Tarladaki korkutan çatlaklara inceleme

Güncelleme Tarihi:

Tarladaki korkutan çatlaklara inceleme
Oluşturulma Tarihi: Kasım 24, 2007 14:02

ADANA’nın Ceyhan İlçesi’nde geçtiğimiz günlerde yağan yağmurun ardından bir tarlada oluşan dev çatlaklar bilim adamları tarafından incelemeye alındı.

Haberin Devamı

Çukurkamış Köyü’nde çiftçi Hikmet Kara, 14 Kasım’da 60 dönümlük buğday ekili tarlasını kontrol etmeye gittiğinde genişliği yer yer 50 santimetre, uzunluğu 300 metreyi bulan yarıkları görünce endişelendi. Çatlakların nasıl oluştuğunu anlayamayan Kara, durumu Ceyhan Kaymakamlığı’na bildirdi. Kaymakam Ayhan Boyacı da İlçe Tarım Müdürlüğü’ne yarıkların nedenini araştırmak için talimat verdi.

Olayın ardından Jeofizik Mühendisleri Odası (JMO) İstanbul Şube Başkanı Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, JMO Adana Şube Başkanı Melih Baki ve Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi uzmanları ilçeye gelerek inceleme başlattı. Tarlada oluşan çatlakların depremle ilgisi bulunmadığını söyleyen Gündoğdu, “Ceyhan’da deprem ölçüm istasyonumuz var. Bu bölgede deprem olsaydı kaydedilirdi. Tarladaki çatlakların meydana gelmesi için 4.5 şiddetinde bir depremin olması gerekiyor. Bölgede yaşayanlar, yazın çok kurak geçtiğini söylüyor. Çatlakların kurak mevsim sonrası aşırı yağış nedeniyle oluştuğuna inanıyorum. Mevsimin sert olması ve ovanın susuz kalması, bu duruma yol açmış olabilir” dedi. JMO Adana Şube Başkanı Jeoloji Mühendisi Melih Baki ise çatlaklarla ilgili Adana’daki laboratuvarda da inceleme yapacaklarını söyledi.

Haberin Devamı

YAĞMUR HEP YAĞARDI

Tarla sahibi Ziya Kara ise, bölgede her zaman şiddetli yağışlar olduğunu, ancak bugüne kadar toprakta böyle bir çatlamaya yol açmadığını söyledi. Kara, “Endişe duydum, hemen durumu ilgililere bildirdim. İnceleme başlatıldı, bu yarıkların neden olduğunu öğrenmek istiyoruz. 9 yıl önce Adana’da bir deprem yaşandı, burası da deprem bölgesi. Fay hatlarında bir hareket mi söz konusu, öğrenmek istiyoruz, merak ediyoruz” diye konuştu.

1998’DE 146 KİŞİ ÖLMÜŞTÜ

Adana’da 27 Haziran 1998’de meydana gelen, merkez üssü Ceyhan İlçesi olan 6.3 büyüklüğündeki depremde 146 kişi yaşamını yitirmişti. 10 bin 232 konut ve 493 işyeri ağır, 19 bin 948 konut ve bin 334 işyeri orta, 48 bin 760 konut ve 3 bin 117 işyeri ise az hasar görmüştü.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!