Teknolojiye yatırım yapalım dünyada bir adım öne çıkalım

Güncelleme Tarihi:

Teknolojiye yatırım yapalım dünyada bir adım öne çıkalım
Oluşturulma Tarihi: Kasım 03, 2007 00:00

TÜSİAD Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, eğitim, bilim, teknoloji ve inovasyona yatırım yapmanın, Türkiye’yi bir adım öne çıkaracağını söyledi. Arzuhan Doğan Yalçındağ, "Sektörel politikaların bölgesel politikalar ile uyumlu olarak tasarlanması ekonomik büyümenin daha adaletli dağıtılmasına da imkan verecektir" dedi.

TÜRK Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, eğitim, bilim, teknoloji ve inovasyona yatırım yapmanın, küreselleşmeyle beraber yarışın her geçen gün daha da hızlandığı günümüzde Türkiye’yi bir adım öne çıkaracağını dile getirdi. Arzuhan Doğan Yalçındağ, "Benimsenecek olan yeni bir sektörel stratejiyle, sektörlerde yatırımların ve üretimin önündeki engelleri ortadan kaldırmak Türkiye’nin rekabet gücünü artıracaktır. Yapısal dönüşümü teşvik edecek ve verimliliğe, teknolojiye, inovasyona, Ar-Ge’ye yatırımları uyaracak politikalar geliştirilmelidir. Sektörel politikaların bölgesel politikalar ile uyumlu olarak tasarlanması, ekonomik büyümenin daha adaletli dağıtılmasına da imkan verecektir" dedi.

BİLİM POLİTİKALARI UYGULANSIN: TÜSİAD, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ve Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV) işbirliğiyle düzenlenen "7’nci Teknoloji Ödülleri"nin finalist projelerinin açıklandığı toplantının açılışında konuşan Arzuhan Doğan Yalçındağ, bilim, teknoloji ve inovasyon politikalarının, ekonomik ve sosyal politikaların en önemli bileşeni olarak kabul edilerek kararlılıkla uygulanması gerektiğine dikkat çekti.

AB’YE UYUMU KOLAYLAŞTIRIR: Arzuhan Doğan Yalçındağ, "Dünyada maliyet avantajına dayalı üretim gelişmekte olan ülkelere kayıyor. Gelişmiş ülkeler ise hizmet sektöründe veya bilginin yoğun olduğu sektörlerde rekabet avantajını sürdürmeye çalışıyor. Yüksek katma değerli üretime giden yol bilgi üretiminden geçiyor" dedi. Türkiye’nin hızla bilgi toplumuna dönüşmesinin, üyelik sonrasında AB’ye uyumunun kolaylaşması açısından da önem taşıdığına dikkat çeken Yalçındağ, "AB’nin hem ilerleme kaydettiği alanların hem de beklenen başarıyı göstermekte geri kaldığı noktaların iyi değerlendirilmesi ve Türkiye’nin mevcut yapısına uygun politikalar oluşturulması gerekiyor" diye konuştu.

TÜRKİYE REKABETTE GÜÇLENİR: Ürün ve iş gücü piyasalarında yapılacak reformların bilgiye dayalı ekonomiye geçişi hızlandıracağını söyleyen Arzuhan Doğan Yalçındağ, şöyle konuştu: "İlkini 1998’de gerçekleştirdiğimiz Teknoloji Ödülleri ve Kongresinin bu yıl 7’ncisini düzenledik. Bu ödüllerle sanayicileri ve gençleri, bilimsel ve teknolojik alanlarda daha fazla araştırma ve yatırım yapmaya teşvik etmeyi umuyoruz. Bilim ve teknolojide ilerlemenin, bu ilerlemeleri üretim yapısına entegre edebilmenin ve inovasyonda iddialı bir seviyeye ulaşmanın, Türkiye’nin küresel rekabet avantajlarını güçlendirmesi, üretkenliğini yükseltmesi geliyor."

TÜBİTAK: Bütçeyi aştık, 2008’de ek isteyebiliriz

TÜBİT
AK Başkan Vekili Prof. Nüket Yetiş, Tübitak’ın artırılan bütçesinin 2008 yılında yetersiz kalabileceğine dikkat çekerek, "Son 50 yılda bilimin GSMH büyümesine etkisinin yüzde 50 ile yüzde 75 aralığında olduğu ortaya çıktı. Ödüllerin 7’ncisini değil, 70’incisini kutluyor olsaydık bugün 1 trilyon dolar milli servetimiz olurdu" dedi.

