Tek olsam asmam

Güncelleme Tarihi:

Tek olsam asmam
Oluşturulma Tarihi: Aralık 04, 1999 00:00

Haberin Devamı

Başbakan Ecevit, Mesut Yılmaz'a demiş ki:

ANAP Lideri, partisinin MKYK toplantısında, Başbakan Ecevit'in kendisine ‘‘idama karşı olduğunu’’ söylediğini açıkladı. Ecevit, koalisyon ortağı Yılmaz'a ‘‘Tek başımıza iktidar olsaydık, Öcalan'ı asmazdık’’ demiş.

ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz, Başbakan Bülent Ecevit'in, Abdullah Öcalan hakkındaki idam kararı ile ilgili olarak, ‘‘Biz idama karşıyız. Tek başımıza iktidar olsaydık, asmazdık. Ben kararı Meclis'e sevk etmezdim’’ dediğini açıkladı.

Yılmaz, bu açıklamasını önceki gece yapılan ANAP Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) toplantısında dile getirdi. Öcalan hakkındaki idam kararı ve sonrası gelişmelerin ele alındığı toplantıda MKYK üyesi Vehbi Dinçerler, Deniz Gezmiş'in idamı ile ilgili süreci ayrıntılı olarak anlattı. İsmet İnönü'nün, bu idama karşı çıktıktan sonra düşüşe geçtiğini savunan Dinçerler, aynı rolü ANAP'ın oynamamasını istedi. Adnan Menderes'i asan bir ülkenin Öcalan'ın infazını da yapması gerektiğini söyleyen Dinçerler, Gezmiş ile ilgili kararda, ‘‘Bu kararı Adalet Bakanlığı uygular’’ ibaresinin bulunduğunu kaydederek, şu görüşü öne sürdü:

DİNÇERLER'İN TEPKİSİ

‘‘Dosya Meclis'e sevkedilsin. Uygulama mercii Adalet Bakanlığı yerine Bakanlar Kurulu olsun. Ya da infaz tarihi için Meclis yetkilendirilsin. Böylece uygun bir süreçte bu infaz gerçekleştirilebilir.’’

Bu öneri üzerine Yılmaz'ın kardeşi Turgut Yılmaz, Dinçerler'e ‘‘O zaman Başbakanlık önünde her gün gösteri olur. Bu nasıl önlenecek?’’ diye sordu. Dinçerler'in yanıtı, ‘‘Tepkilerden çekiniyorsanız o zaman asın’’ oldu.

Diğer üyelerin tartışma dışı kaldığı bu konuda Mesut Yılmaz da ilginç açıklamalarda bulundu. Yılmaz, Öcalan davası ile Avrupa İnsan Mahkamesi'nin kararınının bundan sonra izleyeceği süreci anlattı. Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk'ün, ‘‘Meclis'te 53 idam dosyası beklerken, Öcalan dosyası öne çekilirse, avukatları bunu eşitliğe aykırı bulup, Anayasa Mahkemesi'ne gidebilirler’’ dediğini de anımsatan Yılmaz, bütün bu nedenlerle iç hukuk sürecinin tamamlanmasının ne derece doğru çözüm olduğunun altını çizdi.

İdam kararı ile ilgili olarak en rahat partinin ANAP olduğunu savunan Yılmaz, DSP'nin idama karşı çıkarak, MHP'nin de ‘‘illa idam’’ diyerek kendilerini bağladığını söyledi. ANAP milletvekillerinin konunun Meclis'e gelmesi durumunda serbest kalacaklarını bildiren Yılmaz, ‘‘Herkes vicdanını sesini dinleyerek oy verecek’’ dedi.

KEŞKE İDAMI KALDIRSAYDIK

Yılmaz, Öcalan davasıyla ilgili görüşlerini aktarırken, Başbakan Bülent Ecevit'in tutumunun da bilindiğini söyledi. Yılmaz, Ecevit'in, ‘‘Ben ve partim idama eskiden beri karşıyız. Tek başımıza iktidar olsaydık, bu idamı yapmazdık. Dosyayı, Başbakanlıktan Meclis'e sevk ettmezdim. Ancak, şu anda bir koalisyonuz ve ben bu konudaki kararı da ortaklarımla değerlendirme yaparak, onlara danışarak vereceğim’’ dediğini açıkladı.

Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü: ‘‘Biz 1991 yılında, idam cezalarını müebbet hapse çevirerek, idamların önüne geçtik. 55'inci hükümet döneminde de bir tasarı hazırlayıp Meclis'e sevk ettik. İdam cezalarının ağırlaştırılmış müebbet hapse çevrilmesini sağlayacaktık. Ancak, azınlık olduğumuz için geçiremedik. Eğer o tasarı yasalaşsaydı, ne bu sıkıntılar olur, ne de Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi bu kararı verirdi.’’



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!