Tayland'da bundan sonra neler olacak

Güncelleme Tarihi:

Taylandda bundan sonra neler olacak
Oluşturulma Tarihi: Nisan 09, 2010 11:08

Tayland’da hükümet karşıtı protestocular Perşembe günü bir kez daha sokaklara döküldü. Başkentte olağanüstü hal ilan edilmesinin ardından protestocuların güvenlik güçlerinin müdahalesiyle karşı karşıya kalmaları söz konusu.

Haberin Devamı

Hükümet ile devrik başbakan Thaksin Shinawatra’nın kırmızı gömlekli destekçileri arasındaki görüşmeler parlamentonun ne zaman dağıtılacağıyla ilgili anlaşmazlık dolayısıyla sekteye uğradı. Bu da ülkedeki gerginlik potansiyelini artırdı.

 

Başbakan Abhisit Vejjajiva kararlı bir tavır ortaya koyması için baskı adlında ancak henüz bir hamle yapmış değil.

 

Tayland’da yaşanması muhtemel senaryolar şunlar:

 

PROTESTOLAR SÜRER, ABHISIT TAVİZ VERİR, MUHALİFLER KABUL EDER

Muhaliflerin 14 Mart’ta 150 bin kişiyi sokaklara dökmesinin ardından bu sefer de on binlerce kişilik bir yürüyüş organize etmesi, toplumdaki rahatsızlığın boyutlarını gösterse de acil olarak harekete geçilmesini sağlamıyor.

 

Haberin Devamı

Ancak dört haftalık protestolar Başbakan’ın liderliğini sorgulamaya başlayan Bangkok’un orta sınıfını rahatsız etmeye başladı. Bu grubun içinde bir kısım daha sert bir yaklaşım uygulanmasını desteklerken, diğerleri durmuş görüşmelerin yeniden başlatılması için baskı yapıyor.

 

Abhisit, parlamentonun feshedilmesi için önerdiği takvim, protestoların süresini uzatmaya gücü yetmeyen ve hükümeti barışçıl yollarla devirmeyi başaramayan muhalifler tarafından kabul edilebilir. Bu durum Abhisit’e kamuoyunun desteğini sağlaması için çok fazla fırsat vermiyor ancak en büyük destekçisi olan ordunun yıllık bütçesini kabul ettirmesi, kendi adamlarını önemli noktalara yerleştirmesi ve Thaksin’in silahlı müttefiklerinin resmin dışında bırakılması için yeterli zaman yaratıyor.

 

Kırsal kesimdeki taraftarlarının şiddetten sıkıldığının farkında olan kırmızı gömlekliler Abhisit’in önerisini kabul edebilir. Kırmızı gömleklilerin liderlerinden biri görüşmelerin yeniden başlama ihtimalinin söz konusu olduğunu ancak Abhisit’in muhalif harekete ulusun düşmanı gibi davranmaktan vazgeçmesi gerektiğini söyledi.

 

Haberin Devamı

ABHISIT ANLAŞMA ÖNERİR ANCAK KIRMIZI GÖMLEKLİLER HAYIR DER

Protestocular beklenenden daha inatçı ve düzenli çıktı. Muhalif liderler ve Thaksin’in partisi Puea Thai, bir sonraki seçimi kazanabilmek adına özellikle iç çevrelerinden daha fazla fon topluyor.

 

Göstericileri ve liderlerini tutuklama tehditleri yerine getirilmedi. Abhisit ülkeyi yönetmekte zorlanırken, kırmızı gömlekliler avantajın kendilerinde olduğunu düşündükleri için başbakanın teklifini reddediyor. Muhalifler en kısa sürede sandığa gidilmesi ve protestoların devamı için taleplerini yineliyor.

 

GÜVENLİK GÜÇLERİ GÖSTERİ ALANINA GİRER, PROTESTOCULAR ŞİDDETTEN KAÇINMAK İÇİN ALANI TERK EDER

Haberin Devamı

Abhisit kamuoyundan gelen baskıya boyun eğiyor, hükümet ve ordu protestocuları gözaltına alıp binlerce asker ve polisi protesto anına gönderiyor. Bu esnada hükümet kırmızı gömleklilerin liderleriyle müzakere ediyor ve görüşmelerin yeniden başlatılmasını ve meclisin dağıtılması için yeni bir takvim uygulanmasını öneriyor. Ezici bir güçle ve can kaybı tehlikesiyle karşı karşıya olan liderler, geri çekilip protestocuları da evlerine gönderiyor.

 

Bu senaryo neredeyse bir yıl önce ordular başbakanlıkta üç hafta süren gösterileri kuşatma altına alıp kırmızı gömleklileri sessiz sakin eve gitmeye ikna ettiğinde de yaşanmıştı. Bu hem hükümet hem de şiddet kullanmaksızın güçlü bir duruş sergilemeyi başaran protestocular için bir zafer olur.

 

Haberin Devamı

KOALİSYON ORTAKLARI ÇEKİLİR, ABHISIT’İN HÜKÜMETİ DEVRİLİR

Düzenli ancak öfkeli protestoların şiddeti artar ve tansiyon yükselir. Abhisit’in, olağanüstü halin ilanından sonra bile ayağa kalkıp protestoları durdurmaktaki gönülsüzlüğü liderliği ve ordu ile koalisyon ortaklarıyla ilişkileri konusunda soru işaretleri yaratır. Bu Abhisit’in memnuniyetsiz ortakları arasında anlaşmaların imzalanmasına neden olur. Parti liderleri Thaksin’in kendilerine ne önereceğini görmek için devrik liderle görüşmeler yapar.

 

ŞİDDET OLAYLARI PATLAK VERİR, ABHISIT ERKEN SEÇİME GİDER

Protestoların son dönemde şiddeti iyice artıyor. En azından 30 esrarengiz bomba saldırısı Bangkok’u heyecanlandırıyor. Kırmızı gömleklilerle rakip göstericiler ya da ajan provokatörler arasındaki çatışma tehdidi güvenlik güçlerinin gittikçe cesaretini toplayan bir hareket tarafından kışkırtılması halinde yanlış adımlar atmasına neden oluyor. Ordu protestoları sonlandırmayı planlıyor ama protestocular tepki gösteriyor ve kaos baş gösteriyor. Sorumluluğu yetkililerin üzerine atılan can kayıpları Abhisit’in meşruiyetini zayıflatıyor ve Başbakanı parlamentoyu feshetmeye zorluyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!