Tarık Akan'ın sörfle Kos'a kaçma planı

Güncelleme Tarihi:

Tarık Akanın sörfle Kosa kaçma planı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 27, 2001 01:25

Türk sinemasının dev ismi Tarık Akan, 1981’de yargılandığı dava yüzünden film gibi bir kaçış planı yapmış. Akan’ın, kıyıya 3 mil uzaktaki Kos Adası'na sörfle kaçışı, beraat edince gerçekleşmemiş. Akan, bu sayede usta bir sörfçü olmuş.

TARIK Akan familyası, yıllardır Bodrum'a 22 kilometre uzaklıkta sırtı Antik Termera Kenti'ne dayalı Akyarlar'da gözlerden ırak tatil yapar. Tarık Kaptan, her yaz Acun'unu, Barış'ını, Özgür'ünü, Özlem'ini kaptığı gibi Akyarlar'daki mütevazı taş yazlığının yolunu tutar. Derken Yeşilçam'ın ünlüleri gelmeye başlar birer birer. Rutkay Aziz'den Zeki Ökten'e, Ercan Yazgan'dan Savaş Yurttaş'a, Güler Ökten'e kadar. Gündüzleri bol güneş ve deniz, geceleri ise bol balık, rakı ve şarap. Tarık Akan bu şirin taş evinin kapılarını ilk kez sizler için açtı. Akan'ın Akyarlar'daki şirin taş yazlığı 45 metrekarelik sedir ağacı döşemeli iki kattan oluşuyor. Küçük verandadan içeri girdiğinizde alt katta şömineli salon ve mutfak, tahta merdivenle çıkılan üst katta ise yatak odaları ve banyo yer alıyor. Evin hemen yanıbaşında Manço Tatil Köyü ile Güven Sazak'ın villası var.

23 YIL ÖNCEKİ KEŞİF

Akyarlar'ı Denizli'de yedeksubaylık yaparken 1978'de keşfettim ve böylelikle benim tatil yapma anlayışım da değişti. O güne kadar tatil nedir, nasıl yapılır hiç bilmezdim. İlk yıllar pansiyonlarda, motellerde kaldık. Bu evi dört yıl önce aldım. Rumlardan kalma dört duvardı, yıkıp orijinali gibi yaptırdım. Van'dan gelen taş ustaları hiç çimento kullanmadan evi taştan ördüler

Alman turist bir haftada öğretti

Tarık ile sevgili Acun'u özel giysileri içinde gün boyu sörfleriyle masmavi Ege'nin kollarında geziyorlar. Meğer Tarık'ın parmak ısırtan o sörf ustalığının bir sırrı varmış.

1981'de Almanya'daki bir ödül töreninde yaptığım iddia edilen bir konuşma yüzünden TCK 140'tan yargılanırken yurt dışına kaçmayı düşündüm. O arada aklıma sörf geldi. Günlerce düşündükten sonra Akyarlar'dan 3 mil uzaklıktaki Kos Adası'na sörfle kaçmayı planladım. Bunun için hemen sörfün inceliklerini öğrenmem gerekiyordu. İstanbul'dan bir sörf satın alarak Akyarlar'da kaldığım pansiyona gittim. Sörfün üzerinde durmasını bir türlü beceremiyordum. Üç hafta her gün düştüm-kalktım yine de öğrenemedim. Orada kalan bir Alman turist halime acımış olacak ki bana işin sırrını öğreteceğini söyledi. Gerçekten de bir haftada tam bir usta olup çıktım. Güzel rüzgar olduğu günlerde Yunan sularına kadar giriyordum. İyi bir rüzgarda 10 dakikada Kos'a ayak basacağım kesindi. Bir gün böyle bir turdan döndüğümde baktım ki Bodrum'dan iki cemse dolusu asker gelmiş. Meğer Yunanistan'a kaçacağım yolunda ihbar almışlar. Halbuki o gün avukatım rahmetli Orhan Apaydın davayı kazanacağımızı, kesinlikle yurt dışına kaçmamamı söylemişti. Askerlerin komutanı; ‘Yunanistan’a kaçacakmışsın' dedi. Ben de; ‘Kaçsaydım şimdiye kadar kaçardım, bak arabam, eşyalarım burada, ben de buradayım’ diye cevap verdim. Davayı kazandım, beraat ettim ve hálá turist olarak bile karşımda duran Kos'a gidemedim, çok merak ediyorum.

Koleji bölge birincisi

Tarık, deniz dışındaki zamanlarında verandadaki şezlonguna uzanıp ya okuyor ya da telefonla konuşuyor.

Yusuf Kurçenli yöneteceği bir televizyon dizisi için bana çok ısrar ediyor. Şu anda gönderdiği senaryoyu okuyorum, içime sinerse ilk kez bir dizide rol alacağım. Bunun yanı sıra okulumun yeni öğrenim yılı çalışmalarını telefonla sürdürüyorum. Özel Taş Koleji'mizde 450 çocuğumuz var, bu yıl 42 mezun verdik. Hepsi de yabancı özel okul sınavlarını kazandı, Robert'inden Alman'ına kadar. Ayrıca tüm Türkiye genelindeki özel okullar arasında yapılan Türkçe-matematik-fen sınavında benim okulum Bakırköy bölgesinin birincisi oldu.

Muhteşem aşçı ama mutfak yasak

Akan'ların bu küçük yazlık cennetinde televizyon yok ve mutfağında asla yemek pişmiyor. Acun bu konuda çok dertli.

Tarık, girdiği her yeri darmadağın ediyor, onu toplamaktan benim canım çıkıyor. Mutfağa bir giriyor aman Allah. Yaptığı yemekler, özellikle balıklar, kalamarlar birbirinden enfes ama her yeri batırıyor. Onun için Tarık'ın mutfağa girmesini yasakladım. Balıkları, kalamarları, ahtapotları yanıbaşımızdaki motelin mutfağında hazırlayıp pişiriyor. Yemeklerimizi de aynı motelin önünde kurduğumuz masalarda yiyoruz. Böylelikle ev temiz kalıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!