Tarihi ziyaret, tarihi konuşma

Güncelleme Tarihi:

Tarihi ziyaret, tarihi konuşma
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 20, 2011 00:00

İngiltere Kraliçesi İkinci Elizabeth, ülkesiyle İrlanda’nın ilişkilerini yeniden başlatmak için yaptığı tarihi İrlanda ziyaretinde, önce İngiliz güçlerinin 14 İrlandalıyı öldürdüğü Croke Park Stadyumu’nu ziyaret etti ardından iki ülkenin tarihi boyunca hayatını kaybedenlere “derin sempati” beslediğini söyledi.

Haberin Devamı

Dört günlük resmi ziyarette yaptığı konuşmada “tarihin ağırlığını göz ardı etmenin imkansız olduğunu” belirten Kraliçe, “Tarih boyunca adalarımızın hak ettiklerinden fazla kalp ağrısı, sıkıntı ve kayıp yaşamış olması üzücü ve dayanılmaz bir gerçekliktir” dedi.

 

Kraliçe dün ilk olarak1920 yılında İrlanda’nın bağımsızlık mücadelesi sırasında İngiliz güçlerinin 14 kişiyi öldürdüğü Croke Park stadyumunu ziyaret etmişti.

 

Ardından Birinci Dünya Savaşı’nda İngiltere için savaşıp ölen 49 bin 400 askere adanmış İrlanda Ulusal Savaş Anma Bahçesi’ne de çelenk bırakarak saygı duruşunda bulunmuştu.

 

Haberin Devamı

ZİYARETTEN TARİHİ KARELER

 

TARİHİ ZİYARETTE TARİHİ KONUŞMA

İrlanda’nın İngiltere kolonisi olduğu dönemde, kolonicilerin sarayı olan Dublin Kalesi’nde yenen resmi yemekte konuşan İkinci Elizabeth, “Bu olaylar hepimizi, hatta birçoğumuzu kişisel olarak etkiledi. Ölen ya da yaralananları ve ailelerini asla unutamayız” dedi.

 

Kraliçe “Sorunlu geçmişimizin sonucu olarak zarar gören herkese en samimi duygularımı ve derin sempatimi sunuyorum. Tarihin de yardımıyla, farklı yapmak istediğimiz ya da hiç yapmak istemediğimiz şeyleri açıklıkla görebiliyoruz” dedi.

 

İngiltere kraliçesinin, hükümetler üzerinde defakto gücü sınırlı, siyasi olmayan bir figür olduğu düşünüldüğünde, özür dilemesinin uygun olmayacağı da söylenebilir. Ancak, Kraliçe’nin İrlanda tarihi için çok önemli bazı yerleri ziyaret ettikten sonra dile getirdiği bu ifadeler geçmişten bugüne kanayan yaraların sarılması için çok önemli bir adım olarak değerlendirildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!