TBMM İçtüzüğü'ne kısmi iptal

Güncelleme Tarihi:

TBMM İçtüzüğüne kısmi iptal
Oluşturulma Tarihi: Ocak 31, 2002 17:46

Yüksek Mahkeme, Meclis İçtüzüğü'nün bazı maddelerinin iptalini kararlaştırdı. İptal edilen maddeler arasında soru ve cevap süresinin 10 dakika ile kısıtlanması da yeralıyor. Temel kanunların görüşülmesindeki özel hükümler de iptal ediliyor.

Haberin Devamı

Anayasa Mahkemesi, TBMM İçtüzüğü'nün bazı maddelerinin değiştirilmesine ilişkin TBMM Kararı'nın bazı maddelerini Anayasa'ya aykırı bularak iptal etti.

Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Haşim Kılıç, kapatılan FP ve 117 milletvekili tarafından yapılan başvuruların sonuçlandırıldığını söyledi.

Kılıç'ın verdiği bilgiye göre, 713 sayılı TBMM İçtüzüğü'nün bazı maddelerini değiştirilmesine ilişkin TBMM Kararı'nda iptal edilen düzenlemeler şöyle:

- Soru ve cevap süresinin 10 dakika ile sınırlandırılması,
- Tasarı veya teklifin tümünün görüşülmesinden sonra maddeler üzerinde ayrıca soru sorulamaması,
- Tasarı veya tekliflerin yürürlük ve yürütme maddeleri ile yabancıdevletlerle veya milletlerarası kuruluşlarla yapılacak andlaşmaların onaylanmasının uygun bulunduğuna ilişkin tasarıların maddeleri üzerinde görüşme açılamaması ve önerge verilememesi,
- Maddeler üzerinde siyasi parti gruplarına, hükümete ve komisyona 5'er dakika süreyle söz verilmesi,
- Her madde için komisyon ve hükümetçe birer, milletvekillerince Anayasa'ya aykırılık önergeleri dahil en fazla 3 önerge verilmesi,
- Temel kanunları, içtüzüğü ve ülkenin ekonomik ve teknolojik gelişimi ile doğrudan ilgili yeniden yapılanma kanunlarını bütünüyle veya kapsamlı olarak değiştiren veya yürürlüğe koyan tasarı veya tekliflerin Genel Kurul'da görüşülmesinde uygulanacak özel görüşme ve oylama usulü ile maddeler üzerinde önerge verilip verilemeyeceğinin tespitine, hükümetin esas komisyonun veya grupların teklifi, Danışma Kurulu'nun önerisi üzerine Genel Kurul'ca karar verilebileceği gibi Danışma Kurulu'nda oybirliği sağlanamaması halinde siyasi parti gruplarının önerisi üzerine Genel Kurul'ca üye tam sayısının 5'te 3 çoğunluğunun oyu ile karar verilebilmesi.

Başkanvekili Kılıç, başvurulardaki yürürlüğün durdurulması istemlerinin reddedildiğini de bildirdi.

Kılıç, iptal kararı ile doğacak hukuksal boşluğun kamu düzenini ihlal edici niteli görüldüğünü, bu nedenle iptal kararının, gerekçenin Resmi Gazete'de yayımından itibaren 3 ay süre sonra yürürlüğe girmesinin kararlaştırıldığını kaydetti. Yasama organı bu süre içinde iptal gerekçesi doğrultusunda yeni bir düzenleme yapma durumunda olacak.

Haşim Kılıç, bir gazetecinin, ''İptal kararları yürürlüğe girene kadar TBMM'den çıkan yasaların durumu ne olacak?'' sorusuna, Anayasa Mahkemesi'nin kararlarının süre verilmemişse Resmi Gazete'de yayımladığı tarihten itibaren yürürlüğe gireceğini belirterek, ''Bunun haricinde bir sorun söz konusu olmayacak'' yanıtını verdi.

Kılıç, bir soru üzerine, Anayasa Mahkemesi üyesi Ali Hüner'in sağlık durumunun iyi olduğunu belirterek, yarın GATA'dan taburcu olacağını bildirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!