Tarihi Selçuklu Mezarlığı'nda yangın

Güncelleme Tarihi:

Tarihi Selçuklu Mezarlığında yangın
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 10, 2006 12:16

Bitlis'in Ahlat ilçesindeki tarihi Selçuklu Mezarlığı'nda bir ay içinde ikinci kez yangın çıktı.

İkikubbe Mahallesi'nde bulunan Selçuklu Mezarlığı'nda kuruyan otların tutuşması sonucu yangın çıktı. Vatandaşların durumu bildirmesi üzerine polis ve itfaiye ekipleri, kısa sürede olay yerine geldi.

İtfaiye aracı, 210 bin metrekarelik alanı kaplayan mezarlığa giremezken, yangına dışarıdan su püskürtülerek müdahale edildi.

Yangın, polis ile itfaiye ekipleri ve kamu personelinin yardımıyla yaklaşık 1 saate kontrol altına alındı. Yangına kısa sürede müdahale edilmesi nedeniyle, çok fazla tahribat olmadığı bildirildi.

Yangın söndürme çalışmalarını, Ahlat Kaymakamı Ahmet Avşar da izledi. Yangın kontrol altına alınıncaya kadar mezarlık alanından ayrılmayan Avşar, yangının sebebinin tam olarak bilinmediğini söyledi.

Avşar, “Selçuklu Mezarlığı birinci derecede arkeolojik sit alanı içinde yer alıyor. Dolayısıyla burada yapılacak en küçük çalışma, izne bağlı. Bu nedenle burada kuruyan otların temizlenmesi işlemlerini yapamıyoruz. Kurumuş otlar temizlenemediği için çıkabilecek yangına karşı önlem alamıyoruz” dedi.

Tarihi Selçuklu Mezarlığı'nda 23 Temmuzda da bilinmeyen bir nedenle yangın çıkmış, yangında birçok mezar taşı zarar görmüştü.

Ahlat'taki Tarihi Selçuklu Mezarlığı, ilçenin İkikubbe Mahallesi'nde, 210 bin metrekarelik düz bir alanda bulunuyor. 11. ve 12. Yüzyıldan kalan dünyanın en büyük tarihi Müslüman mezarlığı ve en büyük açık hava müzelerinden biri olma özelliğini taşıyan mezarlıkta, 8 bin tarihi mezar taşı yer alıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!