Tatbikatı şikáyet ettiler

Güncelleme Tarihi:

Tatbikatı şikáyet ettiler
Oluşturulma Tarihi: Haziran 18, 2009 00:00

Türkiye ve KKTC ’nin Kıbrıs açıklarında her yıl gerçekleştirdiği Şehit Teğmen Caner Gönyeli Arama Kurtarma Tatbikatı, Rum ordusunu alarma geçirdi.

Rum yönetimi, Karpaz yarımadası açıklarında yapılan tatbikatı, "Petrol aramalarına gözdağı" diyerek BM ve AB’ye şikayet etti.

İKİ
ülkenin deniz ve hava kuvvetlerinin katılımıyla gerçekleşen 3 günlük Şehit Caner Gönyeli Arama Kurtarma Tatbikatı önceki gün başladı. 2002 ’den bu yana her yıl yapılan tatbikatın bu yılki senaryosuna karada kurtarma bölümü de eklendi. Tatbikatın ilk bölümünde Girne’de yardım sinyali gönderen ve karaya düşen bir yolcu uçağına müdahale edildi ve yaralılar helikopterlerle hastanelere taşındı.

Karpaz’da operasyon

Tatbikatın ikinci bölümü dün yapıldı. Rumların petrol kaynakları nedeniyle görüşme masasında talep ettiği Karpaz yarımadası açıklarında yapılan ikinci bölümde, yardım isteyen bir feribottan yaralı yolcular kurtarıldı. Tatbikatın son bölümünde ise, batma tehlikesi geçiren bir bot içindeki kaçak göçmenler denizden çıkartıldı. Tatbikata, Türkiye ’den bir firkateyn, bir muhrip, bir karakol gemisi, bir SAT timi, bir CASA kurtarma uçağı ve iki helikopter katıldı. KKTC ise tatbikata, 2 sahil güvenlik botu, iki helikopter ile dahil oldu.

Rum ordusu alarmda

İnsani amaçlarla kara ve denizde yapılan tatbikat Rum ordusunu alarma geçirdi. Rum yönetimi, tatbikatın petrol aramalarına karşı gözdağı vermek amacıyla yapıldığını belirterek, BM ve AB’ye protesto mektubu gönderdi. Rum Hükümet Sözcüsü Stefanos Stefanu, tatbikatın petrol arama faaliyetleri ile bağlantılı olduğunu ileri sürerek, Türk gemi ve uçaklarının Rum egemenlik sahasını ihlal ettiğini savundu. Rum medyası, tatbikat nedeniyle Rum ordusunun alarma geçtiğini duyurdu.

Gemiden izlediler
/images/100/0x0/55eb6b42f018fbb8f8bfdd0c


Tatbikatı Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Hilmi Akın Zorlu ve Güney Deniz Saha Komutanı Koramiral Erdal Bucak, Gemlik Fırkateyni’nden izlediler. Tatbikatı, KKTC eski Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş ile Başbakan Derviş Eroğlu da takip etti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!