Tecride karşı ikinci adım

Güncelleme Tarihi:

Tecride karşı ikinci adım
Oluşturulma Tarihi: Nisan 30, 2004 01:44

Kıbrıslı Türk milletvekilleri 40 yıldır uzak kaldıkları Avrupa Konseyi genel kurul toplantılarına katılacak ve konuşma yapabilecekler. Ancak oy hakları olmayacak.

AVRUPA Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM), KKTC parlamenterlerinin bundan sonraki genel kurul toplantılarına katılması kararı aldı. Bu kararla 1964’den beri AKPM toplantılarına katılamayan Kıbrıslı Türk parlamenterler hem genel kurul, hem de komiteye katılacak ve konuşma yapabilecekler, ancak oy hakları olmayacak.

Kıbrıs’taki 1963 olaylarından sonra, AKPM’de iki Rum ve bir Türk milletvekilinin yer aldığı üç sandalyeyle temsil edilen ‘Kıbrıs Cumhuriyeti’ 1964’ten sonra üç Rum milletvekilinin toplantılara katılmasına neden olmuştu. AKPM daha sonra bir karar alarak, Kıbrıslı Türk’e ait olan bir sandalyenin boş bırakılmasını sağlamıştı. Ancak daha sonra Kıbrıs Cumhuriyeti, sadece tek sandalye ile AKPM’de temsil edilmiş ve Kıbrıs Rum Kesimi Meclis Başkanı, tüm Kıbrıs’ı temsilen toplantılara katılmıştı.

Kıbrıs tüzüğü onaylandı

AVRUPA Birliği üyesi ülkelerin içişleri ve adalet bakanları, dün Lüksemburg’da, Kıbrıslı Türkleri izolasyondan çıkarmak yönünde ilk adım olarak nitelenen Kıbrıs tüzüğünü onayladı. 1 Mayıs’tan itibaren geçerlik kazanacak tüzük, KKTC turizm sektörüne katkı sağlayan, kuzeyin bazı ürünlerinin güney üzerinden AB’ye aktarılmasına yeşil ışık yakan, AB’nin Türk tarafı için öngördüğü 259 milyon Euro’luk yardıma izin veren kapılar açıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!