Tasarımlar dünyası

Güncelleme Tarihi:

Tasarımlar dünyası
Oluşturulma Tarihi: Aralık 14, 2000 00:00

Haberin Devamı

Biri New York'tan, biri İstanbul'dan, biri de Ankara'dan üç tasarımcı. Biri klozet ve banyo, biri kitap kapağı, biri de İnternet'te web tasarımı yapıyor. Endüstriyel tasarımcı Ayşe Birsel, interaktif tasarımcı Önder Gürkan ve grafik tasarımcı Sadık Karamustafa'nın Kasa Galeri'deki işlerini görmek için iki gününüz var!

Sabancı Üniversitesi Kasa Galeri'de ‘‘... ve Tasarım’’ başlığıyla düzenlenen bu sergiye tasarım çizgisi birbirine yakın olan hatta aralarındaki sınırlar zaman zaman belirsizleşen ama birbirini tanımayan üç sanatçı seçilmiş.

Sergiye Kavram Yayınları için tasarladığı ‘‘Yeryüzü Şairleri’’ dizisinden kitap tasarımlarıyla katılan Sadık Karamustafa bu serginin bir başlık altında üç sergi olarak da algılanabileceğini söylüyor. Ünü dünyayı tutmuş, işleri uluslararası çevrelerde kabul görmüş Ayşe Birsel sergiye ıslak hacimli zeminler için tasarladığı Zoe ve Oscar adlı klozet ve banyo kombinasyonuyla katılıyor. Ayşe Birsel, bu ürünleri bir Japon üreticisi ile Amerikan pazarı için tasarlamış. Birçok prestijli tasarım ödülüne değer bulunan Ayşe Birsel Türkiye'de ilk kez bir sergiye katılıyor.

Sergiye Ankara'dan katılan ve web tasarımı örnekleri sergileyen web tasarımcısı Önder Gürkan ise Türkiye'nin ilk web tasarım stüdyolarından biri olarak 1995 yılından beri başarılı çalışmalar sergileyen G-Tasarım'ın kurucularından. Önder Gürkan web tasarımı, multimedya tasarımı, arayüz (interface) tasarımı, görsel web kuramları ve internet çözümleri üzerine çalışıyor.

Şiir değil şair kitabı tasarladığını söyleyen Sadık Karamustafa'ya gelince; sergide Karamustafa'nın Lorca, Rilke, Bachmann, Pessoa, Ritsos gibi şairler için hazırladığı 21 adet kitap kapağı tasarımı bulunuyor. Üstelik sadece kitap kapakları değil, kolaj tekniğiyle hazırlanan kapakların tasarım süreçlerini anlatan taslak ve çizimler de sergileniyor.

1989 yılından beri Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Bölümü'nde ders veren Karamustafa'nın çalışmaları birçok ödüle değer bulunmuş, uluslararası sergi, proje, yayın ve koleksiyonlarda yer almış.

Grafik anlamda kitap tasarımının bilgisayar teknolojisinin kullanılmaya başlandıktan sonra ortaya çıktığını söyleyen Karamustafa, Türkiye'de yayıncılığın gelişmesiyle birlikte kitap ve kapak tasarımının geliştiğini söylüyor.

Sabancı Üniversitesi Kasa Galeri, Bankalar Cad. No: 2, Karaköy. Tel: (0212) 292 49 39

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!