TBMM açılırsa gündem 'basın özgürlüğü' olacak

Güncelleme Tarihi:

TBMM açılırsa gündem basın özgürlüğü olacak
Oluşturulma Tarihi: Eylül 16, 2015 12:42

7 Haziran seçimleri sonrasında sadece saatlerle ölçülebilen mesaiye imza atan TBMM, yeniden açılırsa gündemi "basın özgürlüğü" olacak.

Haberin Devamı

TBMM kapalı ancak basına yönelik uygulamalar konusunda muhalefet milletvekillerinden art arda soru önergeleri geliyor.

CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin, 1 Kasım seçimleri öncesinde basına yönelik baskının her geçen gün arttığına dikkat çekerek bizzat Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde Hürriyet'e yönelik saldırıyı, Nokta Dergisi'ne polis baskınını, Sözcü Gazetesi'ne yönelik resmi ilan cezasını, Cumhuriyet Gazetesi'nin internet sitesine erişim sorunlarını ve Bugün Gazetesi'nin bünyesinde yer alan İpek Holding'e yönelik operasyonları gündeme getirdi.

Gürsel Tekin'in soru önergesinde şu ifadeler yer alıyor;

''1. Cumhuriyet Gazetesi’nin internet sitesine erişimin engellenmesi noktasında tarafınızın, Cumhurbaşkanı’nın ve/veya Hükümetinizin herhangi bir üyesinin talimatı ya da telkini olmuş mudur?
2. Sözcü Gazetesi’nin ilân alımından men edilmesinin nedenleri nelerdir? Son günlerde Sözcü Gazetesi’nin eleştirel tutumunun bu men cezasında payı nedir? Basın ilân Kurumu’ndan başka men cezası alan basın yayın organı var mıdır? Varsa bunlar hangileridir? Nedenleri nelerdir?
3. Nokta Dergisi’nin, eleştirel bir fotoğrafa yer vermesi üzerine basılıp, toplatılması konusunda Cumhurbaşkanı’nın bilgisi ve bu yönde telkini, talimatı olduğu iddiaları doğru mudur?
4. Hükümetinize yakınlığıyla bilinen bir gazetecinin , MİT Müsteşarlığında görevli bir üst düzey yönetici ile görüştükten sonra, Hürriyet Gazetesi yazarı Ahmet Hakan’ı ölümle tehdit etmesinin, bahsi geçen görüşmede konuşulduğu iddiaları doğru mudur? Bu konuda Başbakanlık tarafından herhangi bir soruşturma yaptırılmış mıdır?
5. Hürriyet Gazetesi’ni basan ve tarafınızdan bu eylemine sahip çıkılan milletvekilinizin ortaya çıkan yeni haberlerinde dayak ve şiddetle Hürriyet Gazetesi çalışanlarını tehdit ettiği, insanların yaşam özgürlüğünü kısıtlayacak girişimlerde bulunmaya devam edeceğini alenen söylemesine rağmen, ne kadar süreyle kendisini korumaya devam edeceksiniz? Kendisini basın ve yayın kuruluşlarından sorumlu Başbakan Yardımcılığı görevine getirmeniz söz konusu mudur?''

ART ARDA SORU ÖNERGELERİ

Haberin Devamı

CHP Genel Sekreteri Tekin dışında CHP Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek ve İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş da soru önergesi verdiler.

Haberin Devamı

Muharrem Erkek de yine Başbakan tarafından yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, Hürriyet Gazetesi'ne yönelik saldırı ile Cumhuriyet Gazetesi'nin internet sitesine erişim sıkıntıları konularını gündeme getirdi.

Çanakkale Milletvekili Erkek, Davutoğlu'na şu soruları sordu;

"1. Seçim hükümetinde, bağımsız üyeler de dahil AKP'nin ağırlıkta olduğu düşünülürse 1 Kasım öncesi basın yayın ve halkın haber alma özgürlüğü politikası, muhalif ve/veya farklı gruplar için gerekçede belirtildiği gibi engelleme, yeri geldiğinde baskın ve tehdit üzerine mi kurulacaktır?
2. Hürriyet gazetesine baskın yapan milletvekilinin, 'Bu gibi şeyler devam edecek.' sözleri ve baskından hemen sonra AKP kongresinde bu hareketlerin siyaseten olumlanması anlamına gelen girişimler birarada düşünüldüğünde, Cumhuriyet gazetesine erişimin engellenmesi ve Nokta dergisinin basılması, toplatılması politik bir tercih midir?
3. Cumhuriyet gazetesinin internet sitesine erişimin engellenmesi konusunda herhangi bir araştırma yapılmış mıdır? Bu engellemenin nedenleri nelerdir?
4. Şahsınızın, gazete binasının basılmasına karşı olduğunuzu belirtmenizden hemen sonra bu baskını onaylar nitelikle eylemde bulunduğunuz düşünülürse Cumhuriyet gazetesine erişimin engellenmesine neden olan kişilerle ilgili yaptırım uygulanması için nasıl bir girişimde bulunulacaktır?
5. İngiltere’de benzer fotoğraf örneğiyle yayın yapılırken ülkemizde aynı durumda yayın yapan dergiye baskınlar yapılması, özellikle Avrupa ile kıyaslandığında, basın özgürlüğü açısından geriye gittiğimizi mi göstermektedir?"

Haberin Devamı

TANRIKULU: SÖZCÜ'YE NİYE CEZA VERİLDİ?

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu ise Sözcü Gazetesi'ne verilen resmi ilan cezasını gündeme getirdi.

Tanrıkulu soru önergesinde, "Basın İlan Kurumunun, Sözcü’ye ikinci kez resmi ilanlardan men cezası verdiği iddiası doğru mudur? İddia doğru ise, Sözcü’ye ikinci kez resmi ilanlardan men cezası hangi gerekçeler ile verilmiştir?" sorusunu yöneltti.

ÖZYALÇIN: BASINA NE KADAR CEZA VERİLDİ?

Erzincan Milletvekili Erdoğan Özyalçın ise Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan'ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, 2002 ile 2015 yılları arasında ulusal ve yerel basın kuruluşlarına verilen para cezaları, yayın yasağı koyma, kapatma gibi cezaların toplam sayılarını, yıllara ve medya kuruluşlarına göre dağılımlarını sordu.

Haberin Devamı

YARKADAŞ: CUMHURİYET'E ERİŞİM YASAĞI DOĞRU MU?

CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş ise Cumhuriyet Gazetesi'nin internet sitesine erişimde yaşanan sıkıntıları gündeme getirerek, Başbakan Davutoğlu'nun yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, "Basında yer alan Cumhuriyet Gazetesi’nin internet sitesine Telekom'dan sonra TTNET, Uydunet ve PTT Cell'den de erişim yasağı geldiği haberleri doğru mudur?
Cumhuriyet Gazetesi’nin internet sitesine yayın yasağı getirilmesinde gazetenin AKP hükümeti ve Cumhurbaşkanı’na yönelik muhalif yayınlar yapmasının bir etkisi var mıdır?
Cumhuriyet Gazetesi’nin Türk Telekom’a yönelttiği sorulara yanıt verilmemesi konusunda hükümetinizin kuruma yazılı yada sözlü bir telkininiz olmuş mudur?" sorularını yöneltti.

BAKMADAN GEÇME!