Aydınlanma çağından geçmedik teknolojide gelişemedik

TÜRKİYE’nin Avrupa’da 17’nci yüzyılda başlayıp 18’nci yüzyıla kadar geçen aydınlanma çağından geçmemesinin teknoloji ve buluşlar açısından geride kalmasına neden olduğunu söyleyen TTGV Başkanı Dr. Fikret Yücel, "Bu yıl yarışmaya yeterli sayıda başvuru almadık. bundan sonraki yıllarda katılımı artırmak için yarışmayı sektörlere ayırmayı planlıyoruz. Bu işlere geç başladık. Yeterli politikalar geliştirilmedi ve kaynak aktarılmadı" dedi.

Türk İnsansız Hava Aracı’na 10 sensörlü hedefleme sistemi

ASELSAN
yarışmaya katıldığı saldırı helikopterleri, insansız hava araçları ve savaş gemilerinde kullanılmak üzere geliştirilen ASELFLIR 300T çok sensörlü hedefleme sisteminden bugüne kadar 70 adet sattığını açıkladı. Aselsan’ın Hava ve Deniz Programları Direktörü Metin Sancar Seyir, gözetleme, hedef tespit, teşhis, tanıma, takip, hedef işaretleme ve arama-kurtarma görevlerini de yerine getirebilen sistemin Kuzey Irak’a operasyonun gündemde olduğu bu dönemde büyük önem taşıdığını vurguladı. Sistemin değerinin milyon dolarla ifade edildiğini söyleyen Sancar, "Sistemin tasarımına, Taarruz Helikopterleri gereksinimleri ve bu platformlar üzerinde karşılaşılabilecek çetin çevre şartları dikkate alınarak başlandı. İlk satışlarını da Türk İnsansız Hava Aracı (TİHA) projesi kapsamında gerçekleştirdik. Proje kapsamında üretilecek toplam 10 adet sistem 2007 yılının Aralık ayında teslim edilecek Tüm Atak helikopterlerinde kullanılması planlanan sistem MİLGEM projesi kapsamında milli olarak tasarlanacak olan savaş gemisi üzerinde de kullanılacak" dedi.

39 firma katıldı 14’ü finale kaldı

BÜYÜK ödül kategorisinde 10, başarı ödülleri kategorisinde 15, biyoteknoloji, nanoteknoloji ve nanobiyoteknoloji kategorisinde de 11 başvurunun yapıldığı 7’nci Teknoloji Ödülleri’ne aday 14 finalist açıklandı. Sonuçları 11 Aralık’ta düzenlenecek 7. Teknoloji Ödülleri ve Kongresi’nde açıklanacak olan yarışmada, büyük ödül için yarışan adaylar şöyle:

Aselsan-ASELFLIR-300T model Saldırı Helikopteri Çok Sensörlü Entegre Hedefleme Sistemi

ECA- Su ve Enerji Tasarrufu için Kartuşu Dönebilen ve Ses Uyarı Sistemi ile Sıcaklık Derecelerini Haber Veren Mix Batarya sistemi

AirTies-Betonarme binalardaki kablosuz internet bağlantısında kapsama alanı sorunlarını ortadan kaldırmak üzere geliştirilen Mesh Teknolojisi

Ermaksan- Lineer Motorlu CO2 Uçan Optik CNC Lazer Kesme Tezgahı

TEGA-Doğal gaz ve içme suyu boru hatları döşenirken, iş sahasındaki bir işçinin yaptığı kaynakla ilgili tüm bilgileri ilgili mühendise e posta ile gönderebilen 3000 GPS MAP Elektrofüzyon Kaynak Makinesi

Vestel, renk iyileştirilmesi, ten rengi düzenlemesi ve keskinlik iyileştirmesine de olanak tanıyan Pixellence TFT LCD TV

Topaz’la bir aile 87 ton su tasarrufu yapıyor

ELGİNKAN
Topluluğu Başkan Yardımcısı Muzaffer Zeren, yarışmaya katıldığı Topaz batarya uygulamasıyla tek bir ailenin yılda 87 ton su tasarrufu yapabildiğine dikkat çekerek, "Bu tasarrufun parasal değeri yıllık 678 YTL oluyor. Doğalgazdan da 234 YTL’lik tasarruf edilebiliyor" dedi. Sıcak suya karşı sesli alarm sistemine de sahip olan Topaz batarya fiyatının da diğer batarya fiyatları seviyesinde olduğu belirtiliyor. Topaz tam soğuk su pozisyonuna getirildiğinde kombi ya da şofbeni tetiklemeyecek debi miktarıyla çalışıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!