Tarikatlar kentleri mesken tuttu

Güncelleme Tarihi:

Tarikatlar kentleri mesken tuttu
Oluşturulma Tarihi: Nisan 10, 1998 00:00

Haberin Devamı

Refahyol hükümetinin başını yakan, irticaya destek veren tarikatlara en fazla kentlere göç ederek gelmiş, düşük gelir ve eğitimli kişilerin üye olduğu ortaya çıktı. A.Ü. Siyasal Bilgiler Fakültesi Çalışma ve Sosyolojisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Murat Şeker'in ‘‘Türkiye'de Tarikatlar’’ başlıklı araştırması, Türkiye'nin sosyo-kültürel ve ekonomik gerçeğini gözler önüne seriyor. Araştırmanın sonuçlarına göre, tarikatlara tarihsel boyut içinde bakıldığında sanılanın aksine, tarikatların dünya sorunları ile doğrudan ve iç içe olduğu görülüyor.

Araştırmaya göre, tarikatlara en çok eğitimsizler ilgi gösteriyor. Eğitim artıkça tarikat üyeliği azalıyor. Tarikatlar daha çok kentsel bir olgu olarak ortaya çıkıyor. Özellikle gecekondularda, kent ve kır toplumunun arasına sıkışmış bir kesimin tarikatlara yönelme eğilimi içindeyken, kentlerin imarlı kesiminde de tarikat üyeliği azımsanamayacak düzeyde görülüyor. Buna karşılık köylerde üyelik düşüyor. Bunun da tarikatların kent yaşamının bir parçası haline geldiğini gösterdiği belirtiliyor.

Araştırmaya katılanların doğum yerleri ve yaşadıkları yerler dikkate alındığında tarikat üyeliğinin Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da arttığı, bu insanların iç göçlerle birlikte geldiği illerde de tarikat üyeliklerini sürdürdüğü anlaşılıyor. Tarikat üyeliği düşük gelir grubunda en üst düzeye çıkıyor. Gelir artışıyla birlikte üyelik de azalıyor. En üst gelir grubunda yer alan kişilerin ülke genelinde dağılımı 2.9 iken, bu oran tarikat üyeleri arasında yüzde 4.3 oluyor.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!