Tarihi kemere demir korkuluk

Güncelleme Tarihi:

Tarihi kemere demir korkuluk
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 25, 1999 00:00

Haberin Devamı

Kemerburgaz'daki Eğri Kemer'in yarısı, Büyükşehir Belediyesi'ne ait Hamidiye AŞ tarafından demir korkuluklarla çevrilerek ziyarete kapatıldı. İşletmenin, Eğri Kemer'in diğer kısmındaki boş alanı da otopark ve depo olarak kullandığı belirtiliyor. Şirket yetkilileri ise, alanın İSKİ tarafından korumaya alındığını söylüyor.

Mimar Sinan'ın eserlerinden biri olan Kemerburgaz'daki Eğri Kemer, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Hamidiye AŞ tarafından ziyarete kapatıldı. Eğri Kemer'i görmek isteyen ziyaretçiler, kemerin yanıbaşında faaliyet gösteren işletmenin kemer duvarına kadar dayandırdığı demir korkulukları aşamıyorlar. Hamidiye A Ş'nin kemerin diğer tarafında kalan mıcır dökülmüş boş alanı da depo ve otopark olarak kullandığı görülüyor. Hamidiye A Ş İşletme Müdürü Hasan Hacıbektaşoğlu ise, kemer etrafının İSKİ tarafından kapatıldığını söyleyerek, ‘‘Alan şimdilik boş olduğu için kasalarımızı koyuyoruz'' diyor.

Eğri Kemer, Kanuni Sultan Süleyman'ın İstanbul'un su sorununu çözmek amacıyla Kemerburgaz civarında Sinan'a yaptırdığı bir dizi Kemer'den biri. 409 metre uzunluğundaki kemer, Kağıthane'nin güneyinde bulunuyor. Altta 4, ortada 10, üstte ise, 33 kemer mevcut. Ortasındaki eğim nedeniyle bu adla anıldığı tahmin ediliyor. Sinan'ın 1553-1564 yılları arasında tamamladığı dev bir projenin ayaklarında biri olan Eğri Kemer'in dışında Kemerburgaz, Güzelce ve Alibeyköy civarında Sinan'ın yaptığı Evvelbend, Güzelce Kemer, Uzun Kemer ve Mağlova Kemeri de bulunuyor.

50 metreden az

Eğri Kemer'de yaşanan durum, ÇEKÜL Vakfı'nın başlattığı ‘‘Sinan'a Saygı Projesi'' kapsamında gerçekleştirilen Sinan gezilerinin üçüncü turunda ortaya çıktı. Sinan'ın Kemerburgaz civarında yaptığı su kemerlerini görmek amacıyla geziye katılanlar, Eğri Kemer'in yalnızca bir tarafını gezebildiler. Çünkü, Hamidiye A Ş'nin bulunduğu tarafa geçiş yasaklanmıştı. Yani Kemer'in yarısı korkuluklarla çevrilmiş ve ziyaretçilerin buraya geçişleri engellenmişti. Bunun yanında Kemer'in dibinde faaliyet gösteren Hamidiye A Ş'nin kemere çok yakın yapıları da mevcut. Oysa tarihi eserlerin 50 metreden az bir yere herhangi bir yapı yapmak sözkonusu değil.

Hamidiye A Ş İşletme Müdürü Hasan Hacıbektaşoğlu ise, mıcır dökülen ve koruma altına alınan boş alanın İSKİ'nin tasarrufu olduğunu belirtiyor. Hacıbektaşoğlu, konuyla ilgili olarak da şunları söylüyor:

‘‘Kemer'in olduğu yerde İSKİ'nin boru hatları var. Zaten hiçbir şekilde inşaat yapılamaz. Ama bu bölge önceden çöp dökülen, inşaat atıklarının bırakıldığı bir alandı. Bunun üzerine İSKİ bu bölgeye koruma duvarı yaptı. Bu yapılan alan boş durduğu için, buraya fazla olan kasalarımızı koyuyoruz. Yoksa herhangi bir yapılaşma sözkonusu değil. Tarihi kemerlere 50 metreye kadar bina yapılamıyor zaten. Hamidiye A Ş, kemerin bizim tarafımızda kalan kısmında yeşillendirme çalışmaları yaptı. Çevre düzenlendi. Diğer tarafı da İSKİ yeşillendirerek, temizleyecek. Bu çalışmalar tamamlandıktan sonra giriş için korkulukları açabiliriz.''

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!