Taslağa evet pakete hayır

Güncelleme Tarihi:

Taslağa evet pakete hayır
Oluşturulma Tarihi: Aralık 11, 2014 00:59

Kandil’den dönen İmralı heyeti, KCK yetkililerinin, Öcalan’ın hazırladığı Demokratik Çözüm ve Müzakere taslağını kabul ettiğini, bu taslak doğrultusunda nihai çözüme gitmek için örgütün tüm görev ve sorumluluklarını yerine getirmeye hazır olduğunu açıkladı. Açıklamada Meclis’te yasalaşmayı bekleyen ‘Güvenlik Yasası’ tasarısının ise KCK’nın kaygılarını artırdığı belirtildi.

Haberin Devamı

TBMM’de 2015 bütçesi genel kurulda görüşülürken aynı çatı altında çözüm sürecinin seyrini belirleyen olağanüstü bir trafik yaşandı. Hareketlilik HDP heyetinin Kandil’e gitmeyen üyesi Sırrı Süreyya Önder’in TBMM’de yaptığı ‘özerklik’ açıklamasıyla başladı. Kandil’den dönen Pervin Buldan’ın PKK’ya yakın televizyon Med Nuçe’ye konuşmasıyla sürdü. Ardından heyetin yazılı açıklaması geldi. Sürecin koordinasyonunu üstlenen Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan da HDP’lilerin açıklamalarını, bütçe görüşmeleri dolayısıyla Meclis’te bulunan Başbakan Ahmet Davutoğlu ile değerlendirdi. Akdoğan, ardından HDP heyetiyle görüştü. Heyet, Akdoğan’a Kandil temaslarıyla genel bir bilgilendirmede bulundu, hafta sonu İmralı’ya gidiş vizesi aldı. Bu trafiğe son noktayı Bese Hozat ve Cemil Bayık, “KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı” imzasıyla yayınladıkları mesajla koydu. Trafiğin detayları şöyle:

ÖNDER: ÖZERKLİK DE VAR

Sırrı Süreyya Önder, TBMM’de gazetecilerin, Abdullah Öcalan’ın hazırladığı “Demokratik Çözüm ve Müzakere” taslağına ilişkin sorularını yanıtladı. Önder, “Herkes için hukukun genel ilkeleri, insan hakları evrensel ilkeleri, evrensel demokrasi normlarına işaret eden bir manifestodur. Yasal, anayasal değişiklikler var, özerklik de var” dedi. Önder, genel afla ilgili ise “Devletin mağdur ettiği insanlarla ve bu mahkûmiyetler üzerinden ülke yönetme arzularının doğurduğu travmalarla helalleşmenin en etkili yoludur” diye konuştu.

BİZ TASLAĞI KABUL ETTİK

“İvedi” olarak önceki gün Kandil’e giden ve yaklaşık 24 saatlik ziyaretin ardından Türkiye’ye dönen HDP’nin İmralı heyetinden ise saat 16.00 sıralarında şu yazılı açıklama geldi: “KCK yetkilileri, Demokratik Çözüm ve Müzakere taslağının kabul edildiğini, bu taslak doğrultusunda nihai çözüme gitmek için örgüt olarak tüm görev ve sorumluluklarını yerine getirmeye hazır olduklarını ifade etti. Kendileri tarafından kabul edilen bu taslağın, Türkiye ve AKP Hükümeti tarafından da kabul edilmesini istediklerini belirtti.”

ÇATIŞMASIZLIK İHLALİ

HDP’nin Kandil’deki 6 saatlik görüşmesinde, Abdullah Öcalan’ın da itiraz ettiği “Güvenlik Paketi” de değerlendirildi. Açıklamada şöyle denildi: “Meclis’te yasalaşmayı bekleyen ‘Güvenlik Yasası’ tasarılarının kaygıları artırdığı, sınır boyları başta olmak üzere tüm bölgede güvenlik barajları, HES, karakol, kalekol yapımlarının mevsim koşullarına rağmen devam ettiği belirtilmiştir. Çatışmasızlık ihlali anlamına gelen bu uygulamalardan vazgeçilmesi, kalıcı barışa gidecek politikaların geliştirilmesinin sürece ve ‘tahkim edilmiş bir çatışmasızlığa’ katkı sağlayacağı KCK yetkilileri tarafından belirtilmiştir.

AKP OYALAMASIN

Süreçte bugüne kadar AKP Hükümeti’nin ortaya koyduğu oyalama, zaman kazanma ve seçime dönük bazı hesapların bir tarafa bırakılması gerektiği, halklarımızın ve bölgemizin demokratik geleceği ve kalıcı barışı için taslakta belirtilen çözüm önerilerinin bir an önce pratikleşmesi gerektiği ifade edilmiştir. Bu anlamda, süreçte anlamlı derin müzakerelere bir an önce geçilmesi, demokratik çözüm için tek bir günün, hatta tek bir saatin boşa geçirilmemesi gerektiği heyetimize aktarılmıştır. KCK olarak taslakta yer alan öneri ve takvimlendirmeyi anlamlı müzakerelere geçişle birlikte hayata geçirmeye hazır olduklarını, hareket olarak Sayın Öcalan’ın belirttiği öneri ve takvimlendirmeyi esas aldıklarını belirtmişlerdir. KCK’nin yapacağı açıklamaların, taahhüt ettiği tutumların süreci takip etmek üzere bir İzleme Heyeti’nin denetimine açık olacağı, bu konuda devletin de hükümetin de aynı sorumlulukla, bağımsız, tarafsız bir denetlemeye açık olması gerektiği, bunun için de bir İzleme Heyeti’nin biran önce çalışmaya başlaması gerektiği ifade edilmiştir.”

PAKET KABUL EDİLEMEZ

Bu açıklamanın ardından Kandil heyetinde yer alan Pervin Buldan, PKK’ya yakın televizyon Med Nuçe’ye konuştu. Buldan “Önümüzde çok fazla bir zamanın olmadığını, hükümetin bir an önce bu taslağı kabul ederek, müzakere sürecine geçilmesi gerektiğini ifade ettiler. Fakat şöyle bir çekinceleri var. Son günlerde yaşanan kısıtlamaların kabul edilmez bir yaklaşım olduğunu, seçimlere yakın bir süreçte bu tür gözaltı ve tutuklamalardan vazgeçilmesi gerektiğini, çıkarılacak olan güvenlik paketinin de kabul edilecek bir paket olmadığını belirttiler. Dolayısıyla bu paketten de vazgeçilmesi gerektiğini vurguladılar” dedi.

AKP SÜRECİN RUHUNA UYGUN DAVRANSIN

Son açıklama “KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı”ndan geldi. Açıklamada, “KCK, AKP Hükümeti müzakereyi bir an önce başlatıp, Çözüm Projesi’nin ruhuna uygun davrandıkça ve söz konusu süreç işledikçe üzerine düşenleri zamanında yerine getirecektir. Benzer ciddi ve cesur bir yaklaşımı AKP Hükümeti’nden de beklemekte ve istemektedir. Müzakere sürecinin sağlıklı yürüyebilmesi için Abdullah Öcalan’ın örgütümüzle doğrudan ilişki kurabileceği bir sistemin yaratılması gereklidir” denildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!