TDK'dan "darbe" açıklaması

Güncelleme Tarihi:

TDKdan darbe açıklaması
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 08, 2013 16:12

Türk Dil Kurumu'ndan (TDK) yapılan açıklamada, "Türk Dil Kurumunun ülke gündeminin etkisinde kalınarak verilen ani kararlarla sözlüklerindeki tarifleri değiştirdiği yönündeki bütün haberler asılsızdır" denildi.

Haberin Devamı

Kurumdan yapılan yazılı açıklamada, "Darbe" ve "Çapulcu" kelimelerinin tariflerinin değiştirildiğine ilişkin çıkan yanıltıcı haberlere cevaben 20 Haziran 2013'te bir basın açıklaması yapılmasına rağmen, halen bazı gazetelerde ve köşe yazılarında bu konunun, tekrarlandığının görüldüğü belirtildi.

Söz konusu "haberlerin iyi niyet sınırlarını zorladığı" ifade edilen açıklamada, "Türk Dil Kurumunun ülke gündeminin etkisinde kalınarak verilen ani kararlarla sözlüklerindeki tarifleri değiştirdiği yönündeki bütün haberler asılsızdır. Türkçe Sözlük'te 'darbe' ve 'çapulcu' kelimelerinin tariflerinin 1945'te yayımlanan ilk sözlükten bu yana hangi anlamlarla Türkçe Sözlük'te yer aldığını Genel Ağ sayfamızdan açıklamamıza rağmen bu haberlerin tekrarlanması ise gazetecilik ilkeleri ve vicdana sığmamaktadır" değerlendirmesi yapıldı.

Haberin Devamı

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Dilin yapısı gereği zaman içerisinde bazı kelimeler kullanıştan düşerken yeni kelimeler dile girer ve bazı kelimeler yeni anlamlar kazanır. Bu da sözlüklerin madde başlarında ve tariflerde değişiklikleri gündeme getirir. Bu düzeltme yetkili, uzman kurulların kararlarıyla yapılır. Bu kurulların kararları bir sonraki baskı sözlüğe yansıtılır. Anlık değişikliklerden söz etmek mümkün değildir ve sözlüğe bu değişmelerin işlenmesi de ancak sözlüğün yeni baskısı yapılırken gerçekleştirilir. Yeni baskılardaki düzeltme ve değişiklikler de Genel Ağ'daki sözlüğe işlenir. Yani Genel Ağ'daki Güncel Türkçe Sözlük, 11. baskı Türkçe Sözlük ile aynıdır. Bundan sonra da bu kelimelerin tariflerinde değişiklikliğe ihtiyaç duyulduğuna karar verecek olan da gerekli değişikliği yapacak olan da uzman kurullarımız olacaktır.

Halkımızın Türk Dil Kurumunun sözlüklerine duyduğu güvenin bu tarz yalan haberlerle zedelenmek istendiği görülmektedir. Bir bilim kurumunun günlük siyasi konuşmaların içerisine çekilmek istenmesinin, kurumlar üzerinden siyasi çıkar elde etme gayretlerinin ise kimseye fayda sağlamayacağı açıktır. Şu da unutulmamalıdır ki Türk Dil Kurumu, ilmi çalışmalarına telkin ve imalarla yön vermeyecek kadar köklü bir geleneğe sahiptir."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!