Tayland'da cuntacılar darbe gerekçesini açıklıyor

Güncelleme Tarihi:

Taylandda cuntacılar darbe gerekçesini açıklıyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 22, 2006 11:48

Tayland'da, devrik Başbakan Thaksin Shinavatra yurt dışındayken yönetimi ele geçiren cunta, darbe gerekçelerini 35 sayfalık dokümanla açıklamaya hazırlanıyor.

Haberin Devamı

Darbe liderlerinden oluşan Ulusal Güvenlik Konseyi'nin sözcüsü Albay Sansern Kaewkamnerd, Tay ve İngilizce dillerinde basılacak 35 sayfalık kitapçığın bu ay sonunda piyasaya çıkacağını söyledi.

Yerel "Nation" gazetesinin haberine göre, "19 Eylül 2006'daki Tayland Siyasetinin Reformu Hakkındaki Gerçekler" adlı "beyaz sayfa" diye nitelendirilen dokümanda, devrik Başbakan Thaksin hükümetinin onayladığı, havaalanına tarama cihazları alımı gibi yolsuzluk içeren anlaşmalarla ilgili iddialar yer alıyor.

Dokümanda, Exim Bank'ın hükümet için inşaat ve telekom projeleri konusunda 2004'te Myanmar'a açtığı 4 milyon baht (80 milyon avro) kredi davası da bulunuyor. Bu anlaşmanın, Thaksin'in eski telekomünikasyon imparatorluğu Shin firmasının çıkarına olduğu iddia ediliyor.

Haberin Devamı

Dokümanda, yolsuzlukların dışında, Thaksin yönetimi sırasında 2500 kişinin öldüğü uyuşturucu savaşları dahil çeşitli insan hakları ihlallerine neden olan siyasi hatalara da dikkat çekiliyor. İnsan hakları kuruluşları, bu can kayıplarının çoğunun, polis ve güvenlik güçlerinin aşırı yetkilendirilmesinin sonucu olduğunu öne sürüyor. Thaksin'in, seçim komisyonu ve hükümeti izlemekle görevli bağımsız birimler atayan Senato'ya müdahale etmekle de itham edildiği kitapçıkta, Thaksin hakkında yeni iddialardan ziyade eski iddiaların tümünün bir özetinin bulunduğu belirtiliyor.

Tayland'da, devrik başbakan Thaksin BM Genel Kurulu için New York'ta bulunduğu sırada, 19 Eylül'de kansız bir darbe düzenlenmiş ve ordu yönetime el koymuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!