TBMM'de 'küstah ve saldırgan' tartışması

Güncelleme Tarihi:

TBMMde küstah ve saldırgan tartışması
Oluşturulma Tarihi: Aralık 12, 2000 00:00

TBMM'de devam eden bütçe görüşmeleri sırasında FP Tokat Milletvekili Bekir Sobacı'nın iktidarı, "küstah ve saldırgan" olarak suçlaması MHP ile FP'liler arasında gerginliğe neden oldu.
Haberin Devamı

Başbakanlık, Hazine Müsteşarlığı, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü bütçelerinin Genel Kurul'daki görüşmeleri sırasında aleyhte konuşmak üzere söz alan Sobacı, bugün yaşanan sorunların 28 Şubat Süreci'ni başlatanların eseri olduğunu ileri sürdü. 57. Hükümet'in de "28 Şubatçıların istemi doğrultusunda" haraket ettiği iddiasında bulunan Sobacı, yolsuzlukların üzerine gidilemediğini savundu.

İçişleri Bakanı Sadettin Tantan'ın "iyiniyetle" başlattığı operasyonların arkasının gelmediğini öne süren Sobacı, özetle şunları söyledi:

"Son günlerde Sayın Bakan'ın sesi soluğu çıkmıyor. Cavit Çağlar, Dinç Bilgin nerde? Size de bir operasyon lazım. Günlerdir düşünüyorum bu operasyonu... Size Jaws operasyonu, köpekbalığı operasyonu lazım. Çünkü saldırgan ve küstahsınız. Bu milletin inancına, kültürüne saldırıyorsunuz. Ama operasyonu size millet yapacaktır."

Oturumu yöneten TBMM Başkanvekili Ilıksoy'un, üslubunun sert olduğu yolundaki uyarıya "Bence yumuşak" diye yanıt veren ve "Böylebir hükümeti protesto ediyorum" diyerek kürsüden inen Sobacı'nın sözleri, iktidar partili milletvekilleri tarafından tepkiyle karşılandı. Milletvekilleri arasında gerginliğin artması üzerine TBMM Başkanvekili Ali Ilıksoy oturuma 10 dakika ara verdi.

ARADAN SONRA YİNE TARTIMA

Verilen aradan sonra Başkanvekili Ali Ilıksoy, Sobacı'nın kürsüden yaptığı konuşmanın tartışmaya neden olan bölümünü tutanaklardan okudu. Sobacı'nın sözlerinin, "ağır ve maksadı aştığını" belirten Ilıksoy, sözlerini geri almasını ya da açıklık getirmesini istedi.

Bekir Sobacı ise konuşmasında, ülkenin 3-4 yıldan beri geçirdiği bir 28 Şubat Süreci'nden söz ettiğini belirterek, "Bu süreç, hassasiyeti olan arkadaşlarımızın malümudur ki, bu milletin kültür, tarih ve inancı ile çatışan bir süreçtir. Bunu kabul eden veya etmeyen olabilir. Buradaki kastım, bu değerlerle çatışan ve adeta medyada küstah ve saldırgan yaklaşımlara işarettir. Yoksa burada Meclis'e ve parlementerlere, siyasete dönük bir ifade değil" dedi.

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, söz isteyerek, TBMM'de hatibi dinleyen küstah ve saldırgan milletvekili olmadığın belirterek, "Sadece geride bir hatip kalmaktadır. O da kürsüdeki hatiptir. Hatip,(28 Şubat sürecinin kutsal devlet ayağını MHP tanımladı) demiştir. Türkiye devleti, ülkesi ve miletiyle bölünmüz bütündür. Bu bizim için kutsaldır. Dili, Türkçe'dir, bu da bizim için kutsaldır. Bayrağı, kanunla belirtilen, ayyıldızlı albayraktır. Bu da kutsaldır. İstiklal Marşı da kutsaldır" dedi.

Tartışmalar sırasında söz alan DYP Grup Başkan Vekili Turhan Güven, siyasetin olgunluk ve birbirini dinlemeye tahammül olduğunu belirterek, kastı aşan anlamda sözler söylenmesi durumunda oturumu yöneten başkanvekillerinin duruma müdahale etmesi gerektiğini, ancak Ilıksoy'un bunu yapmadığını söyledi.

DOĞAN, ORTAMI YUMUŞATTI

Tartışmaların uzaması üzerine söz alan FP Grup Başkanvekili Avni Doğan, Türkiye'nin "kritik bir dönemden geçtiğini", bu dönemde iktidar ve muhalefetin olgun davranması gerektiğini belirterek, milletvekilerinin nezaket kurallarına uymasının gereğine işaret etti. Doğan, şunları kaydetti:

"Eleştiri, ölçülü olmalıdır. Eleştiri, eleştirene de eleştirilenede yakışmalıdır. FP'nin görüşü öteden beri böyledir. Ama şahsı alan söz alan arkadaşımızın sözlerinin, maksadı aştığını biz de kabul ediyoruz. Kendisi düzeltti. Bu ülkenin Meclis ve parlamenterlerinin, yakışmayan biçimde itham edilmesini biz de kabul etmeyiz. Türk milleti, büyük millettir. Türk Bayrağı yeryüzünün en aşina olduğu bayraktır. Onu gönderde dalgalandırmak görevi, her Türk vatandaşına düşer; canını vermeye herkes hazırdır."

Doğan'ın bu sözleri gerginliği ortadan kaldırırken, sözleri MHP'limilletvekilleri tarafından da alkışlandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!