Tarihi hastane kurtuldu, sıra bahçede

Güncelleme Tarihi:

Tarihi hastane kurtuldu, sıra bahçede
Oluşturulma Tarihi: Haziran 07, 2017 14:50

Çorlu’daki tarihi askeri hastane binaları kurtuldu ama 80 dönümlük bahçe imara açılmak isteniyor. 1. Derece anıt eser olarak Edirne Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından askeri hastane binası 25 Ekim 2016 tarihinde tescillenmişti. Milli Savunma Bakanlığı karara itiraz etmiş ancak Koruma Kurulu yerinde yaptığı inceleme sonucu tescil kararında direnmişti. Şimdi 80 dönümlük bahçesi imara açılmak isteniyor. Sağlık Bakanlığı arazinin 50 dönümlük kısmını kendilerine 30 dönümlük kısmını ise Milli Savunma Bakanlığına bıraktı. Diğer yandan Çorlu Belediyesi hastane bahçesini ‘‘şehir merkezindeki tek yeşil alan olduğu’’ gerekçesiyle park yapmak düşüncesiyle proje çizdirdi.

Haberin Devamı

Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde 82 dönümlük yeşil bir alanın içerisinde bulunan Çorlu Askeri Hastanesi, 13 Nisan 2016 tarihinde Edirne Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulunca 1.Grup Yapı olarak tescillenerek koruma altına alındı. Ancak, 31 Mayıs 2016 tarihinde binanın kullanımında söz hakkına sahip olan Milli Savunma Bakanlığı İnşaat Emlak Bölge Başkanlığı’nın itiraz başvurusu ile tescilin kaldırılması hususu gündeme geldi. 21 Eylül 1940 yılından itibaren Asker Hastanesi olarak kullanılan bina Ağustos 2016 tarihinden itibaren Sağlık Bakanlığı’na devredildi. Şuanda, Çorlu Devlet Hastanesi Münür Alkan Binası olarak hizmet eden tarihi hastane erken cumhuriyet dönemi mimarisinin karakteristik özelliklerini yansıtıyor. Dönemin 5. Kolordu Komutanı Salih Omurtak Paşa’nın şahsi çabaları ile projesi hazırlattırılan bina, krom nikel mutfak gereçleri, kalorifer tesisatı, çamaşır yıkama ve kurutma dolapları ile dönemin oldukça modern bir yapısı olarak dikkat çekiyor. Milli Savunma Bakanlığı ile TOKİ arasında bir anlaşma sağlandığı ve hastanenin imara açılacağı gündeme gelmişti.

Haberin Devamı

Tarihi hastane binası kurul kararıyla kurtuldu ancak hastanenin 80 dönümlük bahçesi yapılaşma tehdidi ile karşı karşıya. Milli Savunma Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı arazinin paylaşımı konusunda bir mutabakata vardı. Sağlık Bakanlığı Yatırımlar Genel Müdürlüğü 17 Mart 2017 tarihli Tekirdağ İl Sağlık Müdürlüğü’ne gönderdiği arsanın ifrazı ile ilgili yazıda şöyle diyor; ‘‘Milli Savunma Bakanlığı ile Bakanlığımız 14 Aralık 2016 tarihinde yapılan toplantıda varılan mutabakat kapsamında, Çorlu Asker Hastanesi’nin bulunduğu 277 ada 50 parsel 81.260 metrekare taşınmaz ile ilgili olarak sınırları ve koordinatları belirtilen 30.755 metrekarelik kısmının bakanlığımıza tahsisinin ve kalan 50 bin.505 metrekare kısmının ise bakanlıklarına tahsisinin uygun olacağı bildirilmiştir. ‘‘ Aynı yzaıda TOKİ’nin 52 üniteli bir misafirhane binasının inşaatı için ruhsat alamadığı da hatırlatılarak ifraz çalışmalarının ivedilikle sonuçlandırılması isteniyor.

İmar planlarında özel sağlık tesis alanı olarak gözüken arazi Çorlu Belediye Meclisi’nin Mayıs 2016 tarihinde bahse konu alanı yeşil alan olarak imar planlarına işledi. Sosyal medyada açılan imza kampanyası kapsamında kamuoyu tarafından bu alanın park olması taleplerine Çorlu Belediyesi kayıtsız kalmadı ve ilgili alanıda içerisine alan 120 dönümlük bir bölge için Concept Proje çizdiren Belediye Başkanı Ünal Baysan; tüm bölge milletvekillerini, Büyükşehir Belediye Başkanı’ nı siyasi parti temsilcileri, STK Başkanları ve kamuoyunu bu alanın park olması konusunda desteğe çağırarak Belediye olarak üzerlerine düşen tüm görevleri sorumluluktan kaçmadan yapacaklarını açıkladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!