Tarihi Bat pazarı restore ediliyor

Güncelleme Tarihi:

Tarihi Bat pazarı restore ediliyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 24, 2010 13:52

Bursa'da 1571 yılında yaptırılan, Bat Pazarı olarak bilinen Eskişehir Hanı'nda restorasyon çalışmaları başladı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, bakımsızlıktan harabe haline gelen, yapıların büyük bölümünün yıkıldığı Eskişehir Hanı'nda çalışmaları inceledi.
Altepe, Fen İşleri Daire Başkanı Fehmi Ökten ve Projeler Koordinatörü Aziz Elbas'tan çalışmalarla ilgili bilgi aldı.

Cumhuriyet Caddesi'nin girişinde bulunan hanın bu haliyle Bursa'ya yakışmadığını belirten Altepe, restorasyon çalışmaları tamamlandığında bölgenin
değerinin artacağını kaydetti.

Eskişehir Hanı'nın karşısındaki eski Tekel binasının kaldırılması için çalışma başlatıldığını söyleyen Altepe, “Buraya kazandıracağımız meydan ve Eskişehir Hanı'nın restorasyonuyla bölge Bursa'nın vitrini olacak. Cumhuriyet Caddesi'nin trafiğe kapatılması ve nostaljik tramvay seferlerinin başlatılmasıyla bu bölge Bursalıların gezmekten keyif alacağı bir cazibe merkezi haline gelecek” dedi.

Bursa Büyükşehir Belediyesinden Bat Pazarı ile ilgili yapılan açıklamada, şunlar kaydedildi: “Bat Pazarı olarak anılan çarşının asıl isminin Bayat Pazarı olduğu, zamanla bugünkü adı aldığı ifade edilmektedir. Eskişehir Hanı olarak anılan tarihi yerin ilk yapısı Bat Pazarı ve Demirciler Çarşıları'nın dayandığı alanda yer almaktaydı. Eskişehir Hanı ismi, çarşı bölgesine ulaşan Eskişehir istikametinden gelen İpek Yolu ticaret kervanlarının yolunun üzerinde olmasında ötürüdür. Söz konusu han 1571 yılında Davut Paşa tarafından yaptırılmıştır. Orijinal hana ait bugün sadece birkaç kemer ve hücresi kalmıştır. Hanın ortasında bir mescit olduğu belirtilir. Eski mescidin yerinde bugün yer alan yeni mescit Şiblizade adlı kişi tarafından yaptırılmıştır. Yangın sonucu zarar gören çarşı, 1608 yılında Kalenderoğlu isyanlarında yakılıp yıkılmış, zaman içerisinde günümüzdeki görünümüne bürünmüştür.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!