Tarihi itiraf

Güncelleme Tarihi:

Tarihi itiraf
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 21, 1999 00:00

Haberin Devamı

Atina: Kıbrıs cuntanın trajik hatası

Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgos Papandreu, Kıbrıs Barış Harekatı'ndan 25 yıl sonra, Kıbrıs sorununun, Makarios'u devirerek, Ada'yı Yunanistan'a ilhak etmek isteyen Albaylar Cuntası'nın, ‘‘trajik hatası’’ olduğunu itiraf etti.

Türk-Yunan diyaloğu için son dönemde büyük çaba gösteren Yunanistan Dışişleri Bakanı Papandreu, dün Kıbrıs Barış Harekátı'nın 25. yıldönümü dolayısıyla iki ayrı açıklama yaptı. Papandreu, Flash Radyosu'nun sorularını yanıtlarken, helenizm için acı bir gün olan 20 Temmuz'un Albaylar Cuntası'nın 25 yıl önce Kıbrıs'ta yaptığı trajik hataları hatırlattığını söyledi.

Papandreu, demecinde Türkiye'nin Cunta liderlerinin hatasından yararlanması sonucunda da Kıbrıs'taki olayların yaşandığını söyledi.

Yunan Dışişleri Bakanı, yaptığı yazılı açıklamada ise 25 yıl önce meydana gelen olayları kınamanın yanısıra, derinlemesine düşünmek gerektiğini söyledi. Papandreu, ‘‘Kıbrıs trajedisi Yunan milliyetçiliğinin çıkmazlarını ortaya koymuştur. Tarihi olayları değerlendirirken tek boyutla bakmamak zorundayız’’ diye konuştu.

Papandreu yazılı açıklamasına şöyle devam etti:

‘‘25 yıldır Türkiye'nin Kıbrıs'ta uluslararası hukuku çiğnediğine şahit oluyoruz. 25 yıldır uluslararası toplum da Kıbrıs sorununun çözümü konusunda aciz kalmıştır. Son 10 yıl içinde Avrupa'da meydana gelen büyük değişime rağmen Kıbrıs'ta hala utanç duvarı bulunuyor. Bu durum medeni Avrupa için kara bir sayfadır. Bu sayfa kısa zamanda silinmelidir. Hepimizin çıkarının yanısıra, bölgedeki barış ve güvenlik için bu gereklidir. Ancak öncelikle Türkiye, Kıbrıs sorununun çözümüne katkıda bulunmalıdır. Çünkü çözümden en çok yararlanacak olan yine Türkiye'dir. Türkiye'nin Batı'yla yakınlaşması da sorunun çözümüne bağlıdır. Uluslararası toplumun Kıbrıs sorununu çözmek için aldığı yeni inisiyatif doğrultusunda, Yunanistan ve Kıbrıs'taki siyasi güçlerin de gerçekçi bir yaklaşımla ve sorumlukla sorununun siyasi çözümüne katkıda bulunmaları gerekir’’.

Kıbrıs Barış Harekátı'nın esas kurbanlarının Rumlar değil, Kıbrıslı Türkler olduğunu iddia eden Yunan Dışişleri Bakanı, ekonomisi kötü olan Kıbrıs Türkleri'nin kurduğu devletin tanınmadığını ve giderek de Avrupa'dan uzaklaştığını savundu.

DİYALOG ÖNEMLİ

Papandreu, Kıbrıs sorununun Türk-Yunan ilişkilerini de etkilediğine dikkat çekti ancak, buna rağmen, 26-27 Temmuz'da Ankara'da başlayacak diyaloga önem verdiğini vurguladı.

Papandreu, başlayacak diyalogdan büyük beklentileri olmadığını, ancak, yine de bu sürecin Türk-Yunan ilişkilerinin geleceğini tayin etmek bakımından önemli olacağını belirtti.

Yeni diyalog sürecinde Yunanistan'ın küçük ama sağlam adımlar atmak istediğini bildiren Papandreu, Türkiye'yle diyalog kanallarının herşeye rağmen açık tutulması gereğini de ısrarla savundu.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!