Tartışmalı yasalar KöÅŸk’te bekliyor

Güncelleme Tarihi:

Tartışmalı yasalar Köşk’te bekliyor
OluÅŸturulma Tarihi: Temmuz 11, 2001 11:35

Cumhurbaşkanı Sezer’in beklettiği yasalar arasında, memurlara grevsiz ve toplu sözleşmesiz sendika hakkı, yurtdışına çıkışlarda 50 dolarlık harç, Hazine arazilerinin satışı da yer alıyor.

Haberin Devamı

CumhurbaÅŸkanı Ahmet Necdet Sezer, iktidar ortaklarının Meclis tatile girmeden önceÂrekor denebilecek bir hızla çalıştırıp çıkarttığı yasalardan 5'inin incelemesini sürdürüyor.


CumhurbaÅŸkanı Sezer'in Köşk'te bekleterek incelemelerini sürdürdüğü 5 yasa içinde kamuoyunda en çok yankı uyandıran "Kamu Görevlileri Sendikaları Yasası" Meclis gündemine gelmeden ve geldikten sonra kabul edilinceye kadar memurlar tarafından çeÅŸitli eylemlerle için protesto edildi. Kamu görevlilerine grevsiz ve toplu sözleÅŸmesiz sendika hakkı öngören yasanın TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildikten sonra Köşk'e gönderilmesinin ardından memurların protestoları, faks eylemiyle Çankaya Köşkü'ne yöneldi. Memur sendikalarının, 25 Haziran tarihinde TBMM'de kabul edilen, 28 Temmuz'da Çankaya Köşkü'ne gönderilenÂyasanın onayı için 15 günlük sürenin 13 Temmuz'da dolacak olması nedeniyle "Kamu Görevlileri Sendikaları Yasası"nın veto edileceÄŸine iliÅŸkin umutları arttı.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Sezer'in henüz onaylamadığı diğer 4 yasa da kamuoyunda tepkiyle karşılandı. Sezer'in incelemesini sürdürdüğü diğer yasaların TBMM Genel Kurulu'nda kabul tarihleri ve Sezer'in onaylama süresinin bitimi ise şöyle:





  • Yapı Denetimi Yasası: TBMM 29 Haziran 2001'de kabul edildi ve 15 Temmuz'da Sezer'in inceleme süresi doluyor. Özellikle TMMOB ve Ä°nÅŸaat Mühendisleri Odası veto çaÄŸrısında bulunuyor.


  • Hazine'ye Ait Taşınmaz Malların Satışının KolaylaÅŸtırılmasını Düzenleyen Yasa: TBMM'de 29 Haziran 2001'de kabul edildi ve Sezer'in inceleme süresi 15 Temmuz'da doluyor. Sezer'in Anayasa Mahkemesi üyeliÄŸi döneminde benzer yasalar Anayasaya aykırı olduÄŸu gerekçesiyle iptal edilmiÅŸti. Yasaya çok sayıda sivil toplum örgütü tepki gösterdi.


  • Hazine'ye Ait Tarım Arazilerinin Kullananlara Taksitle Satılmasını İçeren Yasa: TBMM'de 29 Haziran 2001'de kabul edildi ve Sezer'in inceleme süresi 15 Temmuz'da doluyor,


  • Vergi Yasası: TBMM'de 29 Temmuz'da kabul edildi ve Sezer'in inceleme süresi 15 Temmuz'da doluyor. Yasa ile bankalardaki vadeli hesaplardan 1 milyon liralık özel iÅŸlem vergisi ve yurtdışına çıkışlarda 50 dolar harç alınması öngörülüyor. Yasa kamuoyunda tepkiyle karşılandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!