Tarihte teferruat tarihe karışıyor

Güncelleme Tarihi:

Tarihte teferruat tarihe karışıyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 02, 2002 01:42

Lisede tarih dersinde önce cumhuriyet tarihi öğretilecek. Osmanlı tarihindeki boş bilgiler çıkarılacak. Anadolu Selçuklu ve Büyük Selçuklu tarihi geniş yer alacak.

Artık, Alparslan'ın atını nereye bağladığı, askerlere nasıl seslendiği gibi hamaset yapılmayacak. Bu sistemde, gençlerin bakışının değiştirilmesi amaçlanıyor.

Lise tarihi ‘teferruat’ ve ‘abartma’ bilgilerden arındırılıyor. Lise öğrencilerine, Alparslan'ın Malazgirt Meydan Savaşı'na, cuma namazını kılıp, atının kuyruğunu bağladıktan sonra üzerinde beyaz uzun elbisesiyle katıldığı ve askerlere, ‘‘Erkek olanlar öne çıksın. Olmayanlar, evlerine karılarının yanına dönsün’’ diye seslendiği öğretilmeyecek.

Tarih, liseliye ‘neden-sonuç’ ilişkisi içinde verilecek. Avrupa'nın desteğindeki Bizans'ın, Türkleri Kafkas Dağları'nın arkasına atıp Anadolu'ya sokmama planının, Malazgirt Savaşı ile bozulduğu öğretilecek. Alparslan'ın Romanos Diogenes (Romen Diyojen) kumandasındaki kuvvetleri yendiğinde Bizans ile birlikte Avrupa setini de kırdığı ve Türklerin Anadolu'nun içlerine ilerlemesinin önünün açıldığı anlatılacak.

GELECEĞİ KURGULAYAN NESİL

Edebiyat öğretiminin, ‘failatün failün’ kalıplarının ezberletildiği Divan Edebiyatı yerine, günümüz edebiyatından başlayan çalışma yürüten Milli Eğitim Bakanlığı, tarih öğretiminde de ‘boş bilgi’ ve ‘teferruat’ operasyonu başlattı. Lise 1,2 ve 3'üncü sınıf tüm tarih dersi öğretim programlarında, ‘yakından uzağa’ ilkesinin esas alınacağı düzenlemenin amacı şöyle:

‘‘Dünyada tarih politikası ve bakış açısındaki değişime paralel olarak, gençlerin de geleceğe bakış açısını değiştirmek, dünya tarihi ile kendi tarihi arasında karşılaştırma yapma olanağı bulmasını, sonuçta ise Türkiye'nin geleceğini kurgulamasını sağlamak.’’

Yeni düzenleme şu şekilde olacak:

CUMHURİYET TARİHİ Tarih öğretiminde, Cumhuriyet tarihi ve devrim tarihi öne çekilecek. Öğretimde, ‘Tarih bilimine giriş’in ardından Cumhuriyet tarihine geçilecek. Öğrenciye önce Cumhuriyet tarihi ile Atatürk ilke ve devrimleri, sonra çağdaş, gelişen dünya tarihi öğretilecek.

AVRUPA'DA OSMANLI TARİHİ Avrupa tarihi okutulurken, Osmanlı'dan da söz edilecek ve öğrencinin Osmanlı ile dünya tarihi ve olaylar arasında bağlantı kurması sağlanacak.

LÜZUMSUZ BİLGİ YOK Halen Osmanlı'nın yanısıra Rus-Avrupa-İran ağırlıklı öğretilen tarih, dünya tarih politikasına paralel değişecek. Osmanlı tarihinde tüm boş bilgiler ayıklanacak.

ORTA ASYA TARİHİ ‘Türk Dünyası’ başlığı altında, Türklerin tarih sahnesine çıkışlarının anlatıldığı bölümler düzenlenecek. Orta Asya Tarihi'ndeki ‘İlk Müslüman olan Türk Devletleri’ konusunun yoğunluğu azaltılacak. Anadolu Selçuklu ve Büyük Selçuklu konuları, ‘neden-sonuç’ ilişkisi çerçevesinde ağırlıklı hale gelecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!