TBMM heyeti ABD'de Wolfowitz ile görüştü

Güncelleme Tarihi:

TBMM heyeti ABDde Wolfowitz ile görüştü
Oluşturulma Tarihi: Mart 15, 2005 09:26

TBMM Demokrasi Komisyonu Başkanı AKP Çorum Milletvekili Agah Kafkas'ın başkanlığında sekiz kişilik bir TBMM heyeti, Amerikan yerel ve federal kongresinin işleyişine ilişkin Washington ve Maryland'da incelemelerde bulunurken, Amerikalı yetkililerle de bir araya geldi.

Haberin Devamı

Heyette, Kafkas'ın yanı sıra AKP'den Kocaeli Milletvekili Nevzat Doğan, Bursa Milletvekili Faruk Çelik, Konya Milletvekili Orhan Erdem ve İstanbul Milletvekili Nimet Çubukçu bulunuyor. CHP'dense İstanbul Milletvekili Zeynep Damla Gürel, Kars Milletvekili Selami Yiğit ve Ankara Milletvekili Muzaffer Kurtulmuşoğlu yer alıyor.

  

TBMM heyetinin temaslarıyla ilgili Washington'da bilgi veren Kafkas, bu projenin, TBMM'nin yanı sıra Ulusal Demokratik Enstitü (NDI) ve Türk Demokrasi Vakfı'nın girişimiyle yapıldığını kaydetti. Kafkas, benzer bir çalışmayı, ABD'den sonra Avrupa başkentlerinde de yapacaklarını ve milletvekili seçimi, TBMM-kamuoyu ilişkileri, milletvekili ve meclis personeli ilişkileri, komisyonların çalışması gibi konuları inceleyeceklerini belirtti.

Haberin Devamı

  

ÇALIŞMA GRUPLARI

 

Agah Kafkas, gelişmiş ülkelerin parlamentolarında başkanlık divanı üyelerini Ankara'ya davet ederek bir toplantı düzenlemek istediklerinin de altını çizdi.

  

TBMM Demokrasi Komisyonu'nun 16 Aralık 2004'ten bu yana faaliyette olduğunu belirten Kafkas, Türkiye'de eski parlamenterler, akademisyenler, gazeteciler ve sivil toplum kuruluşlarından katılımcılarla dört ayrı çalışma grubu oluşturacaklarını, ayrıca altı ilde bir yıllık bir çalışma yapacaklarını anlattı. Çalışma sonuçları ise üç ayda bir yayınlanan raporla açıklanacak.

  

Agah Kafkas, Washington'da kongre üyeleri, uzmanlarla bir araya geldiklerini, çalışma komitelerinin işleyişine gözlemci olarak katıldıklarını kaydetti.

 

WOLFOWITZ İLE GÖRÜŞME

 

TBMM heyeti ayrıca, ABD Savunma Bakan Yardımcısı Paul Wolfowitz ve ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Avrupa ve Avrasya'dan sorumlu Dışişleri Bakan yardımcılığı yetkilisi Laura Kennedy ile görüşmede bulundu.

Haberin Devamı

  

Wolfowitz ile yapılan görüşme sırasında, ABD Savunma Bakanı Donald Rumsfeld de odaya girerek, milletvekilleriyle tanıştı. Heyet ayrıca, ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney'nin ofisinden, ulusal güvenlik ilişkileri yetkilisi Victoria Nuland ve Ulusal Güvenlik Konseyi yetkilisi Matt Bryza ile görüştü.

  

TBMM heyeti, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın üç numaralı konumundan yeni emekli olan ve ABD'nin eski Ankara Büyükelçisi Marc Grossman ve yine ABD'nin eski Ankara Büyükelçilerinden Mark Parris ile de bir araya geldi. Heyet, ABD kongresindeki “Türk dostluk grubu” üyesi milletvekilleriyle de temasta bulundu.

  

Kafkas, görüşmelerde ele alınan başlıca konuların, sözde Ermeni soykırımı meselesi, Kuzey Kıbrıs'ın tecridinin azaltılması ve Irak'ta seçimler, Kerkük ve terör örgütleriyle mücadele olduğunu söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!