki mekanizmadan elektrik alıp üzerine led’ler takarak farklı bir ışık görüntüsü elde ediyor.

BUNLARI UNUTMAYIN

* Helikopterinizi 7 knot’un üzerindeki rüzgarlı havalarda kullanmayın.
* Karlı havada fırtına yoksa rahatlıkla kullanabilirsiniz.
* Ev içi uçuşlarda mutlaka koruma kabinini kullanın.
* Cihaz şarj edilebilir pille çalışıyor. Bir pille 12 dakika uçuluyor. Bu yüzden uzun soluklu bir oyun için yedek piller almakta fayda var. Tanesi 29 Euro.
* İç mekanda, helikoptere mutlaka iç mekan kabinini takın. Yoksa cihaz zarar görebilir.
* Herhangi bir hasarda helikopterin tüm yedek parçaları, ürünün satıldığı mağazalarda bulunabilir.

SAATTE 18 KM GİDİYOR 50 METRE YÜKSELİYOR

* Menzil ve yükseklik: 50 metre
* 2 video kamerayla iPod Touch/ iPhone/ iPadTM ekranına canlı görüntü
* Maksimum hız: 18 km/h
* Şarj kullanım süresi: 12 dakika
* Batarya şarj süresi: 90 dakika
* Kapalı mekân uçuşları için koruyucu gövdeyle birlikte: 52.5x51.5cm Ağırlık: 420 g
* Dış mekân uçuşları için şekillendirilmiş gövdeyle birlikte: 45x29cm Ağırlık: 380 g
* Önde 640x480 pixellik 93 derecelik geniş açı kamera, altta 176x144 pixel yüksek hız kamerası mevcut.
* Güvenlik için kapalı mekân uçuşları için EPP gövde
* Temas halinde otomatik pervane kilitleme
* Acil durumda motorları durduran kontrol arayüzü

UFO GÖRDÜK HABERLERİ ÇOĞALABİLİR

AR. Drone’u her yerde kullanmanız mümkün. Rüzgar çok olmadığı sürece sokakta, plajda ya da yeşil alanda uçurabilirsiniz. Hatta evinizde koltukta keyif yaparken helikopteri pencereden salıp istediğiniz yere gönderebilirsiniz. Tamamen hayal gücünüze kalmış... Yoldan geçenleri şaşırtabilir, ucuna kağıt sıkıştırıp alt kattaki bakkala mesaj yollayabilir ve hatta üst kattaki komşunuzun neler yaptığına bakabilirsiniz. En eğlencelisi de üstündeki led’ler sayesinde karanlıkta UFO gibi görünmesi. Anlayacağınız bu aralar ‘UFO gördük’ haberleri çoğalabilir.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!