Tarihi anıtlarda deprem tehlikesi

Güncelleme Tarihi:

Tarihi anıtlarda deprem tehlikesi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 11, 1998 00:00

Haberin Devamı

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Mühendisliği Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Erdik, tarihi yapıların depreme karşı korunması amacıyla yaptıkları çalışmalar sırasında, Ayasofya Camii'nin girişe göre sağda kalan büyük fil ayağında zaafiyet tespit ettiklerini, Galata Kulesi'nde de çatlamalar bulunduğunu bildirdi. Prof. Erdik, tarihi yapıları depremlere karşı koruma yönündeki çalışmalara 10 yıl önce Ayasofya Camii ile başladıklarını belirtti, şöyle dedi:

‘‘Ayasofya Camii'nin ayaklarının bir kısmında zaafiyet gördük. Özellikle girişin sağında kalan büyük fil ayakta, diğerlerine göre farklı bir durum var. Temeli biraz zayıf görünüyor. Biz bu işleri örnek olarak görüyoruz ve bir kıvılcım yakıyoruz. Daha detaylı çalışmaları başkaları yapar diye düşünüyoruz.’’

Ayasofya'nın dışında İstanbul'da 1894 depreminde hasar gören çok sayıda yapı bulunduğuna dikkat çeken Prof. Erdik, Edirnekapı'daki Mihrimah Sultan Camii'nin de tamir gerektirdiğini, ancak kaynak yetersizliğinden yapılamadığını söyledi. Prof. Erdik, ‘‘Aynı şekilde Galata Kulesi'nde de çatlamalar mevcut. Onlarla ilgili tedbir alınması benim bildiğim kadarıyla söz konusu değil’’ dedi. Prof. Erdik, tarihi yapıların avukatlığını yaptıklarına değinerek, bu yapılara ‘‘vasilik’’ yapacak gönüllü dernek, vakıf ve kişilerin katkılarıyla daha çok yapının korunmasının mümkün olabileceğini söyledi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!