TBMM'de gündem dış politika

Güncelleme Tarihi:

TBMMde gündem dış politika
Oluşturulma Tarihi: Kasım 17, 2009 22:39

TBMM Plan Bütçe Komisyonunda, Dışişleri Bakanlığının 2010 yılı bütçesi üzerinde görüşmeler sürüyor.

Haberin Devamı

Görüşmelerde söz alan CHP İstanbul Milletvekili Şükrü Elekdağ, Türkiye ile Ermenistan arasında imzalanan protokollere değindi. Karabağ sorunun çözülmesinin, uzak bir olasılık olduğunu belirten Elekdağ, protokollerin Meclise sevk edilmesinin acele verilmiş bir karar olduğunu söyledi.

Terör örgütü PKK ile uzlaşma zeminine gelindiğini savunan Elekdağ, “Hükümetin uzlaşma sürecine girmesi, PKK'ya direnç kazandırıyor” dedi.

MHP Sakarya Milletvekili Münir Kutluata ise Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun, sunumunda, “komşu ülkelerle sıfır sorun” ifadesini kullandığını anımsatarak, “Birdenbire sorunlar nasıl sıfıra iniyor?” diye sordu. Kutluata, “sıfır sorun” konusunda, tek taraflı, “biz razıyız” diyen, taviz veren ülke konumunda olunmaması gerektiğini dile getirdi.
Hükümetin, Ermenistan sınır kapısının açılması konusunda önce “Karabağ sorunu çözülmeden açılmaz” dediğini belirten Kutluata, ancak son dönemlerde, bu ifadenin “Azerbaycan razı olmadan kapıyı açmayız” şekline dönüştüğünü kaydederek, ifadedeki değişikliğin nedenini sordu.

AK Parti Mardin Milletvekili Süleyman Çelebi, küresel ekonomik krizin, dünya barışının sarsılmasından kaynaklandığını söyledi.

ABD'nin, ikiz kulelere yapılan saldırının ardından dış politikasını değiştirdiğini ifade eden Çelebi, bu ülkenin, terörü yerinde imha etmek gibi bir politikayı devreye soktuğunu, bunun da bazı sorunları beraberinde getirdiğini kaydetti.

AB ülkelerini örnek gösteren Çelebi, yıllarca savaşan ülkelerin, kaynaklarını ortak kullanmaya karar vererek dostluk ilişkilerini beraberinde de ekonomilerini geliştirdiğini ifade etti.

MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal da Dışişleri Bakanı Davutoğlu'nun daha önce yazdığı “Stretejik Derinlik” adlı kitabından bazı örnekler verdi. Kitapta, AB-Türkiye ilişkileri bölümünden alıntılar yapan ve AB'nin Türkiye'yi oyaladığını belirten Günal, Bakan Davutoğlu'na “Hala AB'ye üye olabileceğimizi düşünüyor musunuz?” diye sordu.

ÖYMEN: DIŞİŞLERİ BAKANLIĞININ BÜTÇESİ DÜŞÜK

Haberin Devamı

CHP Bursa Milletvekili Onur Öymen de diğer bakanlıkların artarken, Dışişleri Bakanlığı bütçesinin azaltılmasını eleştirerek, bunun nedenini sordu.

Türkiye-Ermenistan ilişkilerine değinen Öymen, gelecek yılın nisan ayına doğru, TBMM'ye sevk edilen protokollerin onaylanması yönünde Türkiye'ye büyük baskılar olacağını ifade etti. Öymen, “Siz bu baskılara direnin, biz yanınızda oluruz, yeter ki direnin” dedi.

Öymen, Türkiye'nin AB'de sadece fikri değil, uygulamada da engellerle karşılaştığını kaydederek, sadece Fransa'nın, “bu fasılların açılması Türkiye'yi tam üyeliğe götürür” diyerek, 5 başlığın açılmasına izin vermediğini bildirdi.
Onur Öymen, İsrail ile ilişkilerin tamamen soğutulmamasını isteyerek, “Soğursa Türkiye arabulucu görevini kaybedebilir” dedi.

"MONŞER BAKANLIĞI"

Haberin Devamı

MHP Ankara Milletvekili Deniz Bölükbaşı, Dışişleri Bakanının Türkiye'nin dış politikasında pembe tablolar çizdiğini ancak bunun sanal bir tablo olduğunu söyledi.
Türkiye'nin anlaşmalar mezarlığına dönüştürüldüğünü iddia eden Bölükbaşı, Meclise sevk edilen Ermenistan ile imzalanan protokoller ile ilgili olarak “oyalarız” düşüncesinin hakim olduğunu ifade etti.
MHP'li Bölükbaşı, bakanlık dışından yapılan büyükelçi atamalarını eleştirerek, “Kararnameyle ilk kez 2 büyükelçi birden dışarıdan atandı. Vatikan'a atanan büyükelçinin tarikat bağlantıları olduğu söyleniyor. Bu doğru mu?” diye sordu.
AK Parti Kocaeli Milletvekili Eyüp Ayar'ın, Dışişleri bakanı kökenli milletvekillerinden bahsederken sürekli alaycı bir üslupla kendilerine “Monşer” diye hitap ettiğini belirten Bölükbaşı, “Bugün burada monşerlerin bütçesi görüşülüyor. Bir diyeceğiniz, rahatsızlığınız varsa, buyurun burada söyleyin, hep beraber dinleyelim. Sayın Bakan da monşerlerin oluşturduğu bu bakanlığın bakanıdır” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!