TBMM'de 'Laz' tartışması

Güncelleme Tarihi:

TBMMde Laz tartışması
Oluşturulma Tarihi: Mart 21, 2013 21:14

TBMM Genel Kurulu'nda Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu Tasarısı'nın görüşmelerinde, Diyarbakır'daki nevruz kutlamalarına ilişkin tartışmalar yaşandı.

Haberin Devamı

Tasarının ikinci bölümü üzerinde söz alan CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan, ABD'li Sarai Sierra'nın ölümüyle ilgili haberlerin Lazları üzdüğünü belirterek, medyanın yaptığı yayınlara dikkat etmesi gerektiğini söyledi.

Bayraktutan, “Laz kelimesinin bir topluluğu küçültmek amacıyla kullanılmasını esefle kınıyorum. Adamın adı, soyadı bellidir. Özel televizyonlar bu tür yayınları yapıyor. TRT, 'Laz Ziya lakaplı kişinin suç işlediğini' söyleyebilir mi? Bunu millete şikayet ediyorum. Bölücüler Lazlara 'sizin bayrak talebeniz yok mu?' dediğinde, onlar 'Bizim bayrağımız Anıtkabir'de dalgalanıyor' yanıtını verdi” diyerek yanında getirdiği Türk Bayrağı'nı kürsüden gösterdi.
 
CHP İzmir Milletvekili Aytun Çıray, Diyarbakır'daki nevruz kutlamasına işaret ederek, “Bugün önce eş başbakan, sonra Başbakan konuştu. Bugün orada federatif Kürt devleti kurulmuştur. Devlet de buna göz yummuştur. Bu savaşsız toprak kaybıdır. Tüm bu süreçler bittiğinde hesap vereceksiniz, hesap soracağız. Bu dönem için devri sabık yaratılacak, kurtuluş yoktur. Başbakan kafasındaki İslami totaliter devlet için Kürtleri, Kürtler de milli görüşçüleri kullanıyor. Bundan hayır çıkmaz, birlik ve beraberlik çıkmaz” diye konuştu.

Haberin Devamı

AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın, sataşma gerekçesiyle söz alarak, muhalefete “terörist başını kafanızda öyle bir yere oturttunuz ki hayalinizi ifade ediyorsunuz. Terör ve terörist başı lehine o kadar propaganda yaptınız, öyle büyüttünüz ki...Terör örgütü bile bölünmeden bahsetmiyor. Yazık. Kendinize güvenmeyebilirsiniz ama bu millete ve ülkeye güvenin. Uzun yıllar devam eden ve birilerinin beslendiği terör belasını da bu Hükümet çözecek. Biz birlik ve kardeşlik dedikçe, siz bölünmeden bahsediyorsunuz. Öneriniz nedir, kanın durması için ne yaptınız? Bütün yöntemleri denediniz ama kanı durduramadınız. Şimdi o noktaya gelindi. Bu kan duracak ve herkes kazanacak” şeklinde konuştu.

MHP Kütahya Milletvekili Alim Işık, Aydın'a, “Türk milleti diyemedin. Yazıklar olsun” diye bağırdı.

“Altın tepside sunuldu”

Haberin Devamı

CHP'li Çıray, sataşma gerekçesiyle söz alarak, 2002 yılında iktidarın ülkeyi sıfır terörle devraldığını savunarak, “Siz başlattınız, elinize kan bulaştı. Şimdi elinize bulaşan kanın vicdan azabıyla bağırarak çağırarak haklı çıkacağınızı zannediyorsunuz. Apo'yu eş başbakan sıfatına getirdiniz. Siz Türkiye'yi bugün itibarıyla böldünüz. Türkiye'nin istikbalini kumar masasına sürdünüz. Ama unutmayın kumarcıların kazandığı görülmemiştir. 7 bin teröristle pazarlık ediyorsunuz. O halde niye bu ülkenin vergileriyle silahlı kuvvetleri besliyorsunuz” diye konuştu.

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, “Bir terör örgütü yöneticisini teslim alamadınız, elinize altın tepsiyle sunuldu, reddettiniz. Terörü cesaretlendirdiniz” diyerek, tablet bilgisayarından Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Başbakan iken terörle ilgili sözlerini dinletti. AK Parti'li milletvekillerinin tepki göstermesi üzerine Vural, “Siz terörist başını muhatap aldınız, siyasi lider haline dönüştürdünüz. Yazıklar olsun” karşılığını verdi.

Haberin Devamı

AK Parti'li Ahmet Aydın, sataşma gerekçesiyle söz alarak, “Kime yazıklar olsun. Bu millet herkesi takip ediyor. Barış ve kardeşliğe karşı bir direnç görüyorum” dedi.

CHP'li Çıray'ın sözlerine işaret ederek, “CHP'nin resmi görüşü olup olmadığını” soran Aydın, “CHP ne yapmaya çalışıyor, önerisi ne?” diye konuştu.

MHP'nin koalisyon ortağı olduğu hükümet döneminde PKK'nın tek taraflı ateşkes ilan ettiğini belirten Aydın, “Size altın tepside sunuldu. İdam cezası da vardı, niye ertelediniz, kim size erteletti, hangi ülke, hangi mihraklar erteletti?” diye sordu.

CHP'li Çıray, Aydın'a yanıt verirken CHP'nin konuyla ilgili politikasının belli olduğuna işaret ederek, çözüm yerinin Meclis olduğunu vurguladı.
MHP Aydın Milletvekili Ali Uzunırmak, Aydın'ın kendilerine yönelik sözleri üzerine sataşma gerekçesiyle kürsüye gelerek, “Ülkenin bölünmesi BDP ile değil, AKP içindeki Kürtçülerle olacak. Tek taraflı ateşkes, tek taraflı teslim olmaktır. Bugünse Hükümet teslim olmuştur. AKP ulaklık, postacılık yapmaktadır. Onlara mesaj taşımaktadır” dedi.

Haberin Devamı

Başkanvekili Sadık Yakut, Avrupa Güreş Şampiyonası'nda 120 kiloda altın madalya kazanan Taha Akgül'u kutladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!