Taş ocağına protesto

Güncelleme Tarihi:

Taş ocağına protesto
Oluşturulma Tarihi: Kasım 28, 2006 14:33

HATAY’ın İskenderun İlçesi’ndeki Orhangazi Köyü sınırlarında yapımına başlanan taş ocağı için son bir ayda 1500 çam ağacının kesildiği öne sürüldü. Bekbele Beldesi ile Orhangazi ve Çınarlı Köyü sakinleri taş ocağı ve kalker ocağı için verilen izinlerin iptalini istedi.

Haberin Devamı

Elma Madencilik Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi'nin çalışma başlatması Bekbele Belediye Başkanı AKP’li Bestami Bilgili ile çevre köylerdeki vatandaşların tepkisine yol açtı. Şirketin Maden Dairesi Başkanlığı ve Orman Genel Müdürlüğü’nde ‘maden’ ve ‘taşocağı’ izni aldığını belirten Başkan Bilgili, köylülerle birlikte basın toplantısı düzenledi. Maden ve taşocağı açılacak alanın yerleşim olanlarına çok yakın olduğunu belirten Bilgili, ‘çocuk’ gibi bakılan ve büyütülen yeni ekim ormanların katledildiğini ileri sürdü. Bilgili, “Bu alan içerisinde Bekbele Beldesi, Orhangazi ve Çınarlı köylerinin ana su isale hatları ve su depoları da bulunmaktadır. Şirket yetkililerince, beldenin ve köyün içme suyu ana isale hattını hiçbir yerden izin ve icazet almadan keyfi olarak güzergahını değiştiklerinden dolayı cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunulmuştur” dedi.

SOSYAL PROBLEMLERE YOL AÇAR

Tesisin telafisi mümkün olmayan sosyal problemlere neden olacağını, işletmenin çalışması sırasındaki patlamaların yerleşim alanlarındaki binalara büyük zarar vereceğini, vatandaşın can ve mal kaybına yol açacağını savunan Başkan Bilgili, endişe içinde olduklarını kaydetti.

Bu işletmenin faaliyete geçmemesi için gerekli tüm yerlere dilekçe verdiklerini anlatan Bestami Bilgili, vatandaşların huzurlu bir ortamda yaşamaları için ocağın kapatılması gerektiğini, bunun için de yetkilileri göreve çağırdıklarını söyledi.

"BİN 500 ÇAM AĞACI KESILDI"

Çevre halkı ise Bekbele Beldesi’nden geçen Çağalan Köprüsü ile taş ocağı sahasına uzanan 3 kilometrelik yolun orman içinden açıldığını ve bunun için de son bir ay içerisinde 1500 çam ağacının kesildiğini öne sürdü.

"HERŞEY YASAL"

İskenderun’un Orhangazi Köyü’nde kurulma çalışması süren maden ve taşocağının yapımcı firması Elma Madencilik yetkilileri ise kuruluşlarının resmi izinle yapıldığını ve her şeyin yasal olduğunu açıkladı. Bölgeye kurulacak ‘Kalker Maden Ocağı’ için 21 Kasım 2006 tarihinde Maden İşleri Genel Müdürlüğü ile resmi kurumlardan işletme izin belgesi alındığı belirtilen yazılı açıklamada, “Ocağımızın açma ve işletme ile ilgili hiçbir yasal sorunu bulunmamaktadır" ifadesine yer verildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!